Tűpárna és habverő

Ordásbatyu

A recept Gáll Tímea Kölcsönkért kovász című gyönyörű receptes-mesélős könyvéből származik, amelyet akkor is érdemes lapozgatni, ha az ember nem tör főszakácsi babérokra. A receptekhez a Zsigmond Malom szolgáltat kitűnő hátteret.

Egy picit azért változott a recept az eredetihez képest, így ezt a változatot írom le.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 4 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 zacskó porélesztő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kb. 2 dl langyos tej
  • 10 dkg vaj a tésztába
  • 5 kg vaj a batyukat lelocsolni
  • 1 tojás kenni

Töltelékhez:

  • 400 g orda
  • 1 tojás
  • 3 dkg cukor

A tésztát tálban dagasztottam. A liszthez hozzákevertem az élesztőt, cukrot, vaníliás cukrot, tojást, majd a meleg tejjel összegyúrtam. Gyúrható, de még elég kemény tésztát kell kapnunk. Ehhez hozzáadtam az olvasztott vajat, és jó kelt tészta állagúra dagasztottam. Letakarva meleg helyen  fél órát kelesztettem. Közben a töltelék összetevőit kikavartam. A tésztát félujjnyi vastagra nyújtottam, 12 négyzetre osztottam. A közepére jó evőkanál töltetéket tettem (eredetileg 1 kiskanálnyit ír), majd a csücskeit batyuszerűen összehajtogattam. Kivajazott tepsibe tettem, az 5 dkg olvasztott vajjal meglocsoltam, sülés közben lekentem egy felvert tojással. Forró sütőben, majd a lángot lehúzva sütöttem kb. 25 percet.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!