Tűpárna és habverő

Szilvalekváros zserbótorta “mentesen”

Már majdnem a karácsonyi hangulat jegyében jött a zserbó ötlete. Ízre szerintem teljesen olyan lett, mint az “igazi”. Nem ez az első zserbós kísérletem, és tulajdonképpen egyik sem sült el rosszul, de mindig változtatok rajta kicsit. Volt már tekercs, palacsinta, mandulás-epres és paleo változat. Most lássuk a szilvásat torta formában. Hozzávalók: Tésztához: 70 g hajdinaliszt… Tovább »

Citromkrémes cukkinitorta

Mostanában nem vagyok túl aktív itt a blogon, aminek legfőbb oka az, hogy főként már bevált recepteket készítek, de néha egy-egy felhasználásra váró alapanyag meghozza az ihletet. Most egy cukkini és egy három árválkodó tojássárgája volt a ludas. Hozzávalók: 300 g reszelt cukkini kicsit kicsavarva 2 tojás 20 g nyílgyökérliszt (itt beszerezhető) 25 g eritrit… Tovább »

Cukkinis-sajtos lepény – 27. Blogkóstoló

A Blogkóstoló 27. fordulójának házigazdája Bogi, a Vöröskaktusz diétázik blog írója, és a véletlen folytán ezúttal pont tőle kóstolgathatok. Nagyon megörültem a sors döntésének, hiszen az ő blogján is cukor- és lisztmentes (de nem mind gluténmentes) receptek sorakoznak. Két sós finomságra esett a választásom, már csak azért is, hogy bővítsem a sós felhozatalt a blogon…. Tovább »

Zserbótekercs “mentesen”

November közepének közeledtével már lassan törni kezdem a fejem, hogy idén mivel is bővíthetném az adventi és karácsonyi repetoáromat. Az idei első fecske ez a zsebótekercs. Természetesen most is elmaradhatatlan benne csavar, mégpedig az sokat tudó cukkini.   Hozzávalók: Piskótához: 200 g reszelt cukkini 1 tojás 40 g hajdinaliszt (itt beszerehető) 15 g mandulaliszt (itt… Tovább »

Diós kiflik

Még nem jött el az ideje a beiglisütésnek, de a csípős reggeleken már jól esnek a melengető fűszerek és télies ízek. Ennek apropóján készítettem ezeket a csavart diós kifliket a nyáron jól bevált tésztaalappal.   50 g hajdinaliszt 30 g barnarizsliszt 30 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 20 g mandulaliszt (itt beszerezhető) 20 g útifűmaghéj (itt… Tovább »

Nutellás-meggyes torta

Eritrites vagy steviás feketecsokit kerestem a boltban. Nem találtam, ellenben mi jött szembe velem? Steviás nutella! Tény, hogy nem vagyok a mogyoró és a mogyorós csoki rajongója, de a nutella az bizony más. Ő adta az ihletet ehhez a mini tortához (12 cm átmérőjű). A tortalapokhoz ismét a cukkinis piskótához nyúltam vissza, ami nem csak… Tovább »

Tojásmentes, levegős hajdinazsemle

Aki már próbálkozott gluténmentes lisztekből sütni (és nem a bolti keményítős keverékekre gondolok, amikből nagyon szép dolgok készülhetnek, csak épp nem túl egészségesek), az tudja, hogy elég nehéz levegős, az igazi “békebeli” péksüteményekre hasonlító valamit létrehozni. Persze egy medvehajító, jó tömör zsemle is lehet finom (nekem sokszor jobban ízlik már, mint a túl pihe-puha), de… Tovább »

Juhtúrós kiflik gluténmentesen

Az édesen más bevált péksütemény alaptésztámat használtam, amiből először ordás papucsot készítettem, külalakra pedig a dédnagymamám köménymagos kifliére hajaz. Hozzávalók: 50 g hajdinaliszt 30 g barnarizsliszt 30 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 20 g nyílgyökérliszt (itt beszerezhető) 20 g útifűmaghéj (itt beszerezhető) 1 tojás 1 dl langyos víz só A tésztát összegyúrtam, majd két részre osztottam…. Tovább »

Gluténmentes, vegán keksz

Egy újabb keksz a sorban, ami ezúttal tojásmentes is. Az Az vagy, amit meg(t)eszem blogon akadtam rá. Csoki kutyusnak kóstolás nélkül is szimpatikus volt a szagok alapján, ez azért sokat elárul. 🙂 Hozzávalók: 45 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 45 g hajdinaliszt 1 tk. chia mag (itt beszerezhető) 15 g olívaolaj 30 g eritrit (itt beszerezhető)… Tovább »

Sajtos cukkinitekercs

Már jó régen nem került a blogra semmilyen sósság. Főleg a bevált kekszeket, zsemléket készítettem a nyáron. Most is egy bevált alapreceptemhez nyúltam vissza, amiből eddig mindig édes tekercseket készítettem. Hozzávalók: 1 nagy cukkini (300 g) 1 nagy tojás 50 g hajdinaliszt 20 g tökmagliszt 10 g útifűmaghéj 1 dl víz só Provence-i fűszerkeverék 60… Tovább »

