Tűpárna és habverő

Szilvalekváros zserbótorta “mentesen”

Már majdnem a karácsonyi hangulat jegyében jött a zserbó ötlete. Ízre szerintem teljesen olyan lett, mint az “igazi”. Nem ez az első zserbós kísérletem, és tulajdonképpen egyik sem sült el rosszul, de mindig változtatok rajta kicsit. Volt már tekercs, palacsinta, mandulás-epres és paleo változat. Most lássuk a szilvásat torta formában. Hozzávalók: Tésztához: 70 g hajdinaliszt… Tovább »

Pizzás csiga cukkinis tésztából

Kakaós csigaként készült először, de azóta kipróbáltam a sós, bambuszrostliszttel felturbózott változatát is, és tökéletes tízórainak bizonyult. Hozzávalók: 1 nagy cukkini (400 g) 1 tojás 90 g kókuszliszt 90 g barnarizsliszt 20 g útifűmaghéj 1 tk. bambuszrostliszt só 1 tk. szódabikarbóna 1 ek. almaecet Tölteléknek: 50 g reszelt sajt 2 ek. paradicsomszósz pizza vagy más… Tovább »

Szilvás clafoutis vagy tejes pite – 80. VKF!

Jelenleg a Vigyáz, kész, főzz! játék is a Táncoló fakanál blog szervezésében zajlik, ahogy sok más is, a téma pedig az épp aktuális szilva, amiből készülhet bármi, így mindenki megtalálhatja az ínyére való elkészítési módot. Mi mást készítettem volna, ha nem pitét, méghozzá tejeset, azaz kókusztejeset. Hozzávalók: 2 tojás 5 dl kókusztej 40 g eritrit… Tovább »

Szilvás sütemény “mentesen”

Miután elkészült a hagyományos változat, egyértelmű volt, hogy ezt szokásosan glutén-, cukor- és tejmentesen (nem tejtermékmentes, hisz tehéntúrót tartalmaz) is el kell készítenem. Krémes, szilvás, fahéjas, azt hiszem nem is kell ennél több. 🙂 Hozzávalók: Tésztához: 100 g barnarizsliszt (itt beszerezhető) 70 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 30 g eritrit (itt beszerezhető) 60 g kókuszzsír (itt… Tovább »

Citromos-mákos kalács – 18. Szakácsmustra

A Táncoló fakanál blogon zajló 18. Szakácsmustra kiszemeltje Mary Berry, egy számomra eddig ismeretlen angol szakács-hölggyel, akinek több könyve is megjelent, illetve TV-műsort vezet. Mindezt 80 évesen. Ez a mondat különösen megtetszett tőle: „A sütés az életre tanít. Például, ha siettetsz valamilyen folyamatot, akkor borítékolható a csalódás” A kiválasztott citromos-mákos kalács receptjét sikerült alaposan átalakítanom…. Tovább »

Kakaós csiga cukkinis tésztából

Sok kakaós csigát készítettem már, de eddig ez sikerült a legjobban. A cukkinis alaptészta receptjét a Csipetfalat blogon találtam, ezen változtattam egy kicsit. Ehhez a kakaós csigához egyébként egy olyan történetecske kapcsolódik, amely méltán lehet az én konyhai tevékenységem mottója. A cukkini párolódik. Anya: Ebből mi lesz? (cukkinire mutatva) Én: Kakakós csiga. (Egyértelmű, nem? 😀… Tovább »

Narancsos sajttorta

Valami igazán krémes és még karácsonyi ízvilágú desszertet képzeltem el karácsonyra, így született a narancsos sajttorta. Általában a sajttorták alapja darált keksz, ezt most egy saját, tojást sem tartalmazó, könnyű pitetésztával váltottam ki, mert a sajtos krém amúgy is elég tömény. Az alapötlet egy NoSalty-n talált receptből származik.   Hozzávalók: Az alap úgy készült, mint… Tovább »

Az én karácsonyom

Azon gondolkodtam, hogy vajon létezik-e az esküvőszervező mintájára karácsonyszervező is. Ha igen, szívesen lennék az. 🙂 Azt szeretem ebben az ünnepben, hogy mindig ugyanolyan, így teremt egy kis állandóságot a folyton változó világban. Olyan, mint egy kis béke-szigete. Számomra nem is maga a karácsony az ünnep, hanem az azt megelőző néhány hét, a készülődés, a… Tovább »

Paleo tiramisu

Ez volt az első ilyen jellegű próbálkozásom tiramisu terén. Sokféle “mentes” recepttel találkoztam már, de egyik sem volt olyan, amilyent és kerestem. Sikerült egy aránylag egyszerű változatot elkészítenem, ami nem is annyira nehéz, mint az eddig talált változatok, illetve kevesebb különleges összetevőt is tartalmaz. Ebből az adagból két nagy kehely lett, nekem nagyon ízlett, fogom… Tovább »

Diós kiflik

Még nem jött el az ideje a beiglisütésnek, de a csípős reggeleken már jól esnek a melengető fűszerek és télies ízek. Ennek apropóján készítettem ezeket a csavart diós kifliket a nyáron jól bevált tésztaalappal.   50 g hajdinaliszt 30 g barnarizsliszt 30 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 20 g mandulaliszt (itt beszerezhető) 20 g útifűmaghéj (itt… Tovább »

Sajtos kölespuffancs

A köles az egyik leggyakrabban fogyasztott köretféleségem. Főként köleskásaként fogyasztom sósan, de készítettem már belőle tortát sütve és sütés nélkül is. Ezúttal két másik kedvenccel, a sajttal és a tojással karöltve készült belőle ez a vidám színű puffancs. Hozzávalók: 100 g köles kb. háromszoros sós vízben megfőzve 1 tojás 100 g reszelt sajt kurkuma, Provence-i… Tovább »

Almás rétes “mindenmentesen” – 47. VKF!

