Tűpárna és habverő

Zabpelyhes rugelach

Az igazi rugelach hagyományos zsidó sütemény, a hanuka és a tu bisvát (fák újéve) ünnepén készítik. Neve jelenthet tekercset, szarvacskát. Eredetileg valamilyen tejtermékkel dúsították a tésztáját, ez lehetett tejföl, aludttej, mostanában krémsajttal teszik még gazdagabbá. A zabpelyhes változat receptjét a Salátagyár blogon találtam, ezt alakítottam kicsit tovább. Hozzávalók 8 db.-hoz: 125 g tejszínes krémsajt 50… Tovább »

Narancsos-krémes sütemény (tojásmentes is)

Ahogy az történni szokott, ez a (szerintem) jól sikerült recept is a véletlen műve, és egy félresikerült próbálkozás eredménye. Megláttam Illéskrisz blogján egy gyönyörűséget, a narancsos krémtekercset. Narancsos és krémes, ráadásul a szokás szerint remek fotókkal megspékelve, muszáj elkészítenem! Persze, hogy legyen benne csavar, egyből az átalakított verziót próbáltam megalkotni tej, liszt, cukor és keményítő… Tovább »

Citromkrémes pavlova

Év elejére, a fajsúlyos karácsonyi finomságok után érkezik egy (legalábbis látszatra) pillekönnyu, a kavargó hópelyhek és a téli szezont áttáncoló balerinák ihlette desszert. Micsoda költői képek szakadnak fel 14 óra vonatút után! A valóság ennél (szokás szerint) jóval prózaibb: a szilveszteri sok majonézes fogás után megmaradt tojásfehérjék előtt két út állt: vagy a kutya reggelijében… Tovább »

Narancsos csokitorta

Ha télen nem mézeskalács vagy dió, akkor a ragsorban következő  a csoki és a narancs párosa. A narancsot nem is annyira enni szeretem, mint inkább kibontani. Megvan annak a varázsa, amikor december elején, már a karácsony hangulatában kibont az ember egy narancsot és megcsapja az illat, majd betölti az egész helyiséget. Ilyenkor jöhet a narancs… Tovább »

Vianne csokitortája

Emlékeztek még a Csokoládé című filmre? Én bizony igen, és már nem először említem meg a blogon. A mandulás csokitorta receptjére akkor akadtam rá, amikor a nálam zajló 77. VKF! Egy falat irodalom című fordulójához kerestem inspirációt. Végül most sikerült alkalmat találnom az elkészítésre, bár tény, hogy ösztönzőleg hatott az a tudat, hogy egyelőre nem… Tovább »

Szilvás sütemény “mentesen”

Miután elkészült a hagyományos változat, egyértelmű volt, hogy ezt szokásosan glutén-, cukor- és tejmentesen (nem tejtermékmentes, hisz tehéntúrót tartalmaz) is el kell készítenem. Krémes, szilvás, fahéjas, azt hiszem nem is kell ennél több. 🙂 Hozzávalók: Tésztához: 100 g barnarizsliszt (itt beszerezhető) 70 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 30 g eritrit (itt beszerezhető) 60 g kókuszzsír (itt… Tovább »

Citromos-mákos kalács – 18. Szakácsmustra

A Táncoló fakanál blogon zajló 18. Szakácsmustra kiszemeltje Mary Berry, egy számomra eddig ismeretlen angol szakács-hölggyel, akinek több könyve is megjelent, illetve TV-műsort vezet. Mindezt 80 évesen. Ez a mondat különösen megtetszett tőle: „A sütés az életre tanít. Például, ha siettetsz valamilyen folyamatot, akkor borítékolható a csalódás” A kiválasztott citromos-mákos kalács receptjét sikerült alaposan átalakítanom…. Tovább »

Kakaós csiga cukkinis tésztából

Sok kakaós csigát készítettem már, de eddig ez sikerült a legjobban. A cukkinis alaptészta receptjét a Csipetfalat blogon találtam, ezen változtattam egy kicsit. Ehhez a kakaós csigához egyébként egy olyan történetecske kapcsolódik, amely méltán lehet az én konyhai tevékenységem mottója. A cukkini párolódik. Anya: Ebből mi lesz? (cukkinire mutatva) Én: Kakakós csiga. (Egyértelmű, nem? 😀… Tovább »

Epres paleo csokitorta

Végre itt a gyümölcsszezon, amikor a piac igazi élményeket kínál látásnak, szaglásnak, ízlelésnek. Általában az első epervásárláskor hiszem el, hogy idén is lesz nyár. Az illatos eper pedig évről-évre tortára kívánkozik. Tavaly is hasonló alapanyagokból készült, de az eredmény mégis más lett. A tavalyi tortát itt találod. Hozzávalók (14 cm-es szilikon formához): Csokis alaphoz: 100… Tovább »

Gluténmentes zebratorta

Néhány hete készítettem el a zebratorta hagyományos változatát, és kíváncsi voltam, hogy ugyanez működik-e az általam is fogyasztott lisztekkel. El is készítettem féladagban és nem okozott csalódást. Hozzávalók: 2 tojás 60 ml kókuszolaj 100 ml kókusztej 12 g kakaópor 50 g eritrit 100 g barnarizsliszt 50 g földimandula liszt 1/2 zacskó sütőpor víz a megfelelő… Tovább »

