Tűpárna és habverő

Áfonyás-citromkrémes minipiték – 33. SAD!

Áfonyák csücsülnek puha, halványsárga krémmel bélelt kosárkában. Ez a kép villant fel előttem, mikor a Táncoló fakanál blog SAD! pite-témáját megláttam. A recept az avokádókrémes kosárkákkal rokon, ugyanolyan tésztája van. Hozzávalók: Tésztához: 40 g darált dió 60 g barnarizsliszt (itt beszerezhető) 20 g eritrit (itt beszerezhető) 1 tojásfehérje Krémhez: 1 tojás 1 tojássárgája 2 dl… Tovább »

Citromos-mákos kalács – 18. Szakácsmustra

A Táncoló fakanál blogon zajló 18. Szakácsmustra kiszemeltje Mary Berry, egy számomra eddig ismeretlen angol szakács-hölggyel, akinek több könyve is megjelent, illetve TV-műsort vezet. Mindezt 80 évesen. Ez a mondat különösen megtetszett tőle: „A sütés az életre tanít. Például, ha siettetsz valamilyen folyamatot, akkor borítékolható a csalódás” A kiválasztott citromos-mákos kalács receptjét sikerült alaposan átalakítanom…. Tovább »

77. VKF! összefoglaló – Egy falat irodalom

Megérkezett a Vigyázz, kész, főzz! 77. fordulójának összefoglalója. Sajnos velem együtt is csak nyolcan gyűltünk össze a játékra, pedig sokan jelezték, hogy tetszik nekik a téma. Ennek ellenére nem lepődtem meg az eredményen, hiszen eddig valahányszor egy-egy gasztrojáték házigazdája voltam, mindig sikerült olyan témát kieszelnem, amely hatására nagy volt a kezdeti lelkesedés és végül kevés… Tovább »

Harisnyás Pippi palacsintája – 77. VKF!

A maja forró csoki után itt az újabb irodalom/film inspirálta recept. A Vigyázz, kész, főzz! jelenlegi fordulója épp nálam zajlik Egy falat irodalom címmel. 7 éves voltam (úgy látszik, az egy meghatározó időszak volt), amikor először láttam a Harisnyás Pippi című filmet, néhány évvel később a könyvet is elolvastam. A film nagy kedvencem volt akkoriban,… Tovább »

Maja forró csokoládé – 77. VKF!

A Vigyázz, kész, főzz! 77. fordulóját én szervezem. Arra gondoltam, hogy ne csak a hasunkkal törődjünk, hanem az elmét is tápláljuk egy kicsit, így születette a téma: Egy falat irodalom. Olyan ételeket várok, amelyeket egy irodalmi mű vagy egy film ihletett. Két recepttel is készülök, az első a maja forró csoki a Chocolat című filmből…. Tovább »

Zebratorta – 16. Szakácsmustra: Lorraine Pascale (Közös Sütés 4)

A 16. Szakácsmustra házigazdája Konyhavirtuóz, aki Lorraine Pascale-t választotta ki számunkra. Lorraine fiatalabb korában modellként dolgozott, aztán a gasztronómia felé vette az irányt, már saját főzős műsora is van. A választásom erre az egyszerű, de nagyon látványos zebratortára esett, amelyet K-val közösen készítettünk el virágvasárnap alkalmából. Hozzávalók (23 cm-es formához): 250 ml napraforgómag olaj 200… Tovább »

77. VKF! kiírás – Egy falat irodalom

A Vigyázz, kész, főzz! gasztrojáték előző fordulójának házigazdája Judit volt, a Életem Ételei blog szerzője, az ő jóvoltából vehettem át a stafétát, amit ezúttal is köszönök! Voltam már a Süss, alkoss, díszíts! szervezője két alkalommal is, azok a játékok sajnos elég kis érdeklődéssel zárultak, azóta a SAD! sajnos szép lassan nyugdíjba is vonult. Mikor megkaptam… Tovább »

Citromos-diós kalács – 15. Szakácsmustra

A Szakácsmustra 15. fordulójának házigazdája Okki, a Kipróbált és bevált receptek blog írója, aki erre a fordulóra Martha Stewart-ot választotta nekünk. Martha-nak sok gluténmentes receptje is van, volt miből válogatnom. Elsőként a citromos, mákos kalácsra esett a választásom, amit be kell vallanom, alaposan átalakítottam. Az egyik fő változás abban áll, hogy mák helyett dióval készítettem,… Tovább »

Diós rudacskák – 26. Blogkóstoló

Lassan a végéhez közeledik a 26. blogkóstolás is. Ez a forduló most úgy alakult, hogy a sorsolás után nem sokkal úgy éreztem, képtelen teljesíteni a feladatot, örültem, ha épp arra volt energiám, hogy valami egyszerűt főzzek magamnak, csak a túlélésre koncentrálva, így talán jobb lenne visszamondani. Ez még december első napjaiban volt. Végül meggyőztem magam,… Tovább »

Liebster Award vándordíj

Ha jól emlékszem, második alkalommal kapom most meg ezt a díjat, amit nagyon köszönök Viktóriának, a Free Spirit Life blog házigazdájának! A díjat már lassan egy hete kaptam, de elég elfoglalt voltam az elmúlt héten (hogy miért, az lennebb kiderül), és későn is vettem észre, hogy valaki gondolt rám ez ügyben, úgyhogy csak most veszem… Tovább »