A Vigyázz, kész, főzz! 74. fordulójának házigazdája Mirella, az Alkottam blog írója, aki hozzám hasonlóan nem csak recepteket, hanem egyéb sk. alkotásokat is bemutat. Mirella a „Süssünk, süssünk valamit, azt is megmondom, hogy mit…” mondókát választotta a játék mottójául és bizony meg is mondta: legyen rétes. Igazi rétest nem sütöttem mostanáig, csak egy paleo almás… Tovább »

Juhtúrós kiflik gluténmentesen

Az édesen más bevált péksütemény alaptésztámat használtam, amiből először ordás papucsot készítettem, külalakra pedig a dédnagymamám köménymagos kifliére hajaz. Hozzávalók: 50 g hajdinaliszt 30 g barnarizsliszt 30 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 20 g nyílgyökérliszt (itt beszerezhető) 20 g útifűmaghéj (itt beszerezhető) 1 tojás 1 dl langyos víz só A tésztát összegyúrtam, majd két részre osztottam…. Tovább »

Paleo házi csoki

Készítettem már kókusztejjes-vajas házicsokit, ez most kicsit könnyedebb lett. A kókuszliszt nagyon jól helyettesíti a tejport és nem érezhető rajta a kókusz íz, ráadásul nagyon gyorsan elkészíthető. Hozzávalók: 70 g kakaópor 50 g eritrit (itt beszerezhető) 70 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 40 g kókuszolaj (itt beszerezhető) 1 dl víz Előbb a száraz alapanyagokat kevertem össze,… Tovább »

Paleo meggyes gombóc

Tavaly nyár óta várt kipróbálásra ez a recept a füzetemben. Az Ötösfogatunk mindennapjai blogon találtam rá, csak éppen ott sárgabarackos volt, én meg meggyel készítettem, saját, mindenmentes szilvalekvárral feldobva. Hozzávalók: 1 reszelt cukkini (300 g) 1 tojás 20 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 50 g mandulaliszt (itt beszerezhető) 1 púpozott ek. útifűmaghéj (itt beszerezhető) só 30… Tovább »

Gluténmentes, vegán keksz

Egy újabb keksz a sorban, ami ezúttal tojásmentes is. Az Az vagy, amit meg(t)eszem blogon akadtam rá. Csoki kutyusnak kóstolás nélkül is szimpatikus volt a szagok alapján, ez azért sokat elárul. 🙂 Hozzávalók: 45 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 45 g hajdinaliszt 1 tk. chia mag (itt beszerezhető) 15 g olívaolaj 30 g eritrit (itt beszerezhető)… Tovább »

Hajdinás-chia magos zsemle/muffin

Második alkalommal készítettem el ezt a muffint, amihez a kiinduló receptet itt találtam. A tészta állaga nagyon jó, kelt tésztás jellegű, ráadásul tojásmentes is. A chia magról itt olvashatsz. Hozzávalók 8 közepes muffinhoz : 150 g egész hajdina mag 2 órát áztatva (itt beszerezhető) 30 g chia mag fél órát áztatva (itt beszerezhető) 125 ml… Tovább »

Ordás papucs

Ha orda, akkor egyértelműen palacsinta, de néha nem árt egy kis változatosság. Először csigát szerettem volna készíteni, de végül egy más forma mellett döntöttem. Nagyon finom lett és szerintem jól is néz ki. A tészta sokféle liszt keverékéből készült. Hozzávalók: 50 g hajdinaliszt 30 g barnarizsliszt 30 g kókuszliszt 20 g nyílgyökérliszt 20 g útifűmaghéj… Tovább »

Feketeáfonyás-kókuszkrémes mini pite – 12. Szakácsmustra

A második receptem a Anna Olson-tól a Habverő és fakanál blog által szervezett játékra. Természetesen kicsit változtattam az eredeti recepten, hogy az étrendemnek megfelelő legyen, de a lényege, a kókuszkrém és az áfonya találkozása változatlan maradt. Hozzávalók (fél adag, 6 db. 6 cm-es szilikonos muffinformában, mennyiségek g-ba átírva): Tészta: 50 g barnarizsliszt 30 g kókuszliszt… Tovább »

Cukkinis hamis sajttorta

Jöjjön egy könnyen és gyorsan elkészíthető krémes desszert, ha már az időjárás megengedte, hogy begyújtsuk a sütőt. A krém receptje innen származik, az alaphoz pedig a tojásmentes alaptésztámat használtam. A barnarizslisztet kókuszliszttel helyettesítve paleo receptet kapunk. Ebben az esetben 2 dl vizet használjunk. Tésztához: 10 g útifűmaghéj (itt beszerezhető) 25 g barnarizsliszt 30 g kókuszliszt… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!