Citromos-diós kalács – 15. Szakácsmustra

A Szakácsmustra 15. fordulójának házigazdája Okki, a Kipróbált és bevált receptek blog írója, aki erre a fordulóra Martha Stewart-ot választotta nekünk. Martha-nak sok gluténmentes receptje is van, volt miből válogatnom. Elsőként a citromos, mákos kalácsra esett a választásom, amit be kell vallanom, alaposan átalakítottam. Az egyik fő változás abban áll, hogy mák helyett dióval készítettem,… Tovább »

Cukkinis brownie

Egy újabb finomság a kedvenc cukkinivel Nóri mindenmentes konyhájából. Ez a recept már egy éve várt kipróbálásra a füzetemben, nem is változtattam rajta sokat, és biztos, hogy nem utoljára készítettem el. Szokás szerint cukor-, glutén- és tejmentes, de ezek mellett most tojásmentes is, de mégis finom krémes a cukkininek köszönhetően. Hozzávalók: 75 g barnarizsliszt 75… Tovább »

Zserbótekercs “mentesen”

November közepének közeledtével már lassan törni kezdem a fejem, hogy idén mivel is bővíthetném az adventi és karácsonyi repetoáromat. Az idei első fecske ez a zsebótekercs. Természetesen most is elmaradhatatlan benne csavar, mégpedig az sokat tudó cukkini.   Hozzávalók: Piskótához: 200 g reszelt cukkini 1 tojás 40 g hajdinaliszt (itt beszerehető) 15 g mandulaliszt (itt… Tovább »

Csokis körtepuding – 13. Szakácsmustra

A 13. Szakácsmustra szervezője, az Egészséges ételek – Egészségesen elkészítve blog írója, Curtis Stone-t, egy számomra eddig ismeretlen szakácsot választott. Nagyon sok szimpatikus receptet találtam nála, de igyekeztem őszi hangulatút választani. Így esett a választásom a Choc Pear Puddings néven szereplő finomságra. Pont mostanra kezdtek megpuhulni a körték a pincében, nem is időzíthették volna jobban…. Tovább »

Paleo házi csoki

Készítettem már kókusztejjes-vajas házicsokit, ez most kicsit könnyedebb lett. A kókuszliszt nagyon jól helyettesíti a tejport és nem érezhető rajta a kókusz íz, ráadásul nagyon gyorsan elkészíthető. Hozzávalók: 70 g kakaópor 50 g eritrit (itt beszerezhető) 70 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 40 g kókuszolaj (itt beszerezhető) 1 dl víz Előbb a száraz alapanyagokat kevertem össze,… Tovább »

Könnyű arckrém vegyes bőrre

Egy könnyű, vizes állagú arckrém, ami nem hagy zsíros érzetet maga után. Hozzávalók: 20 ml kókuszolaj Vizes fázis: 1 tk. emulgeátor könnyű krémekhez (a vízhez keverjük) 75 ml desztillált víz 1 ek. házi aloe vera gél (egyenesen a növényből) 5 csepp levendula illóolaj 1 csepp ylang-ylang illóolaj 3 csepp bergamott illóolaj Az kókuszolajat vegyülésig kevertem… Tovább »

Téli krém

Ez egy zsírosabb krém arcra, kézre, szemkörnyékre egyaránt. Az én kezem általában hagy némi kívánnivalót maga után, de ez még vele is elbánt. Hozzávalók: Vizes fázis: 12 ek víz 2,5 g növényi glicerin Zsírfázis: 4 g kókuszolaj 2,5 g olívaolaj 2,5 g kakaóvaj 1 g shea vaj 2 g emulgeálószer 5 csepp levendula illóolaj A… Tovább »

Shea vajas testápoló

Ahogy az már feltűnhetett a blogon bóklászóknak, elég szoros viszony fűz mindenhez, ami bio, natúr, házi, természetes (és nyilván sokkal több munka van így vele, mintha leemelnénk a boltban a polcról, de ugyanakkor az elégtétel is sokkal nagyobb). A váltás a kozmetikumok terén hamarabb következett be nálam, mint az étkezésem megreformálására irányuló. Azóta megnézem, mit… Tovább »

Kakaós müzli házilag

Eddig nem igazán fordult meg a fejemben, hogy müzlit is készíthetnék. Most viszont ráakadtam erre a paleo kakaós ropogós müzli receptre és ki kellett próbálnom. Persze kicsit másképp. Házi, fahéjas kókusztejjel tálaltam reggelire.   Hozzávalók 3 adaghoz: 10 g lenmagpehely (itt beszerezhető) 10 g chia mag (itt beszerezhető) 1,5 dl langyos víz 25 g kókuszolaj… Tovább »

Rizslisztes-tökmagos kekszek – 24. Blogkóstoló

A Blogkóstoló 24. fordulójának szervezője Melinda, a Habverő és fakanál blog írója, aki Tortafüggő Marisz blogját sorsolta nekem. Eddig sem volt ismeretlen számomra, most viszont alkalmam volt jobban belemerülni. Már most két receptet néztem ki, amelyekből egyet el is készítettem, ez pedig a Rizslisztes diabetikus kekszek névre hallgató. Nagyon megtetszett az ötlet, viszont én sósan… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!