Tűpárna és habverő

Jamie citromos pitéje

Éppen vendéget vártunk másnapra, mikor véletlenül rábukkantam erre az íncsiklandó citromos pitére a Konyhalál blogon. Desszertötletünk még nem lévén, kihagyhatatlannak tűnt megsütni őt, főként mert minden alapanyag megvolt hozzá. Azaz szinte minden, mert kiderült, hogy lassan már nem tartunk itthon cukrot. Sajnos a sütőnknek megvan az a nem túl kedves tulajdonsága, hogy nagyon erősen süt, így a dolgok széle és teteje hajlamos megégni, még mielőtt a közepük teljesen elkészülni.

DSCF0058

DSCF0062

 

Hozzávalók 18 cm-es formához:

Tésztához:

  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 ek. barnacukor
  • 6 dkg puha vaj
  • 12,5 g dkg liszt
  • 1 tojássárgája
  • 1,5 ek tejszín vagy tej
  • csipet só
  • a maradék tojásfehérje a tészta lekenéséhez

A vajat kikevertem a cukorral, majd összegyúrtam a többi összetevővel. Kb. 1 órára hűtőbe tettem, majd kibéleltem vele egy kivajazott kapcsos formát. Kb. 3 cm-es peremet hagytam neki és 10 percet elősütöttem. Ebben az erős sütőben 5 is elég lett volna neki. Ezután megkentem a tojásfehérjével.

Krémhez:

  • 3 tojás
  • 10 dkg barnacukor
  • 130 ml habtejszín
  • 110 ml citrom- és narancslé vegyesen (nálam 1 és fél citrom és egy kis narancs leve volt)

A tojásokat felvertem a cukorral, majd hozzáadtam a tejszínt és a leveket. A tésztára öntöttem és 30 percet sütöttem. Nem baj, ha kivételkor a krém közepe még folyós.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!