Tűpárna és habverő

Zabpelyhes zsemle

Már régen nem frissült a repertoárom kenyér/zsemle kategóriában. Ennek többek között az volt az oka, hogy nem találkoztam mostanában új hozzávalókkal, amelyekkel kísérletezni lehetne, illetve megállapodtam egy beváltnak tekinthető hajdinalisztes receptnél (szinte mindig ezt készítem, de legtöbbször sajt nélkül). Most viszont sikerült gluténmentes zabpelyhet találnom, amiből nagyon finom, levegős zsemlét sütöttem. Hozzávalók 8 kis zsemléhez:… Tovább »

Békebeli püspökkenyér – Receptörökség

Nem ékeskedem idegen tollakkal, ezt bizony Anya sütötte. A recept az egyik dédnagymamámtól származik, ennek megfelelően a régi, békebeli vasárnapokat idézi, amikor még megadták a módját a hét utolsó napjának, volt közös családi ebéd, sütemény és beszélgetés. Egyes helyeken csipketerítő és porcelán étkészlet is, lusta nyárvégi délutánon függönyön átszűrődő, foltos napfény. Hozzávalók: 15 dkg liszt… Tovább »

Tojásmentes, levegős hajdinazsemle

Aki már próbálkozott gluténmentes lisztekből sütni (és nem a bolti keményítős keverékekre gondolok, amikből nagyon szép dolgok készülhetnek, csak épp nem túl egészségesek), az tudja, hogy elég nehéz levegős, az igazi “békebeli” péksüteményekre hasonlító valamit létrehozni. Persze egy medvehajító, jó tömör zsemle is lehet finom (nekem sokszor jobban ízlik már, mint a túl pihe-puha), de… Tovább »

Hajdinás-chia magos zsemle/muffin

Második alkalommal készítettem el ezt a muffint, amihez a kiinduló receptet itt találtam. A tészta állaga nagyon jó, kelt tésztás jellegű, ráadásul tojásmentes is. A chia magról itt olvashatsz. Hozzávalók 8 közepes muffinhoz : 150 g egész hajdina mag 2 órát áztatva (itt beszerezhető) 30 g chia mag fél órát áztatva (itt beszerezhető) 125 ml… Tovább »

Ropogós héjú cukkinis zsemle

Narancsos-cukkinis kalácsot terveztem sütni. Nem az lett. Rájöttem, hogy ha narancs híjján citromot tennék bele, már nem sok köze lenne az eredeti elképzeléshez, így jobb is, ha leteszek az ötletről. Jól tettem, mert zsemlének viszont nagyon finom lett! Hozzávalók: 250 g reszelt cukkini 2 tojás 100 g hajdinaliszt 20 g nyílgyökérliszt 20 g kókuszliszt 15… Tovább »

Hajdinás sajtos kifli

Mindig van egy aktuális kedvenc kenyerem, zsemlém, aminek a receptje a fejemben van és 1-2 hónapig azt készítem. Már el sem tudnám képzelni, hogy mindig ugyanolyan ízű és formájú kenyeret egyek, ahogy az régen volt. Az aktuális kedvenc ez a sajtos kiflicske, amihez már nem kell semmi más, csak sok friss zöldség.  Hozzávalók: 100 g… Tovább »

Tökmaglisztes zsemle

Első alkalommal próbáltam ki a meghökkentően zöld tökmaglisztet. A végeredmény végül nem lett annyira zöld, mint amire számítottam. Finom ropogós kérgű, levegős zsemlék születtek. Hozzávalók: 50 g barnarizsliszt 50 g tökmagliszt 30 g útifűmaghéj (most útifűmaghéj, chia mag és kendermag bolti keveréke volt) olasz fűszerkeverék 2 tojásfehérje 1 dl víz só szódabikarbóna almaecet Egy régebbi… Tovább »

Paleo mini bagett

Egy újabb kenyérféleség a paleo sorban. Mindig azzal próbálkozom, hogy minél jobb állagú, de ugyanakkor tojásmentes vagy nem túl sok tojást tartalmazó “pékárut” süssek. Sajnos a legszebb ilyen kenyerek receptjei általában 4-8 tojást tartalmaznak, ami azért elég elrettentő számomra. Ezt a receptet itt találtam még ősszel, most jutottam oda, hogy kipróbáljam.  100 g lenmagpehely 100… Tovább »

Soklisztes bagett

Ismét egy tojásfehérjés kenyérféleség, sokféle liszttel, többek között maradék felhasználás céljából. Nagyon jól szeletelhető. Az ötlet innen származott. Mostanában egyre több paleo receptben látom megjelenni a tápiókakeményítőt és a nyílgyökérport, ráadásul elég nagy mennyiségben. Azt értem, hogy gluténmentesek és segítségükkel a finomliszteshez nagyon hasonló süteményeket, kenyereket lehet készíteni, de majdnem csak keményítőből állnak, gyors felszívódású… Tovább »

