Tűpárna és habverő

Túrós fonott kalács

Ezeket túrós fonatokat utazáshoz sütöttem elemózsiának, ezúttal édesen, de készülhet juhtúróval sósan is. Hozzávalók: 100 g barnarizsliszt 125 g Szafi Free expressz lisztkeverék kelesztés nélküli tésztákhoz 60 g eritrit 250 g krémes tehéntúró 30 g kókuszzsír 50 ml víz 1 tojás fahéj csipet só Összekevertem a száraz összetevőket, majd hozzáadtam a többit is, összegyúrtam. 10… Tovább »

Karácsonyi válogatás – 2016

Más blogokon az ilyen válogatások az edventi időszak kezdetén kerülnek elő, nálam kissé megcsúszott idén minden, egy hét alatt akarom pótolni, ami elmaradt az adventben. Elsőként jöjjenek az elmúlt évek válogatásai, utána pedig az idén született, ünnephez illő receptek. Jó szemezgetést! Talán még nem késő az új ötletetkhez. 🙂 Többségében most is cukor-, glutén- és… Tovább »

Szilvás morzsasüti (crumble)

Még a szilvaszezonban készítettem először, azóta kétszer is megismételtem. Igazi őszi desszert, de bármilyen más gyümölccsel elkészíthető. Hozzávalók 3 adaghoz: 60 g darált mandula 60 g darált zabpehely 30 g eritrit 1 tojás fahéj 4 nagyobb szilva A darált zabpelyhet, mandulát, eritritet és fahéjat összegyúrtam a tojással, és hűtőbe tettem. A szilvákat felkozkáztam, és három… Tovább »

Diétás “mézeskalács” – 30. Blogkóstoló

A parókia konyháján zajló Blogkóstoló játékban a Vöröskaktusz diétázik blog és írója, Bogi lett a párom, aminek örültem, mivel elég hasonlóan főzünk, hasonló alapanyagokat használunk. Érdekesség, hogy a 27. fordulóban is tőle kóstoltam, akkor épp két sósat: cukkinis-sajtos lepényt és avokádós zöldborsókrémlevest. Ezúttal a diétás mézeskalácsot készítettem el. Ezúton is köszönöm a receptet, gyakran fogom… Tovább »

Szilvás sütemény “mentesen”

Miután elkészült a hagyományos változat, egyértelmű volt, hogy ezt szokásosan glutén-, cukor- és tejmentesen (nem tejtermékmentes, hisz tehéntúrót tartalmaz) is el kell készítenem. Krémes, szilvás, fahéjas, azt hiszem nem is kell ennél több. 🙂 Hozzávalók: Tésztához: 100 g barnarizsliszt (itt beszerezhető) 70 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 30 g eritrit (itt beszerezhető) 60 g kókuszzsír (itt… Tovább »

Szilvás sütemény hagyományosan

Idén korán kezdődött a szilvaszezon, ráadásul a minap bukkantam rá Notburga konyhájában erre a guszta szilvás süteményre, úgyhogy már meg is volt a hétvégi finomság ötlete. Hozzávalók egy nagy tepsihez: Tésztához: 40 dkg teljes kiőrlésű liszt 4 kk. sütőpor 14 dkg cukor 20 dkg puha vaj 2 tojás Krémhez: 1/2 l tej 2 csomag vaníliás… Tovább »

Kakaós csiga cukkinis tésztából

Sok kakaós csigát készítettem már, de eddig ez sikerült a legjobban. A cukkinis alaptészta receptjét a Csipetfalat blogon találtam, ezen változtattam egy kicsit. Ehhez a kakaós csigához egyébként egy olyan történetecske kapcsolódik, amely méltán lehet az én konyhai tevékenységem mottója. A cukkini párolódik. Anya: Ebből mi lesz? (cukkinire mutatva) Én: Kakakós csiga. (Egyértelmű, nem? 😀… Tovább »

Feketeribizlis sajttorta – Közös Sütés 5

Szülinapok, névnapok, torták, gyümölcsök… nyár! Ilyenkor nálunk nagyon összetorlódnak az ünnepek, mindig van alkalom sütni valami finomat. Ha K-val közös programunk van, máris cinkos vigyorral dörzsöljük a tenyerünket: Na és mit sütünk? Valami nehezet! 😀 Így készült ez a sajttorta is, bár kifejezetten egyszerűen elkészíthetőnek mondanám. A recept a Nők Lapja Konyha Desszert különszámából származik,… Tovább »

Harisnyás Pippi palacsintája – 77. VKF!

A maja forró csoki után itt az újabb irodalom/film inspirálta recept. A Vigyázz, kész, főzz! jelenlegi fordulója épp nálam zajlik Egy falat irodalom címmel. 7 éves voltam (úgy látszik, az egy meghatározó időszak volt), amikor először láttam a Harisnyás Pippi című filmet, néhány évvel később a könyvet is elolvastam. A film nagy kedvencem volt akkoriban,… Tovább »

Maja forró csokoládé – 77. VKF!

