Tűpárna és habverő

Diétás “mézeskalács” – 30. Blogkóstoló

A parókia konyháján zajló Blogkóstoló játékban a Vöröskaktusz diétázik blog és írója, Bogi lett a párom, aminek örültem, mivel elég hasonlóan főzünk, hasonló alapanyagokat használunk. Érdekesség, hogy a 27. fordulóban is tőle kóstoltam, akkor épp két sósat: cukkinis-sajtos lepényt és avokádós zöldborsókrémlevest. Ezúttal a diétás mézeskalácsot készítettem el. Ezúton is köszönöm a receptet, gyakran fogom… Tovább »

Mary Berry citromos-lime-os sajttortája – 18. Szakácsmustra

A Táncoló fakanál blogon rendezésében zajló Szakácsmustrán most Mary Berry-tól kell főzni. Elsőként citromos-mákos kalácsot készítettem tőle “mentes” változatban, most pedig egy hagyományos alapanyagokat felhasználó recept következik. A sajttorta receptje nagyon szimpatikusban ígérkezett, mivel egyszerűen és sütés nélkül elkészíthető. Készítés közben aztán gyanús lett, hogy vagy a recepttel nem stimmel valami, vagy én értettem félre… Tovább »

Feketeribizlis sajttorta – Közös Sütés 5

Szülinapok, névnapok, torták, gyümölcsök… nyár! Ilyenkor nálunk nagyon összetorlódnak az ünnepek, mindig van alkalom sütni valami finomat. Ha K-val közös programunk van, máris cinkos vigyorral dörzsöljük a tenyerünket: Na és mit sütünk? Valami nehezet! 😀 Így készült ez a sajttorta is, bár kifejezetten egyszerűen elkészíthetőnek mondanám. A recept a Nők Lapja Konyha Desszert különszámából származik,… Tovább »

Oreo torta

A receptet a Kifőztük magazin 2016 márciusi számában találtam, és mivel épp szülinapi torta-vadászatban voltam, le is csaptam rá. Csak pár apróságon változtattam az eredeti recepthez képest, például teljes kiőrlésű lisztet használtam, illetve picit kevesebb cukrot. Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformáhoza tésztához:16 dkg teljes kiőrlésű liszt6 dkg cukrozatlan kakaópor1 dkg szódabikarbóna5 g sütőpor1 csipet só2… Tovább »

Gluténmentes, vegán keksz

Egy újabb keksz a sorban, ami ezúttal tojásmentes is. Az Az vagy, amit meg(t)eszem blogon akadtam rá. Csoki kutyusnak kóstolás nélkül is szimpatikus volt a szagok alapján, ez azért sokat elárul. 🙂 Hozzávalók: 45 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 45 g hajdinaliszt 1 tk. chia mag (itt beszerezhető) 15 g olívaolaj 30 g eritrit (itt beszerezhető)… Tovább »

Rizslisztes-tökmagos kekszek – 24. Blogkóstoló

A Blogkóstoló 24. fordulójának szervezője Melinda, a Habverő és fakanál blog írója, aki Tortafüggő Marisz blogját sorsolta nekem. Eddig sem volt ismeretlen számomra, most viszont alkalmam volt jobban belemerülni. Már most két receptet néztem ki, amelyekből egyet el is készítettem, ez pedig a Rizslisztes diabetikus kekszek névre hallgató. Nagyon megtetszett az ötlet, viszont én sósan… Tovább »

Lenmagos keksz mártogatósokhoz (paleo)

Ideális zöldségkrémekhez, mártogatósokhoz. Ehhez a régebbi recepthez hasonlóan készült, a tojás elhagyható, ha további 1 ek. útifűmaghéjjal és kb. 50 ml vízzel helyettesítjük. Hozzávalók: 50 g lenmagpehely (itt beszerezhető) 40 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 1 púpozott ek. útifűmaghéj (itt beszerezhető) 1 tk. chiamag (itt beszerezhető) ½ tk. szódabikarbóna 2 ek. almaecet só 1 tojás 1… Tovább »

Kókuszos keksz

Házi kókusztejet készítettem, az abból megmaradt kókuszreszeléket használtam fel ehhez a kekszhez. Hozzávalók: 100 g kókusztejkészítésből megmaradt kókuszreszelék (vagyis apróbbra turmixolt, nem teljesen száraz) 100 g barnarizsliszt 2 tojás 10 g útifűmaghéj kb. 50 ml víz csipet só 30 g eritrit fahéj Ezeket összegyúrtam és 20 diónyi, kissé kilapítottam gombócot formáztam belőle. Sütőpapíron 20 percig… Tovább »

Paleo kekszecske

Egy egyszerűen összedobható keksz. 🙂 Sajnos nem épp a leghétköznapibb és legkönnyebben beszerezhető összetevőket tartalmazza, de annak, aki amúgy is használja ezeket, érdemes kipróbálni. Hozzávalók:  60 g darált kesudió  50 g zöldbanánliszt  20 g nyílgyökérliszt  3 ek. útifűmaghéj  40 g eritrit  1 tojás  fahéj  kb. 3-4 ek. víz A száraz összetevőket elkevertem, majd hozzáadtam a… Tovább »

Narancsos teasütemény barnarizs- és mandulaliszttel

Egyszerű kis keksz tízóraira, tea mellé vagy csak úgy rágcsálni.   Hozzávalók: -100 g barnarizsliszt -100 g mandulaliszt/őrlemény -50 g eritrit -2 tojás -2 ek. útifűmaghéj -fahéj, szegfűszeg -1 narancs héja Mindent összekeverünk, kicsit állni hagyunk, hogy jól gyúrható legyen. Kézzel kb. 3 cm átmérőjű kekszeket formázunk, sütőpapíron megsütjük kb. 15 perc alatt. Miután kihűlt,… Tovább »

