Tűpárna és habverő

Gluténmentes darázsfészek/diós csiga

Ezt a péksüteményt röpke hat hete készítettem el, azóta várta, hogy végre leírjam a receptjét. Fénnyel sem állok a legjobban, továbbra sem találom a megfelelő fotózó helyet, tíz képből jó, ha egy tűrhető lesz. Maga darázsfészek viszont nem hagy kívánnivalót maga után. Azt hiszem, ez az első olyan receptem, amelyben nem saját lisztkeveréket használtam. Nem… Tovább »

Hámán táska “mindenmentesen”

A “próbáljunk ki új recepteket” hulláma hozta a rugelach mellett a Hámán táska vagy Hámán füle nevű süteményt is. Szinte ahány recept, annyi változat, úgyhogy a külalakból kiindulva készítettem el az én variánsomat. Készülhet diós, mákos, lekváros töltelékkel. Hozzávalók kb. 25 db.-hoz: 150 g darált gluténmentes zabpehely 20 g bambuszrost 30 g eritrit 50 g… Tovább »

Karácsonyi válogatás – 2016

Más blogokon az ilyen válogatások az edventi időszak kezdetén kerülnek elő, nálam kissé megcsúszott idén minden, egy hét alatt akarom pótolni, ami elmaradt az adventben. Elsőként jöjjenek az elmúlt évek válogatásai, utána pedig az idén született, ünnephez illő receptek. Jó szemezgetést! Talán még nem késő az új ötletetkhez. 🙂 Többségében most is cukor-, glutén- és… Tovább »

Szilvalekváros zserbótorta “mentesen”

Már majdnem a karácsonyi hangulat jegyében jött a zserbó ötlete. Ízre szerintem teljesen olyan lett, mint az “igazi”. Nem ez az első zserbós kísérletem, és tulajdonképpen egyik sem sült el rosszul, de mindig változtatok rajta kicsit. Volt már tekercs, palacsinta, mandulás-epres és paleo változat. Most lássuk a szilvásat torta formában. Hozzávalók: Tésztához: 70 g hajdinaliszt… Tovább »

Áfonyás-citromkrémes minipiték – 33. SAD!

Áfonyák csücsülnek puha, halványsárga krémmel bélelt kosárkában. Ez a kép villant fel előttem, mikor a Táncoló fakanál blog SAD! pite-témáját megláttam. A recept az avokádókrémes kosárkákkal rokon, ugyanolyan tésztája van. Hozzávalók: Tésztához: 40 g darált dió 60 g barnarizsliszt (itt beszerezhető) 20 g eritrit (itt beszerezhető) 1 tojásfehérje Krémhez: 1 tojás 1 tojássárgája 2 dl… Tovább »

Diétás “mézeskalács” – 30. Blogkóstoló

A parókia konyháján zajló Blogkóstoló játékban a Vöröskaktusz diétázik blog és írója, Bogi lett a párom, aminek örültem, mivel elég hasonlóan főzünk, hasonló alapanyagokat használunk. Érdekesség, hogy a 27. fordulóban is tőle kóstoltam, akkor épp két sósat: cukkinis-sajtos lepényt és avokádós zöldborsókrémlevest. Ezúttal a diétás mézeskalácsot készítettem el. Ezúton is köszönöm a receptet, gyakran fogom… Tovább »

Avokádós-kókuszkrémes kosárka

Vidám, zöld színű desszertet készítettem abból, amit épp itthon találtam. Hozzávalók: Tésztához: 40 g darált dió 60 g barnarizsliszt (itt beszerezhető) 20 g eritrit (itt beszerezhető) 1 tojásfehérje Krémhez: 1 tojássárgája 2 dl kókusztej (itt beszerezhető) 1 tk. konjac liszt (itt beszerezhető) 40 g eritrit 1 avokádó (130 g) A tészta hozzávalóit összegyúrtam, majd kibéleltem… Tovább »

Hamis sajttorta mindenmentesen

Nem először készítek “mindenmentes” sajttortát, a tavalyi változat szilvás volt. Ez is egy olyan recept, amelyhez innen-onnan inspirálódtam, aztán létrehoztam a saját változatomat. Ugyanolyan finom krémes, mint az igazi sajttorta, és szerintem senki sem venné észre, hogy cukkini is megbújik benne. Hozzávalók: Tésztához: 70 g barnarizsliszt (itt beszerezhető) 35 g darált dió 25 g eritrit… Tovább »

Diókrémes sült alma – 17. Szakácsmustra

A Vöröskaktusz diétázik blogon zajló 17. Szakácsmustra kiszemeltje Mautner Zsófia. Egyike a legelső és legismertebb gasztrobloggereknek. Egy videóban is szereplő receptjét választottam, a diókrémes sült almát, amelyen nem is kellett sokat változtatnom, lisztmentes lévén. Hozzávalók (az eredeti adag feléhez, 4 adaghoz): 3 alma 5 dkg vaj 50 g eritrit 1 tojás 5 dkg darált dió… Tovább »

Citromos-diós kalács – 15. Szakácsmustra

A Szakácsmustra 15. fordulójának házigazdája Okki, a Kipróbált és bevált receptek blog írója, aki erre a fordulóra Martha Stewart-ot választotta nekünk. Martha-nak sok gluténmentes receptje is van, volt miből válogatnom. Elsőként a citromos, mákos kalácsra esett a választásom, amit be kell vallanom, alaposan átalakítottam. Az egyik fő változás abban áll, hogy mák helyett dióval készítettem,… Tovább »

