Tűpárna és habverő

Tehéntúrós óriás csigakalács – 25. Blogkóstoló

A Blogkóstoló jelenlegi házigazdája Andi, a Xsara, próbálkozásaim a konyhában blog írója (aki pont tőlem főz majd a sorsolás alapján, kíváncsi vagyok, hogy mit), aki csemetéi segítségével Márti blogját sorsolta nekem. Egy újabb véletlen egybeesés, hisz az előző fordulóban meg pont Márti készítette el tőlem a köménymagos kiflit, illetve a jelenleg zajló Szakácsmustra is nála zajlik, így több okom is volt a blogját látogatni.
Két receptet is kiválasztottam, egy édeset és egy sósat. Kezdjük az édessel, amelyre tehéntúrós óriáscsiga kalács néven bukkantam, de én inkább óriás csigakalácsnak nevezem. 🙂 Annyit változtattam rajta, hogy részben teljes kiőrlésű lisztből készítettem friss helyett száraz élesztővel, a túrós töltelékébe pedig méz került, mazsola viszont nem.

DSCF0020

DSCF0041

DSCF0044

Hozzávalók a tésztához:

  • 600 g liszt (350 g teljes kiőrlésű, 250 g fehér liszt)
  •  200 ml langyos tej
  •  2 egész tojás
  • 1 zacskó száraz élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 250 g tehéntúró
  • 50 g méz
  •  50 g gríz
  •  1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tojás

Mivel nem friss élesztőt használtam, nem kellett külön cukros tejben felfuttatni, hanem csak a lisztben elkeverni, majd jött az összes többi hozzávaló. Alaposan meggyúrtam, majd letakarva fűtőtesten kelesztettem. 1 óra elég lett volna neki, de végül többet állt. Közben elkészítettem a tölteléket, amihez csak mindent összekevertem. A tésztát hosszúkás téglalap alakúra nyújtottam, megkentem a töltelékkel és feltekertem. Hogy ne használjak erre egy külön tojást, a töltelékbe való tojásból félretettem egy picit, ezzel kentem meg a tetejét. Kerek, sütőpapíros formában sütöttem 40 percet.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!