A Vigyázz, kész, főzz! 77. fordulóját én szervezem. Arra gondoltam, hogy ne csak a hasunkkal törődjünk, hanem az elmét is tápláljuk egy kicsit, így születette a téma: Egy falat irodalom. Olyan ételeket várok, amelyeket egy irodalmi mű vagy egy film ihletett. Két recepttel is készülök, az első a maja forró csoki a Chocolat című filmből…. Tovább »

Fűszeres almapuding kókusztejjel

Nagymamám szokott almapudingot készíteni karamelles pudingporral, de azért valahogy soha nem rajongtam. Most viszont megpróbáltam valami hasonlót készíteni, csak sokkal könnyedebb változatban.   Hozzávalók 2 nagyobb vagy 3 kisebb adaghoz: 3 alma 3 dl kókusztej 1 tk. konjac liszt 20 g eritrit fahéj szegfűszeg Az almákat meghámoztam és felkockáztam, fahéjjal és pár szem szegfűszeggel puhára… Tovább »

Marcipánmorzsás almáspite

Lassan 3 éve lesz, hogy valami hasonlót készítettem, akkor még teljeskiőrlésű lisztet használva. Tervezem egy ideje néhány finom, de nem tökéletesített vagy nem túl szépen lefotózott recept újraalkotását, ez is egy azok közül. És tényleg nagyon finom. 🙂   Hozzávalók egy 22 cm-es pitéhez: 120 g darált mandula 40 g eritrit 50 g barnarizsliszt 1… Tovább »

Marcipános trüffel (Közös főzés 3)

Nem mással kezdtük az új évet, mint egy jó kis csokizással! Eredetileg szilveszter estére terveztük a trüffelgyártást, de végül a jóllakottság megakadályozott ebben, így január 1-én került rá sor. Hozzávalók: Alap massza: 200 g feketecsoki 1 dl tejszín Ízesítés (kihagyható, bármilyen fűszerrel variálható, pl. narancshéj, chili, darált magvak): 50 g marcipán 1 kis marék mazsola… Tovább »

Lussebullar – svéd Luca napi sütemény

Advent harmadik vasárnapjának reggelén rápillantottam a naptárra, és megláttam, hogy december 13-a, azaz Luca napja van. Ezen a napon Szent Luciára emlékezünk, kinek neve a latin lux, azaz fény, fényesség szóból származik, éppen ezért fényhozó Szent Lucának is hívják. Hozzá imádkoztak a vakok, a szembetegségben szenvedők, de a földművesek, kézművesek, párnakészítők és varrónők is, mivel… Tovább »

Marie Antoinette narancsos forrócsokija

A blogjáték ezen fordulójának házigazdája Timi, aki a Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában blog szerzője. Egy, számomra nagyon izgalmasnak ígérkező témát választott “Hírességek asztalánál” címmel. Mindig érdekelt, hogy hogyan éltek a régiek, mit tettek, ittak, ettek, hol, mikor, szóval gyakorlatilag minden érdekel, ami a múlthoz, történelemhez kötődik, úgyhogy örömmel fogadtam a feladatot, hogy egy… Tovább »

Paleo tiramisu

Ez volt az első ilyen jellegű próbálkozásom tiramisu terén. Sokféle “mentes” recepttel találkoztam már, de egyik sem volt olyan, amilyent és kerestem. Sikerült egy aránylag egyszerű változatot elkészítenem, ami nem is annyira nehéz, mint az eddig talált változatok, illetve kevesebb különleges összetevőt is tartalmaz. Ebből az adagból két nagy kehely lett, nekem nagyon ízlett, fogom… Tovább »

Alapanyag-kalauz 3: Finom vegyes

Ebben a részbe nem egy kategóriát, hanem több különböző típusú alapanyagot válogattam össze, amik az én kis “titkos” összetevőim és vagy nagyban megkönnyítik a sütés-főzést, vagy pedig azért fontosak, mert majdnem minden receptemben szerepelnek. útifűmaghéj Két éve ismerkedtem meg ezzel a nagyon hasznos kis alapanyaggal, ami kulcsösszetevője lehet egy gluténmentes tésztának, helyettesíti a glutén ragasztó… Tovább »

Almás rétes “mindenmentesen” – 47. VKF!

A Vigyázz, kész, főzz! 74. fordulójának házigazdája Mirella, az Alkottam blog írója, aki hozzám hasonlóan nem csak recepteket, hanem egyéb sk. alkotásokat is bemutat. Mirella a „Süssünk, süssünk valamit, azt is megmondom, hogy mit…” mondókát választotta a játék mottójául és bizony meg is mondta: legyen rétes. Igazi rétest nem sütöttem mostanáig, csak egy paleo almás… Tovább »

Nutellás-meggyes torta

Eritrites vagy steviás feketecsokit kerestem a boltban. Nem találtam, ellenben mi jött szembe velem? Steviás nutella! Tény, hogy nem vagyok a mogyoró és a mogyorós csoki rajongója, de a nutella az bizony más. Ő adta az ihletet ehhez a mini tortához (12 cm átmérőjű). A tortalapokhoz ismét a cukkinis piskótához nyúltam vissza, ami nem csak… Tovább »

Almás-tehéntúrós muffin

Gyorsan elkészíthető, őszies muffin házassági évfordulóra (és egy prózaibb okból: a tehéntúrós felhasználására). Tízóraira, uzsonnára ideális. Hozzávalók: 400 g tehéntúró 2 tojás 110 g cukor 60 g zabkorpa 190 g liszt 120 ml olaj 1,5 dl tej 1 citrom leve (és héja is, ha bio) 2 alma kockára vágva fahéj 1 csomag sütőpor Az almát… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!