Vaníliás koszorú kétféleképpen

Szilveszterre sütöttünk hagyományos vaníliás koszorút, úgy ahogy a családban mindig is készült. Ezt készítettem el magamnak is minimális változtatással és tényleg ugyanolyan finom lett, mint az eredeti. A képen a reform változat látható. Hozzávalók a hagyományos változathoz (teljes adag): 560 g liszt 500 g vaj 300 g cukor 280 g darált dió 2 csomag vaníliás… Tovább »

Diós rudacskák – 26. Blogkóstoló

Lassan a végéhez közeledik a 26. blogkóstolás is. Ez a forduló most úgy alakult, hogy a sorsolás után nem sokkal úgy éreztem, képtelen teljesíteni a feladatot, örültem, ha épp arra volt energiám, hogy valami egyszerűt főzzek magamnak, csak a túlélésre koncentrálva, így talán jobb lenne visszamondani. Ez még december első napjaiban volt. Végül meggyőztem magam,… Tovább »

Zserbótekercs “mentesen”

November közepének közeledtével már lassan törni kezdem a fejem, hogy idén mivel is bővíthetném az adventi és karácsonyi repetoáromat. Az idei első fecske ez a zsebótekercs. Természetesen most is elmaradhatatlan benne csavar, mégpedig az sokat tudó cukkini.   Hozzávalók: Piskótához: 200 g reszelt cukkini 1 tojás 40 g hajdinaliszt (itt beszerehető) 15 g mandulaliszt (itt… Tovább »

Diós kiflik

Még nem jött el az ideje a beiglisütésnek, de a csípős reggeleken már jól esnek a melengető fűszerek és télies ízek. Ennek apropóján készítettem ezeket a csavart diós kifliket a nyáron jól bevált tésztaalappal.   50 g hajdinaliszt 30 g barnarizsliszt 30 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 20 g mandulaliszt (itt beszerezhető) 20 g útifűmaghéj (itt… Tovább »

Csokis körtepuding – 13. Szakácsmustra

A 13. Szakácsmustra szervezője, az Egészséges ételek – Egészségesen elkészítve blog írója, Curtis Stone-t, egy számomra eddig ismeretlen szakácsot választott. Nagyon sok szimpatikus receptet találtam nála, de igyekeztem őszi hangulatút választani. Így esett a választásom a Choc Pear Puddings néven szereplő finomságra. Pont mostanra kezdtek megpuhulni a körték a pincében, nem is időzíthették volna jobban…. Tovább »

Békebeli püspökkenyér – Receptörökség

Nem ékeskedem idegen tollakkal, ezt bizony Anya sütötte. A recept az egyik dédnagymamámtól származik, ennek megfelelően a régi, békebeli vasárnapokat idézi, amikor még megadták a módját a hét utolsó napjának, volt közös családi ebéd, sütemény és beszélgetés. Egyes helyeken csipketerítő és porcelán étkészlet is, lusta nyárvégi délutánon függönyön átszűrődő, foltos napfény. Hozzávalók: 15 dkg liszt… Tovább »

Almás rétes “mindenmentesen” – 47. VKF!

A Vigyázz, kész, főzz! 74. fordulójának házigazdája Mirella, az Alkottam blog írója, aki hozzám hasonlóan nem csak recepteket, hanem egyéb sk. alkotásokat is bemutat. Mirella a „Süssünk, süssünk valamit, azt is megmondom, hogy mit…” mondókát választotta a játék mottójául és bizony meg is mondta: legyen rétes. Igazi rétest nem sütöttem mostanáig, csak egy paleo almás… Tovább »

Diókrémes, szilvás minipiték (Közös Sütés 2)

Az első, már blogban is dokumentált, unokatestvéremmel közös sütésünk után (Rákóczi túrós) végre sor került a másodikra is. A Nők Lapja Konyha 2014 márciusi számából választottuk ki a receptet, ha már szilvaszezon van. Nagyjából az eredeti recept szerint jártunk el, a fő különbség az lett, hogy nem egy nagy, hanem 14 kis pitét sütöttünk 7,5… Tovább »

Tehéntúrós kölestorta csokikrémmel

Mivel a főtt köles egy kis citromlével keverve már önmagában is jó tehéntúró helyettesítő lehet, a kiegészítéséhez is kiváló. A túrós alapra márványozott szilvalekvár és az avokádós csokikrém együtt nagyon különleges ízt alkot. Ehhez a recepthez innen jött az ötlet.   Hozzávalók: 150 g köles 6 dl víz csipet só 40 g eritrit 300 g… Tovább »

Epres Charlotte torta “mentesen”

Már pár napja várta két cukkini, hogy felhasználjam valamire, illetve valami epreset is akartam készíteni, így jött az ötlet, hogy ismét bevessem a cukkinis piskótámat, ami nagyon jól tekerhető. Valami különlegesebbet szerettem volna, mint egy egyszerű tekercs, ezért esett a választásom a Charlotte tortára, amit még soha nem készítettem. Sajnos nem volt pont megfelelő méretű… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!