Kakaós hajdinakeksz

Ahogy már van jól bevált köles alapú kekszem, szerettem volna egy hajdinásat is készíteni. Ha egy édességben a hajdinaliszt dominál és nincs túlzottan édesítve (gyakorlatilag csak mutatóban van benne egy kis édes íz), akkor a hajdina jellegzetes íze zavaró lehet, ezért készítettem kakaósan. Hozzávalók: -150 g hajdinaliszt -50 g lenmagliszt -20 g kókuszliszt -25 g… Tovább »

Indiai fűszeres ropogós tojás nélkül

Csípős kis falatkák szószokhoz, mártogatósokhoz, két összetevőből (a fűszereket leszámítva). A lenmag őrlemény és liszt formájában is nagyon jól helyettesíti a tojást. Hozzávalók: -50 g őrőlt lenmag -50 g csicseriborsóliszt -1 dl víz -Tandoori Masala fűszer -só, bors Összekeverjük, még adhatunk hozzá vizet, ha túlságosan beszívná. Szilikonos sütőpapírra terítjük és 20 percet sütjük. A sütőben… Tovább »

Babos sós keksz

Édesség már rengeteg van a blogon. Most, különösen a nagyböjtben, igyekszem a sósságok számát gyarapítani. Persze ez a keksz elkészíthető édesen is, el tudom képzelni például csokicseppekkel is. Hozzávalók: -1 fehér babkonzerv -70 g barna kölesliszt -1 tojás -só, bors, tandoori masala indiai fűszer A leöblített, lecsepegtetett babot a tojással együtt összeturmixoltam, majd minden mást… Tovább »

Köles-kókusz keksz

A kedvenc köleskekszem egy újabb változata. Hozzávalók: -100 g darált köles -15 g mandulaliszt (maradék volt, helyettesíthető kókuszliszttel) -30 g kókuszliszt -40 g vaj -1 tojás -30 g eritrit -fahéj Mindent összegyúrtam, kinyújtottam és kekszecskéket vágtam ki belőle. Vigyázni kell, mert könnyen megég, ha nagyon vékonyra nyújtjuk. (77 g CH)... Tovább »

Idei felhozatal

Az elmúlt két hét nagyon sűrű volt, utolsó hetek az egyetemen, hazautazás, készülődés, így nem is született új bejegyzés. Most mutatom, miket készítettem idén karácsonyra. Ezeken kívül persze jelen van a hagyományos mézeskalás és bájgli is, illetve a bonbonok nem “mentes” változata. Hamis mézeskalács Kakaós, omlós paleo csigakeksz Diós bájgli Házi marcipános bonbon... Tovább »

Kakaós, omlós paleo csigakeksz

A tavalyi paleo csigakekszem recepjéből indultam ki és teljesen máshová jutottam, annak köszönhetően, hogy nem volt már itthon sem mandula sem mandulaliszt. Így egy kókuszos süti lett a végeredmény, igazi tea mellé való. Hozzávalók: -50 g kókuszliszt -20 g kókuszreszelék -40 g vaj -1 tojás -30 g eritrit -fahéj Ezt összegyúrtam és kicsit állni hagytam…. Tovább »

Karácsonyi desszertajánló

Már csak 17 nap van karácsonyig, így jöhetnek a jól bevált finomságok. Nem túl szép dolog, hogy csak édességeket sorakoztatok fel, de nálunk a sós menü mindig ugyanaz: húsleves, töltött káposzta. A receptek többsége cukor-, glutén- és tejmentes, néhány paleo és akad pár hagyományos változat is.  Mindent összegyűjtöttem, amiről úgy gondolom, hogy helye lehet a… Tovább »

Gluténmentes kakaós biscotti Advent első vasárnapjára

Sajnos nagyon elfoglalt vagyok, de azért igyekszem legalább heti egy finomságot kiötleni az ünnepi készülődés jegyében. A biscotti, másnéven cantuccini egy olasz kekszféleség, kétszersült. Karácsonyra is gyakran készítik. Hozzávalók: -100 g hajdinaliszt -65 g mandulaliszt (nem zsírtalanított vagy őrlemény) -35 g kókuszliszt -30 g kakaópor -2 tojás -50 g eritrit -50 g vaj -fahéj -szódabikarbóna… Tovább »

Almahab mandulás omlós sütivel saját képre fomálva- 6. Szakácsmustra (Hugh Fearnley-Whittingstall)

Ahogy reméltem, el tudtam készíteni még egy szimpatikus receptet erre a fordulóra. Vannak benne változtatások, de a lényege megmaradt. 🙂 Itt találtam az eredeti receptet, aminek csak felét készítettem el, egyes alapanyagokat mással helyettesítve.Hozzávalók nálam:-250 g (1 nagy) alma-fél citrom leve-75 ml kókusztejszín-2 ek. útifűmaghéj -50 g darált mandula-50 g hajdinaliszt-50 g puha vaj-25 g… Tovább »

Kakaós-mandulás hajdinakeksz

Kezdődik a kekszek, kis teasütemények szezonja. Hajdinalisztből még nem készítetttem ilyesmit, most kakaósan próbáltam ki.Hozzávalók:-150 g hajdinaliszt-2 ek. útifűmaghéj -50 g darált mandula-25 g kakaópor-50 g kókuszzsír-40 g eritrit-2 tojás -fahéj-szódabikarbóna Csak mindent össze kell dobálni, jól összegyúrni, majd diónyi gombócokat formálni és kicsit ellapítani őket. 31 db. lett ebből az adagból. (114 g CH össz.)... Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!