Tűpárna és habverő

Ordás fagyi

Ha itthoni nyár, akkor kapros-ordás palacsinta! Más területeken kevéssé ismert ez a juhtej savójából készült sajtféleség, leginkább a ricottához hasonlítható. Mivel nagyon szeretem az ordát, de mégsem lehet minden nap palacsintát  enni (hetente viszont már igen, amint ez mostanában kiderült :D), ezért próbálom más receptekben is felhasználni. Készítettem már ordás palacsintatortát, ordás-feketáfonyás minipalacsintát, ordás papucsot… Tovább »

Zabpelyhes rugelach

Az igazi rugelach hagyományos zsidó sütemény, a hanuka és a tu bisvát (fák újéve) ünnepén készítik. Neve jelenthet tekercset, szarvacskát. Eredetileg valamilyen tejtermékkel dúsították a tésztáját, ez lehetett tejföl, aludttej, mostanában krémsajttal teszik még gazdagabbá. A zabpelyhes változat receptjét a Salátagyár blogon találtam, ezt alakítottam kicsit tovább. Hozzávalók 8 db.-hoz: 125 g tejszínes krémsajt 50… Tovább »

Narancsos-krémes sütemény (tojásmentes is)

Ahogy az történni szokott, ez a (szerintem) jól sikerült recept is a véletlen műve, és egy félresikerült próbálkozás eredménye. Megláttam Illéskrisz blogján egy gyönyörűséget, a narancsos krémtekercset. Narancsos és krémes, ráadásul a szokás szerint remek fotókkal megspékelve, muszáj elkészítenem! Persze, hogy legyen benne csavar, egyből az átalakított verziót próbáltam megalkotni tej, liszt, cukor és keményítő… Tovább »

Citromkrémes pavlova

Év elejére, a fajsúlyos karácsonyi finomságok után érkezik egy (legalábbis látszatra) pillekönnyu, a kavargó hópelyhek és a téli szezont áttáncoló balerinák ihlette desszert. Micsoda költői képek szakadnak fel 14 óra vonatút után! A valóság ennél (szokás szerint) jóval prózaibb: a szilveszteri sok majonézes fogás után megmaradt tojásfehérjék előtt két út állt: vagy a kutya reggelijében… Tovább »

Narancsos csokitorta

Ha télen nem mézeskalács vagy dió, akkor a ragsorban következő  a csoki és a narancs párosa. A narancsot nem is annyira enni szeretem, mint inkább kibontani. Megvan annak a varázsa, amikor december elején, már a karácsony hangulatában kibont az ember egy narancsot és megcsapja az illat, majd betölti az egész helyiséget. Ilyenkor jöhet a narancs… Tovább »

Vianne csokitortája

Emlékeztek még a Csokoládé című filmre? Én bizony igen, és már nem először említem meg a blogon. A mandulás csokitorta receptjére akkor akadtam rá, amikor a nálam zajló 77. VKF! Egy falat irodalom című fordulójához kerestem inspirációt. Végül most sikerült alkalmat találnom az elkészítésre, bár tény, hogy ösztönzőleg hatott az a tudat, hogy egyelőre nem… Tovább »

Szilvás sütemény “mentesen”

Miután elkészült a hagyományos változat, egyértelmű volt, hogy ezt szokásosan glutén-, cukor- és tejmentesen (nem tejtermékmentes, hisz tehéntúrót tartalmaz) is el kell készítenem. Krémes, szilvás, fahéjas, azt hiszem nem is kell ennél több. 🙂 Hozzávalók: Tésztához: 100 g barnarizsliszt (itt beszerezhető) 70 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 30 g eritrit (itt beszerezhető) 60 g kókuszzsír (itt… Tovább »

Citromos-mákos kalács – 18. Szakácsmustra

A Táncoló fakanál blogon zajló 18. Szakácsmustra kiszemeltje Mary Berry, egy számomra eddig ismeretlen angol szakács-hölggyel, akinek több könyve is megjelent, illetve TV-műsort vezet. Mindezt 80 évesen. Ez a mondat különösen megtetszett tőle: „A sütés az életre tanít. Például, ha siettetsz valamilyen folyamatot, akkor borítékolható a csalódás” A kiválasztott citromos-mákos kalács receptjét sikerült alaposan átalakítanom…. Tovább »

Kakaós csiga cukkinis tésztából

Sok kakaós csigát készítettem már, de eddig ez sikerült a legjobban. A cukkinis alaptészta receptjét a Csipetfalat blogon találtam, ezen változtattam egy kicsit. Ehhez a kakaós csigához egyébként egy olyan történetecske kapcsolódik, amely méltán lehet az én konyhai tevékenységem mottója. A cukkini párolódik. Anya: Ebből mi lesz? (cukkinire mutatva) Én: Kakakós csiga. (Egyértelmű, nem? 😀… Tovább »

Epres paleo csokitorta

Végre itt a gyümölcsszezon, amikor a piac igazi élményeket kínál látásnak, szaglásnak, ízlelésnek. Általában az első epervásárláskor hiszem el, hogy idén is lesz nyár. Az illatos eper pedig évről-évre tortára kívánkozik. Tavaly is hasonló alapanyagokból készült, de az eredmény mégis más lett. A tavalyi tortát itt találod. Hozzávalók (14 cm-es szilikon formához): Csokis alaphoz: 100… Tovább »