Ordás papucs

Ha orda, akkor egyértelműen palacsinta, de néha nem árt egy kis változatosság. Először csigát szerettem volna készíteni, de végül egy más forma mellett döntöttem. Nagyon finom lett és szerintem jól is néz ki. A tészta sokféle liszt keverékéből készült. Hozzávalók: 50 g hajdinaliszt 30 g barnarizsliszt 30 g kókuszliszt 20 g nyílgyökérliszt 20 g útifűmaghéj… Tovább »

Ropogós héjú cukkinis zsemle

Narancsos-cukkinis kalácsot terveztem sütni. Nem az lett. Rájöttem, hogy ha narancs híjján citromot tennék bele, már nem sok köze lenne az eredeti elképzeléshez, így jobb is, ha leteszek az ötletről. Jól tettem, mert zsemlének viszont nagyon finom lett! Hozzávalók: 250 g reszelt cukkini 2 tojás 100 g hajdinaliszt 20 g nyílgyökérliszt 20 g kókuszliszt 15… Tovább »

Citromkrémes kakaós tekercs mindenmentesen

Már régóta terveztem ezt a citromos-kakaós kombinációt, láttam magam előtt, hogy milyen jól fog találni a barna piskótatekercs a sárga krémhez. Eddig valahogy soha nem akart sikerülni, pedig már kétszer is nekifutottam. Vagy a piskótát hagytam kihűlni anélkül, hogy még langyosan feltekertem volna, így elrepedt, vagy a krémet tettem bele még túl folyós állapotban, így… Tovább »

Kakaós csiga tehéntúrós tésztával

Mostanában nem nagyon van új recept, mert nem is nagyon készítek semmi újat vagy különlegeset, csak pár bevált zsemlét, “vízbe dobom, megfőzöm” ételeket. Na de már csak pár napig tart ez az állapot és végre nekem is vakációm lesz. 🙂 Már készítettem nagyon hasonló kakaós csigát. Könnyű összedobni és nagyon jó kis túlélő tartalék és… Tovább »

Hajdinás sajtos kifli

Mindig van egy aktuális kedvenc kenyerem, zsemlém, aminek a receptje a fejemben van és 1-2 hónapig azt készítem. Már el sem tudnám képzelni, hogy mindig ugyanolyan ízű és formájú kenyeret egyek, ahogy az régen volt. Az aktuális kedvenc ez a sajtos kiflicske, amihez már nem kell semmi más, csak sok friss zöldség.  Hozzávalók: 100 g… Tovább »

Szezámos csavart kifli

Most jött el az ideje annak, hogy elkészítsem a sós csavart kifli saját változatát. Részben innen is inspirálódtam. Hamis pizzás ízvilágú, hisz sajt helyett inaktív élesztőpelyhet szórtam bele. Hozzávalók: 80 g szezámliszt (itt beszerezhető) 70 g hajdinaliszt 20 g kókuszliszt (ezt használtam) 20 g nyílgyökérliszt (itt beszerezhető) 2 ek. útifűmaghéj (itt beszerezhető) 1 tojás 1,5… Tovább »

Epres Charlotte torta “mentesen”

Már pár napja várta két cukkini, hogy felhasználjam valamire, illetve valami epreset is akartam készíteni, így jött az ötlet, hogy ismét bevessem a cukkinis piskótámat, ami nagyon jól tekerhető. Valami különlegesebbet szerettem volna, mint egy egyszerű tekercs, ezért esett a választásom a Charlotte tortára, amit még soha nem készítettem. Sajnos nem volt pont megfelelő méretű… Tovább »

Diós kifli

A paleo hókifli receptjéből indultam ki, így lett egy barna testvére. Mivel a dió elég olajos, nincs szükség plusz zsiradékra. Nagyon gyorsan elkészíthető és a tészta használható linzertésztaként is. Hozzávalók: 100 g darált dió 75 g hajdinaliszt 20 g nyílgyökérliszt (itt beszerezhető) 3 ek. útifűmaghéj (itt beszerezhető) 45 g eritrit (itt beszerezhető) 2 tojás fahéj… Tovább »

Sajtos kifli gluténmentesen

Ahogy készült már kenyér “beépített” sajttal, most itt a kifli is. A felhasznált liszteknek köszönhetően nagyon jó puha és lyukacsos lett, nem száraz, nem porlik és nem szalonnás a belseje. Aki már kísérletezett gluténmentes kenyerekkel, az tudja, hogy ezek elég gyakori jelenségek. Nem mellesleg finom is. Szerintem igazi kis kiránduló kiflicske lett belőle. Hozzávalók 4… Tovább »

Zöldbanánlisztes palacsinta – Ez igen!

Mármint igen, olyan, amilyennek egy palacsintának lennie kell. Könnyen feltekerhető, nem szakad, nem ragad, nem lyukacsos. Aki nézelődött már a blogon, tapasztalhatta, hogy elég sok palacsinta recept van. Egyrészt imádom a palacsintát, olyan gyerekkort idéző étel, másrészt mindig kihívás, hogy újabbnál újabb lisztekkel is elkészítsem az ahhoz passzoló verziót, illetve leteszteljem, hogy működik-e vele az… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!