Tűpárna és habverő

Citromos máktorta (majdnem paleo) – Blogkóstoló 13.

 A Csak mert szeretem  blog írója, Janka az aktuális Blogkóstoló házigazdája. Nekem a Timi a konyhában blog rendeltetett, hogy ott szemezgessek a finomságok közül. Ahogy az előző fordulóban, most is két recepten is megakadt a szemem. Az első a Cheesecake-brownie volt, de ahogy tovább nézelődtem, ráakadtam a citromos máktortára, ami már majdnem paleo, nincs benne semmi liszt, így épp csak egy kicsit kellett rajta változtatnom, hogy nekem is megfeleljen. Ha vajat, ami egyesek szerint paleo, mások szerint nem, kókuszolajjal helyettesítjük, akkor egy egész biztosan paleo receptet kapunk.  A receptet majdnem végig követtem, ami nálam nagy csoda. Íme a recept az én “hozzáfőzéseimmel”:
Tészta:
-5dkg olvasztott vajjal kikeverünk 3 tojás sárgáját, 1 citrom levét (összesen csak egy citromom volt, így csak a lé fele került bele) és 5dkg cukrot (nálam 40 g eritrit). A 3 tojás fehérjét csipet sóval és újabb 5dkg cukorral habbá verjük (nálam 40 g eritrit). A krémbe belekeverünk 20dkg darált mákot, 1tk sütőport, a citrom reszelt héját (ez nálam nem volt) és végül lazán összeforgatjuk a habbal. Kapcsos tortaformát kivajazunk, kilisztezünk és ebben sütjük meg a tésztát 150 fokon 30 perc alatt. (Én sütőpapírt tettem a formába és 200 fokon sütöttem 40 percet, nem értem, hol itt a logika :D)

Krém:
2dl habtejszínt felforralunk. A tűzről levéve 20dkg összetördelt fehér csokit dobunk bele. Addig kevergetjük, amíg fel nem olvad. Berakjuk a hűtőbe pár órára vagy a fagyasztóba (szerintem ott max. 1 óra elég neki). Ha jól kihűlt, fél citrom levével elkeverjük és géppel felhabosítjuk. A legvégén keverhetünk bele még egy citrom reszelt héját.

A krém viszon teljesen más lett nálam:
-1 dl kókuszkrém (ennyi volt nekem)
-fél citrom leve, egész héja
-1 ek. útifű maghéj
-20 g eritrit
Ezt robottal összekevertem, majd rákentem a kihűlt alapra. Az én változatom 50 g CH-ot tartalmaz.

Azt kell hogy mondjam, hogy ez a máktorta meggyőzött. Soha nem voltam valami nagy mákrajongó, nekem az mindig túl száraz volt a dió krémességéhez képest, de ez a torta a citrommal telitalálat. Gratulálok a szerzőnek!
A cheesecake-brownie sem marad ki, két hét múlva megyek egy szülinapra, és magamnak kell desszertet vinnem, majd akkor készítem el, mert így is beleférek a határidőbe. 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Lujza says:

    Szép lett! Örülök, hogy ezt választottad (kár, hogy nem én vagyok az eredeti szerzője a receptnek). Kicsit aggódtam is, hogy találsz-e majd valamit, amit paleo módon el tudsz készíteni, de úgy látom, kreativitással mindenből ki lehet hozni azt, amit szeretnénk. 🙂

  2. Imádok mindent amiben túl sok a mák! Jól is mutat a tányéron.

  3. teller-cake says:

    Nagyon jól néz ki!!! Magas és naggggyon mákos! <3


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!