Tűpárna és habverő

Zabpelyhes rugelach

Az igazi rugelach hagyományos zsidó sütemény, a hanuka és a tu bisvát (fák újéve) ünnepén készítik. Neve jelenthet tekercset, szarvacskát. Eredetileg valamilyen tejtermékkel dúsították a tésztáját, ez lehetett tejföl, aludttej, mostanában krémsajttal teszik még gazdagabbá. A zabpelyhes változat receptjét a Salátagyár blogon találtam, ezt alakítottam kicsit tovább. Hozzávalók 8 db.-hoz: 125 g tejszínes krémsajt 50… Tovább »

Túró Rudi torta

Amint a mellékelt ábra mutatja, továbbra sem tudom utolérni magam a teendőkkel, így ez a recept is két héttel az elkészülés után kerül fel ide. Szülinapi tortaként készült a Csak a Puffin blogon talált recept alapján dupla adagban. Hozzávalók: Tésztához: 20 dkg hideg vaj 10 dkg cukor 1 tojássárgája 27 dkg liszt 3 dkg cukrozatlan… Tovább »

Vianne csokitortája

Emlékeztek még a Csokoládé című filmre? Én bizony igen, és már nem először említem meg a blogon. A mandulás csokitorta receptjére akkor akadtam rá, amikor a nálam zajló 77. VKF! Egy falat irodalom című fordulójához kerestem inspirációt. Végül most sikerült alkalmat találnom az elkészítésre, bár tény, hogy ösztönzőleg hatott az a tudat, hogy egyelőre nem… Tovább »

Kakaós csiga cukkinis tésztából

Sok kakaós csigát készítettem már, de eddig ez sikerült a legjobban. A cukkinis alaptészta receptjét a Csipetfalat blogon találtam, ezen változtattam egy kicsit. Ehhez a kakaós csigához egyébként egy olyan történetecske kapcsolódik, amely méltán lehet az én konyhai tevékenységem mottója. A cukkini párolódik. Anya: Ebből mi lesz? (cukkinire mutatva) Én: Kakakós csiga. (Egyértelmű, nem? 😀… Tovább »

Paleo Sacher torta ismét – 79. VKF!

Egy nyár, egy történet, egy recept… Ez a címe a most zajló 79. VKF!-nek, amely az Ági főz blogon zajlik. Először időm nem volt rá, hogy ezzel foglalkozzak, utána pedig hiába kutakodtam az emlékeimben (azzal igazán nem vagyok megvádolható, hogy ne emlékeznék szinte mindenre az életemből), nem ugrott elém egyetlen olyan történet sem, amelyben fontos… Tovább »

Gluténmentes zebratorta

Néhány hete készítettem el a zebratorta hagyományos változatát, és kíváncsi voltam, hogy ugyanez működik-e az általam is fogyasztott lisztekkel. El is készítettem féladagban és nem okozott csalódást. Hozzávalók: 2 tojás 60 ml kókuszolaj 100 ml kókusztej 12 g kakaópor 50 g eritrit 100 g barnarizsliszt 50 g földimandula liszt 1/2 zacskó sütőpor víz a megfelelő… Tovább »

Zebratorta – 16. Szakácsmustra: Lorraine Pascale (Közös Sütés 4)

A 16. Szakácsmustra házigazdája Konyhavirtuóz, aki Lorraine Pascale-t választotta ki számunkra. Lorraine fiatalabb korában modellként dolgozott, aztán a gasztronómia felé vette az irányt, már saját főzős műsora is van. A választásom erre az egyszerű, de nagyon látványos zebratortára esett, amelyet K-val közösen készítettünk el virágvasárnap alkalmából. Hozzávalók (23 cm-es formához): 250 ml napraforgómag olaj 200… Tovább »

Oreo torta

A receptet a Kifőztük magazin 2016 márciusi számában találtam, és mivel épp szülinapi torta-vadászatban voltam, le is csaptam rá. Csak pár apróságon változtattam az eredeti recepthez képest, például teljes kiőrlésű lisztet használtam, illetve picit kevesebb cukrot. Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformáhoza tésztához:16 dkg teljes kiőrlésű liszt6 dkg cukrozatlan kakaópor1 dkg szódabikarbóna5 g sütőpor1 csipet só2… Tovább »

Cukkinis brownie

Egy újabb finomság a kedvenc cukkinivel Nóri mindenmentes konyhájából. Ez a recept már egy éve várt kipróbálásra a füzetemben, nem is változtattam rajta sokat, és biztos, hogy nem utoljára készítettem el. Szokás szerint cukor-, glutén- és tejmentes, de ezek mellett most tojásmentes is, de mégis finom krémes a cukkininek köszönhetően. Hozzávalók: 75 g barnarizsliszt 75… Tovább »

Paleo tiramisu

Ez volt az első ilyen jellegű próbálkozásom tiramisu terén. Sokféle “mentes” recepttel találkoztam már, de egyik sem volt olyan, amilyent és kerestem. Sikerült egy aránylag egyszerű változatot elkészítenem, ami nem is annyira nehéz, mint az eddig talált változatok, illetve kevesebb különleges összetevőt is tartalmaz. Ebből az adagból két nagy kehely lett, nekem nagyon ízlett, fogom… Tovább »

