Tűpárna és habverő

Citromszelet, a békebeli – Közös Sütés 6

Többéves terv vált valóra életünk első, lapokból álló süteményének elkészítésével. Ismét beigazolódott, hogy a hagyományosan rettegettnek mondott receptek elkészítése sem ördöngösség, csak neki kell fogni. Az egyetlen titok az idő, amit bizony rá kell szánni, mert nem 20 perc alatt készül el. Valószínűleg ezért nem tartozik a 21. század instant slágersütijei közé. Hogy is tartozna,… Tovább »

Citromkrémes pavlova

Év elejére, a fajsúlyos karácsonyi finomságok után érkezik egy (legalábbis látszatra) pillekönnyu, a kavargó hópelyhek és a téli szezont áttáncoló balerinák ihlette desszert. Micsoda költői képek szakadnak fel 14 óra vonatút után! A valóság ennél (szokás szerint) jóval prózaibb: a szilveszteri sok majonézes fogás után megmaradt tojásfehérjék előtt két út állt: vagy a kutya reggelijében… Tovább »

Áfonyás-citromkrémes minipiték – 33. SAD!

Áfonyák csücsülnek puha, halványsárga krémmel bélelt kosárkában. Ez a kép villant fel előttem, mikor a Táncoló fakanál blog SAD! pite-témáját megláttam. A recept az avokádókrémes kosárkákkal rokon, ugyanolyan tésztája van. Hozzávalók: Tésztához: 40 g darált dió 60 g barnarizsliszt (itt beszerezhető) 20 g eritrit (itt beszerezhető) 1 tojásfehérje Krémhez: 1 tojás 1 tojássárgája 2 dl… Tovább »

Citromos-mákos kalács – 18. Szakácsmustra

A Táncoló fakanál blogon zajló 18. Szakácsmustra kiszemeltje Mary Berry, egy számomra eddig ismeretlen angol szakács-hölggyel, akinek több könyve is megjelent, illetve TV-műsort vezet. Mindezt 80 évesen. Ez a mondat különösen megtetszett tőle: „A sütés az életre tanít. Például, ha siettetsz valamilyen folyamatot, akkor borítékolható a csalódás” A kiválasztott citromos-mákos kalács receptjét sikerült alaposan átalakítanom…. Tovább »

Hamis sajttorta mindenmentesen

Nem először készítek “mindenmentes” sajttortát, a tavalyi változat szilvás volt. Ez is egy olyan recept, amelyhez innen-onnan inspirálódtam, aztán létrehoztam a saját változatomat. Ugyanolyan finom krémes, mint az igazi sajttorta, és szerintem senki sem venné észre, hogy cukkini is megbújik benne. Hozzávalók: Tésztához: 70 g barnarizsliszt (itt beszerezhető) 35 g darált dió 25 g eritrit… Tovább »

Citrompite “mentesen”

Mostanában sokszor érzem azt, mintha visszatért volna az elmúlt idő, a négy évvel ezelőtti események. Vizsga, felvételi, új hely, változás, nyárelő… Érdekes, hogy mintha pont a változásban lenne az állandóság. A deja vu-szerű (könyörgöm, nem “VÚ”!) érzés margójára készült ez a citromtorta, bár ebben az esetben nem kérdés, hogy hol és mikor láttam már ilyesmit…. Tovább »

Citromkrémes cukkinitorta

Mostanában nem vagyok túl aktív itt a blogon, aminek legfőbb oka az, hogy főként már bevált recepteket készítek, de néha egy-egy felhasználásra váró alapanyag meghozza az ihletet. Most egy cukkini és egy három árválkodó tojássárgája volt a ludas. Hozzávalók: 300 g reszelt cukkini kicsit kicsavarva 2 tojás 20 g nyílgyökérliszt (itt beszerezhető) 25 g eritrit… Tovább »

Citromos-diós kalács – 15. Szakácsmustra

A Szakácsmustra 15. fordulójának házigazdája Okki, a Kipróbált és bevált receptek blog írója, aki erre a fordulóra Martha Stewart-ot választotta nekünk. Martha-nak sok gluténmentes receptje is van, volt miből válogatnom. Elsőként a citromos, mákos kalácsra esett a választásom, amit be kell vallanom, alaposan átalakítottam. Az egyik fő változás abban áll, hogy mák helyett dióval készítettem,… Tovább »

Jamie citromos pitéje

Éppen vendéget vártunk másnapra, mikor véletlenül rábukkantam erre az íncsiklandó citromos pitére a Konyhalál blogon. Desszertötletünk még nem lévén, kihagyhatatlannak tűnt megsütni őt, főként mert minden alapanyag megvolt hozzá. Azaz szinte minden, mert kiderült, hogy lassan már nem tartunk itthon cukrot. Sajnos a sütőnknek megvan az a nem túl kedves tulajdonsága, hogy nagyon erősen süt,… Tovább »

Almás-tehéntúrós muffin

Gyorsan elkészíthető, őszies muffin házassági évfordulóra (és egy prózaibb okból: a tehéntúrós felhasználására). Tízóraira, uzsonnára ideális. Hozzávalók: 400 g tehéntúró 2 tojás 110 g cukor 60 g zabkorpa 190 g liszt 120 ml olaj 1,5 dl tej 1 citrom leve (és héja is, ha bio) 2 alma kockára vágva fahéj 1 csomag sütőpor Az almát… Tovább »

