Tűpárna és habverő

Szászföldi túra – 2009

Mottó: “Grüß Gott! Wo ist der Schlüssel?” Fotók: http://ruszlacifoto.blogspot.ro/ Berethalom/Birthälm/Biertan Prázsmár/Tartlau/Prejmer Szászhermány/Honigberg/Hărman Földvár/Marienburg/Feldioara Szászveresmart/Rothbach/Rotbav Brassó/Kronstadt/Brașov Rozsnyó/Rosenau/Râșnov Keresztényfalva/Neustadt/Cristian Feketehalom/Zeiden/Codlea Fogaras/Fugreschmarkt/Făgăraș Kerc/Kertz/Cârța Felek/Frec Nagydisznód/Heltau/Cisnădie Nagyszeben/Hermannstadt/Sibiu Kereszténysziget/Grossau/Cristian Szerdahely/Reussmarkt/Miercurea Sibiului Vízakna/Salzburg/Ocna Sibiului Medgyes/Mediasch/Mediaș Szászivánfalva/Sächsisch-Eibesdorf/Ighișu Nou Velc/Wöltz/Velț Bázna/Baassen/Bazna Nagybaromlak/Wurmloch/Valea Viilor Segesvár/Schäßburg/Sighișoara Almakerék/Malmkrog/Mălâncrav Keresd/Kreisch/Criș Apold/Trappold/Apold Lesses/Schönberg/Dealu Frumos Szászfehéregyháza/Deutsch-Weisskirch/Viscri Szászkézd/Keisd/Saschiz Erked/Arkeden/Archita Székelyderzs/Dârjiu        ... Tovább »

Sepsiszéki kúriák és kastélyok 2.

Első rész itt. Sokat megélt betonúton jutunk el Illyefalvára. 1998-ban, még egészen kis koromban jártam itt, amikor frissen restaurálták a vártemplomot és a Séra kúriát. Érdekes ennyi idő után viszontlátni őket, és azt, hogy mennyit változtak azóta a technikák. A Bakó házzal kezdünk, mely 1793-ban épült, jelenleg lakóház. Vakolata hámlik. Barokkos oromfalán padlásablakok és egy… Tovább »

Sepsiszéki kúriák 1. (Bikfalva)

Erdővidék, Kézdiszék és Orbaiszék bebarangolása után a Sepsiszéki kúriákat és kastélyokat keressük fel. Sepsiszentgyörgyön már vár a kalauzunk, aki Bikfalván vezet majd végig. Az Uzonra vezető kijáratnál hagyjuk el a várost. Sajnos az uzoni Béldi-Mikes kastélyra most nem kerül sor, ez is egy következő út része lesz. Bikfalva igazi kúria-nagyhatalom. A népi jellegű udvarházakat főként… Tovább »

Orbaiszéki kúriák 2.

Első rész itt. Székelytamásfalván könnyen ráakadunk a főút mentén nagy fenyőfák mögött a klasszicista Thúry-Bányai kastélyra, ahol jelenleg kultúrotthon működik. Az épület előtt szimmetrikus elrendezésű kert, a sétányok mentén ültetett fák és a bejárat felé emelkedő kocsibehajtó. *ruszlacifoto Érkezésünkkor két autó parkol itt, úgy látszik, egy szombati lagzi romjait takarítják el. Szegény kastély nagyon más… Tovább »

Orbaiszéki kúriák 1.

Az utazáshoz sikerül kiválasztani azt a napot, amelyen megdől a több évtizedes hidegrekord. Augusztusban… Na de nem (csak) ezért szeretjük Csíkszeredát. Csíkkozmási letérővel ezúttal is Kézdivásárhelyen haladunk át, a Kovásznára vezető kijáraton hagyva el a várost. Most a társaság is bővül, közösen minden utazás érdekesebb. Első megállónk Szentkatolna, amely még Kézdiszék része. A Sinkovits kúriát… Tovább »

Kézdiszéki kúriák 2.

Következő úti célunk Csernáton, a háromszéki kúriák egyik „fővárosa” Dálnok és Bikfalva mellett. Mint megtudjuk, a Torjáról Csernátonra vezető út „naaagyon rossz”, inkább menjünk vissza Kézdivásárhelyre. Ha a helybeliek is ezt mondják, akkor tényleg szörnyű lehet, így megfogadjuk a tanácsot. A Brassó fele vezető főúton megyünk a Csernátoni letérőig, ahol a Haszmann Pál múzeumot keressük,… Tovább »

Kézdiszéki kúriák 1.

Enyhén felhős, később napsütésre derülő nyári napon indulunk útnak Csíkszeredából. Az úti cél Kézdiszék néhány települése és az ott található kúriák. Csíkkozmás irányába haladunk, a község kijáratánál balra térünk le a főútról a Kászonok felé. Áthaladunk a Nyerges-tetőn, ahol még – elég nagy szégyen – soha nem jártam, majd a szorosok, dombok között haladva átérünk… Tovább »

Új év – 2015 kedvencei

Boldog új évet kívánok minden olvasómnak és idetévedőnek egyaránt! Az elmúlt év nagy előrelépést hozott a blog életében, sokkal többen látogattatok el ide, mint valaha is reméltem. Ez motiválóan hatott rám is, igyekeztem egyre színvonalasabb tartalmakkal előállni, minden olyan témát érintve, ami engem foglalkoztat. Így jelentek meg a menüpontok a fejlécben és a kategóriák ikonjai… Tovább »

Erdővidéki kastélytúra 2.

              Az első rész itt olvasható.               Következő úti célunk az olaszteleki Daniel kastély, melynek elődjét az 1600-as évek elején építtette Daniel Mihály, Háromszék alkapitánya. A birtokot Bethlen Gábortól kapta. A három részre tagolható épületet 1669-ben bővítették, erről tanúskodik a faragott kőcímer timpanonnal, olaszkoszorúba foglalt címerképpel. Ugyancsak ebből az időből származik az udvari homlokzaton található… Tovább »

Erdővidéki kastélytúra 1.

                Tavasszal kaptunk ajándékba egy könyvet Kúriák földje – Háromszék címmel. Akkor ütött szöget a fejembe, hogy egy jó kis felfedezőútra kellene indulnunk, ahogy azt 2009-ben is tettük, amikor a szászföldi erődtemplomokat látogattuk végig. Arról is érdemes lenne talán írni, de mégis csak 6 éve volt, az élmények… Tovább »

Maros-menti kastélytúra 2.

Az első rész itt olvasható.                   Vajdaszentiványon visszafordulunk, ismét áthaladunk Sárpatakon. A korábban említett kapus már ismerősként integet a kastély előtti elhaladtunkban. Sáromberkén érünk ki a főútra. Meg is állunk az út szélén, hiszen már látszik is a Teleki-kastély egy apró részlete a fákon túl.                         A kastélyban gazdasági iskola működik, 2015 januárjában bocsátották árverésre…. Tovább »

Maros-menti kastélytúra 1.

          Új rovatot indítok, a receptek mellett mostantól „épületes finomságokat” is igyekszem majd bemutatni. Már tavasszal szöget ütött a fejembe, hogy írnom kellene egy szakmába vágó témáról is. Valami érdekesről, a múlt egy köztünk maradt darabjáról, amely a kultúránk része, sokszor méltatlanul elfeledve. Megdöbbentő, hogy mennyi szépség, emlék, a múlt egy-egy… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!