Rizslisztes-tökmagos kekszek – 24. Blogkóstoló

A Blogkóstoló 24. fordulójának szervezője Melinda, a Habverő és fakanál blog írója, aki Tortafüggő Marisz blogját sorsolta nekem. Eddig sem volt ismeretlen számomra, most viszont alkalmam volt jobban belemerülni. Már most két receptet néztem ki, amelyekből egyet el is készítettem, ez pedig a Rizslisztes diabetikus kekszek névre hallgató. Nagyon megtetszett az ötlet, viszont én sósan… Tovább »

Anna Olson-féle brownie – 12. Szakácsmustra

A játék 12. fordulójának háziasszonya, Melinda, a Habverő és fakanál blog írója (mintha az én blogom rokona lenne :D) Anna Olsont szemelte ki nekünk. Egy újabb, számomra eddig ismeretlen szakácsról van szó. Nagyon megtetszett a receptjei sokszínűsége, van köztük édes, sós, könnyű nyárias, laktató télies, sőt, még néhány gluténmentes is. Így néztem ki magamnak a… Tovább »

Tonhalas fasírt – 10. Szakácsmustra

A Szakácsmustra 10. fordulójának házigazdája Bogi, a Vöröskaktusz blog írója, aki Stahl Juditot szemelte ki a játékra. Emlékszem, hogy elég kicsi voltam még, mikor jó 10 éve a Nők Lapjában először láttam a receptjeit. Utána nem is nagyon tudtam róla, csak két éve találtam rá véletlenül egy marcipános receptjére, amit el is készítettem egészségesebb kiadásban…. Tovább »

Császármorzsa kókuszlisztből – 22. Blogkóstoló

Ez a második étel, amit az Őrült Szakácstól választottam a játék kapcsán. Az előző egy zöldbab saláta volt. Ezt a finomságot nem hagyhattam ki, mikor megláttam, hogy pont kókuszlisztből készül, semmi olyat nem tartalmaz, amit én nem ennék. Az eredeti mennyiséget negyedeltem, édesítőből meg számomra elég volt kevesebb is, így egy adag lett belőle nekem…. Tovább »

Áfonyás muffin – 71. VKF!

A játék ezen fordulójának háziasszonya Judit, a Kincsesbarlang blog írója, aki a “Kedvenc szakácskönyvem” témát választotta. Az eredeti határidő március 29 lett volna, én is kértem a halasztást, hogy otthon legyek, szakácskönyvek közelében. Saját szakácskönyvem nincs is egyelőre, egyrészt azért, mert inkább az internetről szoktam inspirálódni, másrészt meg azért, mert úgy sem igazán követném a… Tovább »

Zöldbab saláta tonhallal – 22. Blogkóstoló

Még csak 3 napja, hogy a jelenlegi házigazda, Bogi, a Vöröskaktusz blog írója, kihirdette a sorsolát eredményét, és én máris itt vagyok az első kóstolásommal. Azért első, mert kinéztem még egy receptet, remélem, sikerült azt is elkészíteni. Ebben a fordulóban az Őrült Szakácstól válogathatok, aki már megtette ezt nálam kb. egy éve. 🙂 Jó volt… Tovább »

Avokádókrém paprikaladikban, avagy guacomole – 9. Szakácsmustra

A 9. Szakácsmustra háziasszonya, a Fűszermánia blog Gabija, Lajos Marit választotta a játékra. Szerencsére az ő receptjeit már ismertem a Nők Lapjából, illetve a neten is sok receptje elérhető. Már csak az jelentett kihívást, hogy olyan receptet válasszak, amit nem kell teljesen szétszednem ahhoz, hogy a végeredményt én is megehessem. Lajos Mari receptjeire nagyrészt a… Tovább »

Panukakku, finn tepsis palacsinta paleo módra- 31. SAD! A Föld körül

A játék 31. fordulójának házigazdája Lilla, a Kisbogár blog tulajdonosa lett, aki egy Föld körüli utazásra hívta meg a résztvevőket, legalábbis az ízek szárnyán. Én nem vagyok egy utazós típus, kevésbé vágyom a változatosságra, mint a megszokott dolgokra. Éppen ezért, ha már utazásról van szó, akkor először a skandináv vagy balti államokba látogatnék el, ahol… Tovább »

Sajtgombóc – 70. VKF!

Mivel még van egy hét a VKF! 70. fordulójából, összeütöttem még egy sajtos finomságot. Az első a sajtos pitém volt, most jöjjenek a gomcóckák! Hozzávalók 2-3 adaghoz: -100 g reszelt kemény sajt -15 g puha vaj -1 tojás -30 g szezámliszt -só, bors, bazsalikom Ezeket mind összekevertem és 1,5-2 cm-es golyócskákat formáltam belőle. Forró vízben… Tovább »

Zserbó-palacsinta – 30. SAD!

Az utolsó, azaz harmadik palacsinta a játékra. Ismét barnarizslisztet használtam, de most nem házi őrlésűt és kisebb mennyiséget, illetve a kerámia bevonatú serpenyőben készítettem. Továbbra is az a kedvenc. Hozzávalók 10 palacsintához: -80 g barnarizsliszt -2 tojás -250 ml kókusztej -só -30 g eritrit Töltelékhez: -1 üveg házi “mentes” barackelvár -70 g darált dió -fahéj… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!