Csokis körtepuding – 13. Szakácsmustra

A 13. Szakácsmustra szervezője, az Egészséges ételek – Egészségesen elkészítve blog írója, Curtis Stone-t, egy számomra eddig ismeretlen szakácsot választott. Nagyon sok szimpatikus receptet találtam nála, de igyekeztem őszi hangulatút választani. Így esett a választásom a Choc Pear Puddings néven szereplő finomságra. Pont mostanra kezdtek megpuhulni a körték a pincében, nem is időzíthették volna jobban…. Tovább »

Alapanyag-kalauz 3: Finom vegyes

Ebben a részbe nem egy kategóriát, hanem több különböző típusú alapanyagot válogattam össze, amik az én kis “titkos” összetevőim és vagy nagyban megkönnyítik a sütés-főzést, vagy pedig azért fontosak, mert majdnem minden receptemben szerepelnek. útifűmaghéj Két éve ismerkedtem meg ezzel a nagyon hasznos kis alapanyaggal, ami kulcsösszetevője lehet egy gluténmentes tésztának, helyettesíti a glutén ragasztó… Tovább »

Nutellás-meggyes torta

Eritrites vagy steviás feketecsokit kerestem a boltban. Nem találtam, ellenben mi jött szembe velem? Steviás nutella! Tény, hogy nem vagyok a mogyoró és a mogyorós csoki rajongója, de a nutella az bizony más. Ő adta az ihletet ehhez a mini tortához (12 cm átmérőjű). A tortalapokhoz ismét a cukkinis piskótához nyúltam vissza, ami nem csak… Tovább »

Paleo házi csoki

Készítettem már kókusztejjes-vajas házicsokit, ez most kicsit könnyedebb lett. A kókuszliszt nagyon jól helyettesíti a tejport és nem érezhető rajta a kókusz íz, ráadásul nagyon gyorsan elkészíthető. Hozzávalók: 70 g kakaópor 50 g eritrit (itt beszerezhető) 70 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 40 g kókuszolaj (itt beszerezhető) 1 dl víz Előbb a száraz alapanyagokat kevertem össze,… Tovább »

Kakaós müzli házilag

Eddig nem igazán fordult meg a fejemben, hogy müzlit is készíthetnék. Most viszont ráakadtam erre a paleo kakaós ropogós müzli receptre és ki kellett próbálnom. Persze kicsit másképp. Házi, fahéjas kókusztejjel tálaltam reggelire.   Hozzávalók 3 adaghoz: 10 g lenmagpehely (itt beszerezhető) 10 g chia mag (itt beszerezhető) 1,5 dl langyos víz 25 g kókuszolaj… Tovább »

Tehéntúrós kölestorta csokikrémmel

Mivel a főtt köles egy kis citromlével keverve már önmagában is jó tehéntúró helyettesítő lehet, a kiegészítéséhez is kiváló. A túrós alapra márványozott szilvalekvár és az avokádós csokikrém együtt nagyon különleges ízt alkot. Ehhez a recepthez innen jött az ötlet.   Hozzávalók: 150 g köles 6 dl víz csipet só 40 g eritrit 300 g… Tovább »

Anna Olson-féle brownie – 12. Szakácsmustra

A játék 12. fordulójának háziasszonya, Melinda, a Habverő és fakanál blog írója (mintha az én blogom rokona lenne :D) Anna Olsont szemelte ki nekünk. Egy újabb, számomra eddig ismeretlen szakácsról van szó. Nagyon megtetszett a receptjei sokszínűsége, van köztük édes, sós, könnyű nyárias, laktató télies, sőt, még néhány gluténmentes is. Így néztem ki magamnak a… Tovább »

Citromkrémes kakaós tekercs mindenmentesen

Már régóta terveztem ezt a citromos-kakaós kombinációt, láttam magam előtt, hogy milyen jól fog találni a barna piskótatekercs a sárga krémhez. Eddig valahogy soha nem akart sikerülni, pedig már kétszer is nekifutottam. Vagy a piskótát hagytam kihűlni anélkül, hogy még langyosan feltekertem volna, így elrepedt, vagy a krémet tettem bele még túl folyós állapotban, így… Tovább »

Tojás-, cukor-, tej-, gluténmentes csokikrémes süti

Újra itt! Az elmúlt másfél hónapban csak 3 bejegyzés született és nem is nagyon készítettem semmi különlegeset, inkább csak a túlélésen volt a hangsúly. Vizsgák, leadások, államvizsgaterv, majd végleges hazaköltözés, pakolászás, Ezer Székely Leány Napja, Régizenei Nyári Egyetem, táncpróbák, Régizene Fesztivál, ezekkel telt az elmúlt időszak, nem is nagyon voltam itthon. Most talán kicsit nyugisabb… Tovább »

Kakaós csiga tehéntúrós tésztával

Mostanában nem nagyon van új recept, mert nem is nagyon készítek semmi újat vagy különlegeset, csak pár bevált zsemlét, “vízbe dobom, megfőzöm” ételeket. Na de már csak pár napig tart ez az állapot és végre nekem is vakációm lesz. 🙂 Már készítettem nagyon hasonló kakaós csigát. Könnyű összedobni és nagyon jó kis túlélő tartalék és… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!