Tűpárna és habverő

Gluténmentes darázsfészek/diós csiga

Ezt a péksüteményt röpke hat hete készítettem el, azóta várta, hogy végre leírjam a receptjét. Fénnyel sem állok a legjobban, továbbra sem találom a megfelelő fotózó helyet, tíz képből jó, ha egy tűrhető lesz. Maga darázsfészek viszont nem hagy kívánnivalót maga után. Azt hiszem, ez az első olyan receptem, amelyben nem saját lisztkeveréket használtam. Nem… Tovább »

Kakaós csiga cukkinis tésztából

Sok kakaós csigát készítettem már, de eddig ez sikerült a legjobban. A cukkinis alaptészta receptjét a Csipetfalat blogon találtam, ezen változtattam egy kicsit. Ehhez a kakaós csigához egyébként egy olyan történetecske kapcsolódik, amely méltán lehet az én konyhai tevékenységem mottója. A cukkini párolódik. Anya: Ebből mi lesz? (cukkinire mutatva) Én: Kakakós csiga. (Egyértelmű, nem? 😀… Tovább »

Tehéntúrós óriás csigakalács – 25. Blogkóstoló

A Blogkóstoló jelenlegi házigazdája Andi, a Xsara, próbálkozásaim a konyhában blog írója (aki pont tőlem főz majd a sorsolás alapján, kíváncsi vagyok, hogy mit), aki csemetéi segítségével Márti blogját sorsolta nekem. Egy újabb véletlen egybeesés, hisz az előző fordulóban meg pont Márti készítette el tőlem a köménymagos kiflit, illetve a jelenleg zajló Szakácsmustra is nála… Tovább »

Citromkrémes kakaós tekercs mindenmentesen

Már régóta terveztem ezt a citromos-kakaós kombinációt, láttam magam előtt, hogy milyen jól fog találni a barna piskótatekercs a sárga krémhez. Eddig valahogy soha nem akart sikerülni, pedig már kétszer is nekifutottam. Vagy a piskótát hagytam kihűlni anélkül, hogy még langyosan feltekertem volna, így elrepedt, vagy a krémet tettem bele még túl folyós állapotban, így… Tovább »

Kakaós csiga tehéntúrós tésztával

Mostanában nem nagyon van új recept, mert nem is nagyon készítek semmi újat vagy különlegeset, csak pár bevált zsemlét, “vízbe dobom, megfőzöm” ételeket. Na de már csak pár napig tart ez az állapot és végre nekem is vakációm lesz. 🙂 Már készítettem nagyon hasonló kakaós csigát. Könnyű összedobni és nagyon jó kis túlélő tartalék és… Tovább »

Pizzás csiga zöldbanánliszttel, tojásmentesen

Én nem éticsigára gondolok (akár az is lehetne, pizzaszósszal). 🙂 Kb. fél éve láttam először, hogy létezik ilyen, hogy zöldbanán liszt, de eddig itt nem lehetett kapni. Most megláttam a bioboltban és lecsaptam rá, hogy kipróbáljam. Egyébként nem hiszem, hogy nagy kereslet lenne rá, mert kérni kell és csak magyar felirat van rajta, így a… Tovább »

Paleo kókusztekercs (2. változat)

Péntek este értem haza, így egy napom volt mindennel elkészülni. Már reggel 6-kor a konyhába tevékenykedtem, így délre mindhárom tervezett süteménnyel végeztem. Az első volt a kókusztekercs. Két éve készítettem először ilyesmit és azóta valahogy már hagyományos húsvéti édességgé vált a fejemben, máskor nem is készítek. Az eredeti változatban rengeteg mandula, kókuszzsír és mégtöbb kókuszreszelék… Tovább »

Édesburgonyás kakaós csiga

Elég ritkán használok édesburgonyát, ennek több oka is van: ritkán lehet kapni, drága, sós ételnek számomra túl édes és egyes források szerint nem is jobb, mint a krumpli. Ugyanakkor a paleo étrendbe mégis belefér.  Akkor most mi van? Évente pár alkalommal elmegy, sőt, megéri. Ahogy most is. Íme egy vidám, napsugaras kakaós csiga! Hozzávalók 8… Tovább »

Diós csiga (glutén-, cukor-, tej-, tojásmentes)

Nem szokásom sem a címben, sem a leírásban felsorolni, hogy mitől mentesek a receptjeim, de itt megtettem, mivel ki akartam hangsúlyozni, hogy tojásmentes is. A lenmagliszt (vagy pehely), útifűmaghéj és chia mag kitűnően megállja a helyét a tojás helyettesítésében. Hozzávalók: -120 g hajdinaliszt -20 g lenmagliszt -fahéj -egy kávédarálónyi chia mag és útifűmaghéj keveréke (vagyis… Tovább »

Hajdinás tehéntúrós csiga

Elég prózai oka van annak, hogy ennyit sütöttem mostanában. Gondok voltak a fűtéssel, így jól jött egy kis plusz meleg. 🙂 Így kihasználtam az alkalmat a kísérletezésekhez. Hozzávalók: -100 g hajdinaliszt -20 g lenmagliszt -30 g barnarizsliszt -30 g szezámliszt -15 g vaj -2 tojás -3/4 bögre mandulatej/víz -só -szódabikarbóna, ecet Töltelékhez: -150 g tehéntúró… Tovább »

Túrós tésztájú kakaós csiga

Ez a recept is úgy született, ahogy általában az én receptjeim szoktak. Támad egy ötletem, hogy mit kéne készíteni, utánanézek, hogy létezik-e már ilyen (általában igen, vagy valami hasonló), elolvasok több receptet, majd megalkotok belőlük egy újabbat. És sokszor nyomokban sem lehet már felfedezni benne, hogy milyen receptekből is inspirálódtam.  Most ezért nem kerültem olyan… Tovább »

Karácsonyi desszertajánló

Már csak 17 nap van karácsonyig, így jöhetnek a jól bevált finomságok. Nem túl szép dolog, hogy csak édességeket sorakoztatok fel, de nálunk a sós menü mindig ugyanaz: húsleves, töltött káposzta. A receptek többsége cukor-, glutén- és tejmentes, néhány paleo és akad pár hagyományos változat is.  Mindent összegyűjtöttem, amiről úgy gondolom, hogy helye lehet a… Tovább »

Reform fahéjas csiga – 28. SAD!

