Tűpárna és habverő

Citromkrémes pavlova

Év elejére, a fajsúlyos karácsonyi finomságok után érkezik egy (legalábbis látszatra) pillekönnyu, a kavargó hópelyhek és a téli szezont áttáncoló balerinák ihlette desszert. Micsoda költői képek szakadnak fel 14 óra vonatút után! A valóság ennél (szokás szerint) jóval prózaibb: a szilveszteri sok majonézes fogás után megmaradt tojásfehérjék előtt két út állt: vagy a kutya reggelijében végzik vagy desszert lesz belőlük. Nem mondom, hogy az előbbi kevésbé lett volna nemes feladat, de végül az utóbbi mellett döntöttem. Így született a citromkrémes pavlova, ami mindenmentes, paleo és minden, ami kell ilyenkor év elején, a nagy trakták után. Nem mintha a sok tojás és kókuszzsír vízzé válna, de lelket nyugtatni jó ebben a hideg időben. 🙂

pb200119

pb200115

Hozzávalók:

Habhoz:

4 tojásfehérje

45 g eritrit

 

Citromkrémhez:

2 tojás

45 g kókuszzsír

35 eritrit

1 nagy vagy két kisebb citrom leve

1 kk. kurkuma

 

A tojásfehérjéket elkezdtem felverni, közben hozzáadtam az eritritet, míg kemény habot kaptam. Sütőpapírra két kupacot raktam a habból, majd langyos sütőben kb. 5 percig sütöttem (általában 9o fokot mond, akiknek ezt elárulja a sütő), majd a gázt elzárva tovább szárítottam. Épp csak picit pirult meg a hab teteje.

A citromkrémhez összekevertem minden összetevőt, és gőz fölött suru krémet főztem belőle. Folyamatosan kevergetni kell, hogy a tojás ne csapódjon ki. Miután minden kihult, egymásra rétegeztem a hablapokat és a krémet, a teteje citrom- vagy narancshéjjal díszíthető, de nyáron el tudom képzelni áfonyával is.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!