Cukkinis hamis sajttorta

Jöjjön egy könnyen és gyorsan elkészíthető krémes desszert, ha már az időjárás megengedte, hogy begyújtsuk a sütőt. A krém receptje innen származik, az alaphoz pedig a tojásmentes alaptésztámat használtam. A barnarizslisztet kókuszliszttel helyettesítve paleo receptet kapunk. Ebben az esetben 2 dl vizet használjunk. Tésztához: 10 g útifűmaghéj (itt beszerezhető) 25 g barnarizsliszt 30 g kókuszliszt… Tovább »

Citromkrémes paleo baracktorta

Ezzel a szülinapi tortával leptem meg magamat. Nagyon tetszenek az eperdíszítésű torták, de mit (t)ehet az ember ha júliusban született? Barackot! Ha jól emlkészem, eddig életem minden szülinapi tortája barackos volt. 🙂 Hozzávalók: Alap: 60 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 1 tojássárgája (elhagyható) 15 g útifűmaghéj (itt beszerezhető) fahéj 30 g eritrit (itt beszerezhető) 2 dl… Tovább »

Citromkrémes kakaós tekercs mindenmentesen

Már régóta terveztem ezt a citromos-kakaós kombinációt, láttam magam előtt, hogy milyen jól fog találni a barna piskótatekercs a sárga krémhez. Eddig valahogy soha nem akart sikerülni, pedig már kétszer is nekifutottam. Vagy a piskótát hagytam kihűlni anélkül, hogy még langyosan feltekertem volna, így elrepedt, vagy a krémet tettem bele még túl folyós állapotban, így… Tovább »

Barackos túrótorta

Ez most nem egy “mentes” recept lesz. Pár napja találtam rá erre az étvágygerjesztő túrótortára és elhatároztam, hogy a következő adandó alkalommal elkészítem. Nyáron több a vendégeskedés, összejövetelek, úgyhogy jó szolgálatot tehet egy ilyen egyszerű, minden összekeverős recept, amit az épp aktuális gyümölcsökkel dobhatunk fel. Tanulság: a tehéntúró beszerzése hétfő délelőtt némi nehézségekbe ütközik. Az… Tovább »

Citromkrémes kakaós palacsintatorta eperrel (paleo)

Ez nem annyira önálló recept, inkább csak egy kísérlet, amiben összedobtam néhány, már bevált receptet. Palacsintának az eddigi kedvencemet használtam volna, a zöldbanánlisztes palacsintát, egy kis kakaóval feldobva, ha lett volna hozzá elég liszt. Ennek hiányában, és hogy a citromkrémből kimaradó tojásfehérjéket felhasználjam, így készítettem el a palacsintákat: 10 g zöldbanánliszt 10 g nyílgyökérliszt 20… Tovább »

Citromkrémes süti

Egy újabb tojásmentes recept következik e krémes kis sütemény formájában. A túró kiváltható paleo totura, a hajdinaliszt pedig kókuszlisztre vagy reszelékre, így könnyen paleosítható a recept.   Hozzávalók:Tésztalap egy régebbi recepthez hasonlóan, a liszteket kicsit átvariálva:– 10 g útifűmaghéj– 300 ml víz– 10g kókuszolaj– 30 g eritrit– 1 kk. fahéj– szódabikarbóna, almaecetBotmixerrel keverjü, majd hozzáadjuk… Tovább »

Cukkinis karob muffin citromkrémmel

Kakaó helyett most egy zacskó karob port vettem. Volt egy cukkinim és most a húsvéti vakáció előtt a romlandó élelmiszerek felhasználásáról is gondolkodnom kell, na meg kellett valami jó kis tízóraira való, így született ez a muffinka. A szokásos citromkrém meg csak azért készült, mert fel kellett használnom a zsemléből kimaradt tojássárgákat. Mondjuk most nem… Tovább »

Cukkinis és kapor, ami nem főzelék, hanem “túró”

A piacon friss zöld kaprot találtam (otthon a kertben csak júniustól lehet ilyesmivel találkozni), egyből az jutott eszembe, hogy ha már készítettem hamis kókusztúrót, akkor kipróbálhatnám ezt kaporral is. Az ordás palacsintára hasonlítana, mi abba szoktunk kaprot tenni. Ismét rá kellett döbbennem, hogy milyen fölösleges ragaszkodni egy alapanyaghoz, mondván, hogy a nélkül teljesen más lesz… Tovább »

Avokádómajonézes uborkasaláta házi mustárral

Ilyenkor tavasszal főleg nyers ételeket eszem szívesen, úgy látszik, ezt igényli a szervezetem. Jól is teszi. 🙂 Az avokádó egy nagyon sokoldalú gyümölcs (botanikai szempontból legalábbis annak tartják, nem zöldségnek), készíthető belőle sós vagy édes étel, krém, saláta, krémleves, használható vaj helyett édes vagy süteménybe. Én legtöbbször csokikrémet készítettem belőle, de igyekszem kihasználni más oldalát… Tovább »

Avokádókrém paprikaladikban, avagy guacomole – 9. Szakácsmustra

A 9. Szakácsmustra háziasszonya, a Fűszermánia blog Gabija, Lajos Marit választotta a játékra. Szerencsére az ő receptjeit már ismertem a Nők Lapjából, illetve a neten is sok receptje elérhető. Már csak az jelentett kihívást, hogy olyan receptet válasszak, amit nem kell teljesen szétszednem ahhoz, hogy a végeredményt én is megehessem. Lajos Mari receptjeire nagyrészt a… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!