A 28. Süss, Alkoss, Díszíts!  házigazdája Kabóca, aki a “Csábító fahéj” címet adta a fordulónak. Végre ismét valami, amit én is fogyasztok (az előző fordulóról sajnos lemaradtam, mert nem eszem mézet), ráadásul nem is ritkán. Majdnem minden édességembe kerül egy kis (vagy sok) fahéj, amiről jó tudni, hogy szabályozza a vércukorszintet, az inzulinreakciót és gyorsítja… Tovább »

Mandulás cukkinitekercs, avagy bájgli light :)

Persze a bájgli nem is annyira a lisztes tésztájától számít nehéz ételnek, hanem a diós/mákos/mandulás tölteléke miatt, de ez mégis csak egy könnyedebb változat. Ismét a cukkinis piskótához folyamodtam. A tölteléket most nem bonyolítottam, csak darált mandulát használtam, de persze elkészíthető a szokásos édesített, citrom- és narancshéjjal ízesített töltelék is. Hozzávalók: -1 reszelt cukkini (300… Tovább »

Túrórudi tekercs totukrémmel

A totu (paleo “túró”) tojásfehérjéből készül. SOK tojásfehérjéből. Éppen ezért az én receptjeimben nem nagyon fog szerepelni, hiába finom, mert nagyon ritka, hogy maradék tojásfehérjém lenne. Két hónap alatt sikerült 7-et összegyűjteni, ebből készült a tekercs tölteléke. A pikótához a jól bevált cukkinis piskótát használtam, csak most kakaósan készítettem el a túrórudisság kedvéért. Nagyon finom… Tovább »

Cukkinis-kakaós tekercs

Még a télen láttam egy paleo receptet, amiben cukkini volt a tekercs piskótájában. Most jött el az ideje, hogy kipróbáljam, de csak az alapötlet maradt meg, vagyis a cukkini.Hozzávalók:-200 g cukkini reszelve-30 g hajdinaliszt-10 g zsírtalanított mandulaliszt-1 tojás-50 g eritrit-fahéj, szegfűszeg, gyömbér-1 ek útifűmaghéj kevés vízben zselésítve-15 g kókuszzsír olvasztvaKrémhez:-2 ek. kakaópor-15 g xilit-15 g… Tovább »

Pizzás csiga hajdina- és szezámlisztből

A kakaós csigán felbuzdulva gondoltam, hogy ugyanazt elkészítem sósan is, csak akkor nem mandulaliszttel kiegészítve, hanem szezámmal. Legközelebb, ha lesz, akkor sajtot is teszek bele.Hozzávalók:-100 g hajdinaliszt-100 g szezámliszt-1 tojás-10 g útifűmaghéj vízben zselésítve-só-paradicsompaszta pizza fűszerkeverékkel (bazsalikom, oregano-azaz szurokfű)Az összetevőket összegyúrtam és folpack között kinyújtottam. Megkentem a paradicsommal és feltekertem. 25 percet sütöttem. (77 g… Tovább »

Gluténmentes kakaós csiga

Még soha nem készítettem kakaós csigát. Volt egy kis mandulalisztem és eritritem, amit fel akartam használni. Most épp a vakáció előtti hazacuccolás és élelmiszerkészlet-felélés fázisában vagyok. 🙂Hozzávalók:-65 g mandulaliszt-55 g hajdinaliszt-1 tojás-10 g útifűmeghéj vízben zselésítve-eritrit-fahéj Töltelékhez: -25 g kakaópor-víz-eritritA tésztát összegyúrtam és szikonos lapon kb. 20×30-as téglalapot nyújtottam belőle. Rákentem a kakaós krémet (csak… Tovább »

Húsvéti ajánló

Mivel már csak 17 nap van húsvétig, gondoltam, készítek egy válogatást húsvétra való, egészséges receptekből, emiket eddig készítettem. Most csak egy napom lesz otthon sütni-főzni az ünnepre, valószínűleg ezek küzül válogatok majd.Az első két helyen természetesen a bájgli és a hagyományos, illetve hamis mézeskalács áll, mint karácsonykor. Az alapdarabok után lássuk, mi passzol még az… Tovább »

Tonhalas csiga (glutén-, tojásmentes)

A glutént nem tartalmazó tésztáknál a legnagyobb kihívás a a péksüteményszerűségek előállítása anélkül, hogy szétessen, kiváltképp tojás nélkül. Viszont nem lehetetlen, hála az útifű maghéjnak, ami egy csodálatos kis alapanyag.Hozzávalók:-65 g barnarizsliszt (most darált rizs)-30 g kókuszreszelék-30 g szezámlisz (most darált szezámmag)-12 g útifű maghéj vízben zselésítve-kurkuma-só-szódabikarbóna-tonhalkonzerv Zselésedni hagytam a maghéjat, ledaráltam, amit kellett és… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!