Tűpárna és habverő

Sepsiszéki kúriák 3. – Sepsiszentgyörgy

1. és 2. rész

Ha kúriák, akkor elsőre eldugott falvak jutnak eszembe, pedig a közeli falvakat magukba olvasztó mai városokban is találkozhatunk velük. Ilyen hely a ma Sepsiszentgyörgyhöz tartozó egykori Szemerja falu, ahol három kúria áll.
Az első a Dózsa György utca végén, a város széléhez közel álló 18. századi Serestéj-ház, amely inkább módosabb falusi lakóház.

A parasztbarokk kialakítású épületen (mint ahogy sok más, Szászföldhöz közel eső háromszéki lakóházon) jól érzékelhető a szász hatás. A ház eredetileg két helyiségből állt, ezt hátrafelé megtoldották, itt kapott helyet a kazánház is. A pincébe a főhomlokzat felől juthatunk le. Tíz éve a ház még siralmas állapotban volt, hátsó oromfala beomlott. A falfestést 2011-ben tárták fel. Itt látható az 1794-es évszám, erdélyi virágos reneszánsz (a személyes kedvenc) és barokk díszítés.


A házat elölről kő-, oldalról deszkakerítés övezi. A fedélszéket feljavították, a sérült gerendákat kicserélték, ezek most az udvaron állnak.

Az épület egységes és gondozott képet mutat. Vajon még hány régi falusi ház vastag festékrétege alatt rejlenek ilyen szépségek?
A Dózsa György utcával párhuzamos József Attila utcában visszafelé haladva tűnik fel a Bora Benedek kúria magas teteje, kéményén gólyafészekkel.

A leggyakoribb klasszicista kúriatípusba tartozik egyszerű téglány alaprajzzal és oszlopos portikusszal. Jelenleg a telek és az épület is két részre oszlik, külön bejáratokkal, és lakóházként használják. Állapota jó, a tető nagy részén és a kapulábakon még a hagyományos fecskefarkú cserép látható, az ereszek menti javításnál viszont már az újabb öntött cserepeket használták.
Ugyancsak a József Attila utcában áll az eklektikus-tornyos, polgárház-jellegű Nagy-Bogáts kúria. Frissen újították fel, gondozott, egyelőre üresen áll.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!