Tűpárna és habverő

Diétás “mézeskalács” – 30. Blogkóstoló

A parókia konyháján zajló Blogkóstoló játékban a Vöröskaktusz diétázik blog és írója, Bogi lett a párom, aminek örültem, mivel elég hasonlóan főzünk, hasonló alapanyagokat használunk. Érdekesség, hogy a 27. fordulóban is tőle kóstoltam, akkor épp két sósat: cukkinis-sajtos lepényt és avokádós zöldborsókrémlevest. Ezúttal a diétás mézeskalácsot készítettem el. Ezúton is köszönöm a receptet, gyakran fogom… Tovább »

Eperlekváros kevert sütemény

Egy gyors és finom kevert sütemény készült a nagyböjti minimál jegyében krémes és tejbegrízes ízzel. Hozzávalók: 70 g barnarizsliszt 40 g kókuszreszelék 30 g kókuszzsír 2 tojás 1 kis üveg (170 g) házi mindenmentes eperlekvár 5 ek. víz 35 g eritrit A lekvárt és a vizet elkevertem, a tojásokat felvertem az eritrittel, majd a lekvárhoz… Tovább »

Kókuszos keksz

Házi kókusztejet készítettem, az abból megmaradt kókuszreszeléket használtam fel ehhez a kekszhez. Hozzávalók: 100 g kókusztejkészítésből megmaradt kókuszreszelék (vagyis apróbbra turmixolt, nem teljesen száraz) 100 g barnarizsliszt 2 tojás 10 g útifűmaghéj kb. 50 ml víz csipet só 30 g eritrit fahéj Ezeket összegyúrtam és 20 diónyi, kissé kilapítottam gombócot formáztam belőle. Sütőpapíron 20 percig… Tovább »

Tojás-, cukor-, tej-, gluténmentes csokikrémes süti

Újra itt! Az elmúlt másfél hónapban csak 3 bejegyzés született és nem is nagyon készítettem semmi különlegeset, inkább csak a túlélésen volt a hangsúly. Vizsgák, leadások, államvizsgaterv, majd végleges hazaköltözés, pakolászás, Ezer Székely Leány Napja, Régizenei Nyári Egyetem, táncpróbák, Régizene Fesztivál, ezekkel telt az elmúlt időszak, nem is nagyon voltam itthon. Most talán kicsit nyugisabb… Tovább »

Kakaós csiga tehéntúrós tésztával

Mostanában nem nagyon van új recept, mert nem is nagyon készítek semmi újat vagy különlegeset, csak pár bevált zsemlét, “vízbe dobom, megfőzöm” ételeket. Na de már csak pár napig tart ez az állapot és végre nekem is vakációm lesz. 🙂 Már készítettem nagyon hasonló kakaós csigát. Könnyű összedobni és nagyon jó kis túlélő tartalék és… Tovább »

Paleo kókusztekercs (2. változat)

Péntek este értem haza, így egy napom volt mindennel elkészülni. Már reggel 6-kor a konyhába tevékenykedtem, így délre mindhárom tervezett süteménnyel végeztem. Az első volt a kókusztekercs. Két éve készítettem először ilyesmit és azóta valahogy már hagyományos húsvéti édességgé vált a fejemben, máskor nem is készítek. Az eredeti változatban rengeteg mandula, kókuszzsír és mégtöbb kókuszreszelék… Tovább »

Cukkinis és kapor, ami nem főzelék, hanem “túró”

A piacon friss zöld kaprot találtam (otthon a kertben csak júniustól lehet ilyesmivel találkozni), egyből az jutott eszembe, hogy ha már készítettem hamis kókusztúrót, akkor kipróbálhatnám ezt kaporral is. Az ordás palacsintára hasonlítana, mi abba szoktunk kaprot tenni. Ismét rá kellett döbbennem, hogy milyen fölösleges ragaszkodni egy alapanyaghoz, mondván, hogy a nélkül teljesen más lesz… Tovább »

Alapanyag-kalauz 2.: Magvak, kókusz, őrlemények, lisztek

Ebben a részben a paleoban is használatos olajos magvakról és maglisztekről lesz szó. Tudtommal az egyetlen mag, amit nem ajánl a paleo, az a földimogyoró, ami csak nevében mogyogyó, igazából a babfélékkel rokon. Ezt mondjuk amúgy sem ajánlott pajzsmirigy problémák esetén, na meg nem is nagyon szeretem. 🙂 Érdekes, hogy mig a legtöbb paleo recept… Tovább »

Kókusztúrós kölespalacsinta

Végre elmondhatom, hogy sikerült kikísérleteznem egy sokféle liszttel (és serpenyőtípussal, mert ez is fontos szempont) alkalmazható palacsintareceptet. Működött már barnarizs-, szezám- és hajdinaliszttel, most pedig az újdonsággal, a kölesliszttel is. A palacsintát semleges ízűre készítettem, csak egy pici só került bele. Így az egyik felét főtt céklával, a másikat pedig paleo kókusztúróval fogyasztottam. Ezzel a… Tovább »

Lekváros kevert tészta gluténmentesen

Az eredeti recept szilvalekvárral készült, de az most nem volt nálam. Azzal talán mégfinomabb lenne, de így is nagyon jó, szerintem akárki megenné, nincs benne semmi “furcsa alapanyag” íz. Hozzávalók: 250 g (egy üveg) cukormentes lekvár (nálam csak 230 g volt az üvegben, a házi bodzás-almás lekváromat használtam) 9 ek. meleg víz 4 nagy tojás… Tovább »