Gluténmentes zebratorta

Néhány hete készítettem el a zebratorta hagyományos változatát, és kíváncsi voltam, hogy ugyanez működik-e az általam is fogyasztott lisztekkel. El is készítettem féladagban és nem okozott csalódást. Hozzávalók: 2 tojás 60 ml kókuszolaj 100 ml kókusztej 12 g kakaópor 50 g eritrit 100 g barnarizsliszt 50 g földimandula liszt 1/2 zacskó sütőpor víz a megfelelő… Tovább »

Citromos-diós kalács – 15. Szakácsmustra

A Szakácsmustra 15. fordulójának házigazdája Okki, a Kipróbált és bevált receptek blog írója, aki erre a fordulóra Martha Stewart-ot választotta nekünk. Martha-nak sok gluténmentes receptje is van, volt miből válogatnom. Elsőként a citromos, mákos kalácsra esett a választásom, amit be kell vallanom, alaposan átalakítottam. Az egyik fő változás abban áll, hogy mák helyett dióval készítettem,… Tovább »

Cukkinis brownie

Egy újabb finomság a kedvenc cukkinivel Nóri mindenmentes konyhájából. Ez a recept már egy éve várt kipróbálásra a füzetemben, nem is változtattam rajta sokat, és biztos, hogy nem utoljára készítettem el. Szokás szerint cukor-, glutén- és tejmentes, de ezek mellett most tojásmentes is, de mégis finom krémes a cukkininek köszönhetően. Hozzávalók: 75 g barnarizsliszt 75… Tovább »

Zserbótekercs “mentesen”

November közepének közeledtével már lassan törni kezdem a fejem, hogy idén mivel is bővíthetném az adventi és karácsonyi repetoáromat. Az idei első fecske ez a zsebótekercs. Természetesen most is elmaradhatatlan benne csavar, mégpedig az sokat tudó cukkini.   Hozzávalók: Piskótához: 200 g reszelt cukkini 1 tojás 40 g hajdinaliszt (itt beszerehető) 15 g mandulaliszt (itt… Tovább »

Csokis körtepuding – 13. Szakácsmustra

A 13. Szakácsmustra szervezője, az Egészséges ételek – Egészségesen elkészítve blog írója, Curtis Stone-t, egy számomra eddig ismeretlen szakácsot választott. Nagyon sok szimpatikus receptet találtam nála, de igyekeztem őszi hangulatút választani. Így esett a választásom a Choc Pear Puddings néven szereplő finomságra. Pont mostanra kezdtek megpuhulni a körték a pincében, nem is időzíthették volna jobban…. Tovább »

Paleo házi csoki

Készítettem már kókusztejjes-vajas házicsokit, ez most kicsit könnyedebb lett. A kókuszliszt nagyon jól helyettesíti a tejport és nem érezhető rajta a kókusz íz, ráadásul nagyon gyorsan elkészíthető. Hozzávalók: 70 g kakaópor 50 g eritrit (itt beszerezhető) 70 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 40 g kókuszolaj (itt beszerezhető) 1 dl víz Előbb a száraz alapanyagokat kevertem össze,… Tovább »

Könnyű arckrém vegyes bőrre

Egy könnyű, vizes állagú arckrém, ami nem hagy zsíros érzetet maga után. Hozzávalók: 20 ml kókuszolaj Vizes fázis: 1 tk. emulgeátor könnyű krémekhez (a vízhez keverjük) 75 ml desztillált víz 1 ek. házi aloe vera gél (egyenesen a növényből) 5 csepp levendula illóolaj 1 csepp ylang-ylang illóolaj 3 csepp bergamott illóolaj Az kókuszolajat vegyülésig kevertem… Tovább »

Téli krém

Ez egy zsírosabb krém arcra, kézre, szemkörnyékre egyaránt. Az én kezem általában hagy némi kívánnivalót maga után, de ez még vele is elbánt. Hozzávalók: Vizes fázis: 12 ek víz 2,5 g növényi glicerin Zsírfázis: 4 g kókuszolaj 2,5 g olívaolaj 2,5 g kakaóvaj 1 g shea vaj 2 g emulgeálószer 5 csepp levendula illóolaj A… Tovább »

Shea vajas testápoló

Ahogy az már feltűnhetett a blogon bóklászóknak, elég szoros viszony fűz mindenhez, ami bio, natúr, házi, természetes (és nyilván sokkal több munka van így vele, mintha leemelnénk a boltban a polcról, de ugyanakkor az elégtétel is sokkal nagyobb). A váltás a kozmetikumok terén hamarabb következett be nálam, mint az étkezésem megreformálására irányuló. Azóta megnézem, mit… Tovább »

Kakaós müzli házilag

Eddig nem igazán fordult meg a fejemben, hogy müzlit is készíthetnék. Most viszont ráakadtam erre a paleo kakaós ropogós müzli receptre és ki kellett próbálnom. Persze kicsit másképp. Házi, fahéjas kókusztejjel tálaltam reggelire.   Hozzávalók 3 adaghoz: 10 g lenmagpehely (itt beszerezhető) 10 g chia mag (itt beszerezhető) 1,5 dl langyos víz 25 g kókuszolaj… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!