Hajdinás zsemle tojásfehérjével

Egy újabb zsemle és egy újabb paleoból átalakított recept. Gondoltam, ha ott olyan jól működött a tojásfehérjés megoldás (jobban, mint mikor 3 egész tojás került bele), hátha hajdinaliszttel is menni fog. Persze nem lett olyan levegős és puha, de azért itt is működött. Hozzávalók 4 db.-hoz: 100 g hajdinaliszt 30 g útifűmaghéj szódabikarbóna 2 evőkanál… Tovább »

Paleo zsemle tojásfehérjével

Ezt a receptet itt találtam pár napja. Megmaradt 2 tojásfehérjém (ez nálam nagyon ritkán fordul elő, de ezen a recepten felbuzdulva igyekezni fogok, hogy még történjen ilyen) és azon morfondíroztam, hogy mit is készítsek belőle. Talán totut? Aztán a múltkori totu receptemet megnézve rájöttem, hogy két fehérjéért nem érdemes ezzel foglalkozni. Akkor eszembe jutott ez… Tovább »

Újabb zsemle

Ahogy mindennel, a kenyerekkel és zsemlékkel is szeretek kísérletezni. Néha rákapok egy receptre és azt készítem akár két hónapig is, de néha nincs minden hozzávaló vagy ki akarok próbálni valami újat, olyankor jön az újítás. Ez a mostani nagyon finomra sikerült. Előtte egy levegősebb zsemlét készítettem köleslisztből, de a kettőt összehasonlítva rá kellett jönnöm, hogy… Tovább »

Tehéntúrós tésztájú kenyér

A kiinduló recept Szafi kenyere volt, azt alakítgattam át elég alaposan. Hozzávalók: 150 g tehéntúró 50 g mandulatej 4 tojás 1 tk. só ½ teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanál almaecet 82 g szezámliszt 22 g kókuszliszt 75 g házi őrlésű barnarizsliszt Mivel nincs turmixom, az összetevőket habverő robottal kevertem össze. Először a túrót a mandulatejjel, majd… Tovább »

Kesudiós zsemle

Már régóta ki szerettem volna próbálni a kesudiót kenyérben, de legtöbbször nem érte meg, hogy valamibe felhasználjam. Hozzávalók: -125 g kesudió darálva -80 g hajdinaliszt -10 g útifűmaghéj -30 g kókuszliszt – 2 tojás -1,5 dl víz -só -szódabikarbóna, 1 ek. almaecet A vizet, az ecetet és a tojást villával elkevertem, majd a száraz részhez… Tovább »

“Élethű” gluténmentes kenyér

Ezt a kenyeret készítettem többször is az ünnepek alatt nagyon megszerettem, egyrészt az ízét, másrészt azt, hogy gusztán néz ki és jól lehet szeletelni, ami nem minden gm. kenyérről mondható el, hacsak nem keményítős lisztet használunk vagy rengeteg tojást. Ebben is van mondjuk 3… Hozzávalók: -70 g hajdinaliszt -40 g szezámliszt -20 g kókuszliszt -25… Tovább »

Vöröslencsés muffin/zsemle

Szeretem a vöröslencsét és szeretem a liszt kiváltós módszereket, legyen szó babról, cukkiniről, paszternákról vagy akár a vöröslencséről. Ezek az alapanyagok, puhábbá és finomabbá teszik a tésztát és jobban össze is áll, mintha csak a gluténmentes lisztet használnánk magában. Hozzávalók: -150 g vöröslencse kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzve -100 g hajdinaliszt -20 g kendermagliszt -10… Tovább »

Instant sajtos kenyér

Azért instant, mert nem kell külön sajtot vágni a kenyér mellé, ami kihullhat a szendvicsből, hiszen már eleve benne van. 🙂 Az elkészítése is hamar megy. Hozzávalók: -50 g hajdinaliszt -30 g barnarizsliszt -2 ek. útifűmaghéj -1 dl víz -3 tojás -100 g reszelt sajt -szódabikarbóna, citromlé -só A tojásokat felvertem a sóval, beleszórtam a… Tovább »

Csicseri-kókusz kenyér

Ilyen állat márpedig nincs. 🙂 De, mostantól van és nagyon finom is, amellett, hogy egész pofásan néz ki. Hozzávalók:-140 g csicseriborsóliszt-20 g kókuszliszt-17 g kókuszreszelék-10 g lenmagpehely-3 ek. útifűmaghéj-só-1 tojás -250 ml víz a tojással együtt-szódabikarbóna, citromléKülön edényben összekevertem a száraz részeket, külön a vizes részeket, a szódabikarbónával együtt, majd összeöntöttem. Állni hagytam 15 percig,… Tovább »

Szezámlisztes paleo kenyér a kenyér világnapjára

Rita konyhájában találtam rá erre nagyszerű paleo kenyérre. Nagyon finom és igazi kenyérre hajazó lett, csak az vele a problémám, mint minden paleo kenyérrel, hogy nem lehet megúszni egy tojással vagy tojás nélkül a készítését és hogy a maglisztek nem éppen diétásak, ha csak nem sikerül olajtalanított változatot szerezni, ami viszont sokkal drágább. Én nem… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!