Idei felhozatal

Az elmúlt két hét nagyon sűrű volt, utolsó hetek az egyetemen, hazautazás, készülődés, így nem is született új bejegyzés. Most mutatom, miket készítettem idén karácsonyra. Ezeken kívül persze jelen van a hagyományos mézeskalás és bájgli is, illetve a bonbonok nem “mentes” változata. Hamis mézeskalács Kakaós, omlós paleo csigakeksz Diós bájgli Házi marcipános bonbon... Tovább »

Kakaós, omlós paleo csigakeksz

A tavalyi paleo csigakekszem recepjéből indultam ki és teljesen máshová jutottam, annak köszönhetően, hogy nem volt már itthon sem mandula sem mandulaliszt. Így egy kókuszos süti lett a végeredmény, igazi tea mellé való. Hozzávalók: -50 g kókuszliszt -20 g kókuszreszelék -40 g vaj -1 tojás -30 g eritrit -fahéj Ezt összegyúrtam és kicsit állni hagytam…. Tovább »

Narancskrémes kakaós paleo sütemény

Hókockának indult… Még gondolatban.  Egy árválkodó narancs tehet róla, hogy nem az lett belől, hanem egy nagyon finom krémes, karácsonyos ízvilágú sütemény. Hozzávalók: A tojásmentes tésztalapot készítettem el, megduplázva a mennyiségeket. -10 g útifűmaghéj -300 ml víz -14 g kókuszolaj Mindezt összekevertem és állni hagytam pár percig. -30 g eritrit -1 kk. fahéj -szódabikarbóna, almaecet… Tovább »

Karácsonyi desszertajánló

Már csak 17 nap van karácsonyig, így jöhetnek a jól bevált finomságok. Nem túl szép dolog, hogy csak édességeket sorakoztatok fel, de nálunk a sós menü mindig ugyanaz: húsleves, töltött káposzta. A receptek többsége cukor-, glutén- és tejmentes, néhány paleo és akad pár hagyományos változat is.  Mindent összegyűjtöttem, amiről úgy gondolom, hogy helye lehet a… Tovább »

Kókuszos-almás lepénykék – 20. Blogkóstoló

A Blogkóstoló ezen fordulójának házigazdája a Serpenyő Virtuóz Blog. A sorsolás eredményeképpen  a Giuditta nyami-nyami blogot kaptam páromul. Végigbogarásztam és a kókuszos-almás sütin akadt meg a szemem. Kicsit más formába öntöttem és feldobtam egy kis fahéjjal, így nagyon jó karácsonyi illata lett. 🙂 Fél adagot készítettem és nem formában sütve, hanem 8 lepénykét formázva. Na… Tovább »

Tojásmentes paleo “túrós”

Citromszelethez hasonlót szerettem volna sütni, erre “túrós” lett belőle, de, mint tudjuk, a véletlenekből gyakran születnek jó dolgok. 🙂  Ezt a tojásmentes süteménylapot bármilyen töltelékkel el lehet készíteni, Szafi blogján találtam. Hozzávalók: Laphoz: -5 g útifűmaghéj -150 ml víz -7 g kókuszolaj Mindezt összekevertem és állni hagytam pár percig. -20 g eritrit -1 kk. fahéj… Tovább »

Hamis paleo túrós lepény

Arra már röjöttem, hogy a kókusz liszt vagy reszelék citrommal kombinálva nagyon élethű túrós ízt eredményez. Cukkinivel viszont könnyebb is lesz az állaga. Az eredeti recept innen származik, de persze változtattam rajta. Hozzávalók:-1 cukkini (150 g) lereszelve-25 g kókuszliszt-25 g kókuszreszelék-2 citrom leve-3 tojás-10 g kókuszzsír-40 g eritrit Előbb a folyékony részt elkevertem, majd hozzáadtam… Tovább »

Csicseri-kókusz kenyér

Ilyen állat márpedig nincs. 🙂 De, mostantól van és nagyon finom is, amellett, hogy egész pofásan néz ki. Hozzávalók:-140 g csicseriborsóliszt-20 g kókuszliszt-17 g kókuszreszelék-10 g lenmagpehely-3 ek. útifűmaghéj-só-1 tojás -250 ml víz a tojással együtt-szódabikarbóna, citromléKülön edényben összekevertem a száraz részeket, külön a vizes részeket, a szódabikarbónával együtt, majd összeöntöttem. Állni hagytam 15 percig,… Tovább »

Gluténmentes “tejbegríz”

Én magam sem hiszem el, hogy ilyen jól sikerült eltalálni az ízét! A citromos-kókuszos pöfetegnél említettem, hogy nagyon emlékeztet az íze a grízkockáéra, innen jött az ötlet, hogy hasonló összetevőkkel talán kivitelezhető lehet egy gluténmentes tejbegríz.Ha  a barnarizslisztet mandulaliszttel vagy további kókuszliszttel helyettesítjük, akkor elkészíthető paleo változatban is.Hozzávalók (1 nagy vagy 2 kis adag):-20 g… Tovább »

Citromos-kókuszos pöfeteg – 19. Blogkóstoló

A Blogkóstoló jelenlegi házigazdája Gabi, a Fűszermánia blog tulajdonosa, aki Ildikó konyháját sorsolta ki nekem. A citromos-kókuszos pöfetegre esett a választásom, mivel pont most készítettem házi kókusztejet, amiből megmaradt a sok reszelék, amit pár napon belül fel kell használni. Így, hogy a reszeléket is felhasználhatom, olyan, mintha a semmiből készíteném a kókusztejet. 🙂 A sütihez… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!