Tűpárna és habverő

Sajtos kölesgombóc

A köles az egyik leggyakrabban fogyasztott köretem, reggelim a hajdina mellett. Legtöbbször egyszerűen megfőzve, olvasztott sajttal eszem, de készítettem már belőle tortát és sajtos lepényt is. Most gombóc formában készült. Hozzávalók: 50 g köles kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzve 15 g útifűmaghéj 30 g szezámliszt 1 tojás 60 g reszelt sajt kurkuma só, fűszerek… Tovább »

Sajtos kölespuffancs

A köles az egyik leggyakrabban fogyasztott köretféleségem. Főként köleskásaként fogyasztom sósan, de készítettem már belőle tortát sütve és sütés nélkül is. Ezúttal két másik kedvenccel, a sajttal és a tojással karöltve készült belőle ez a vidám színű puffancs. Hozzávalók: 100 g köles kb. háromszoros sós vízben megfőzve 1 tojás 100 g reszelt sajt kurkuma, Provence-i… Tovább »

Tehéntúrós kölestorta csokikrémmel

Mivel a főtt köles egy kis citromlével keverve már önmagában is jó tehéntúró helyettesítő lehet, a kiegészítéséhez is kiváló. A túrós alapra márványozott szilvalekvár és az avokádós csokikrém együtt nagyon különleges ízt alkot. Ehhez a recepthez innen jött az ötlet.   Hozzávalók: 150 g köles 6 dl víz csipet só 40 g eritrit 300 g… Tovább »

Lisztmentes mandulás csokitorta – 23. Blogkóstoló

Ez a köles alapú, mandulás finomság második recept, amit a Szénhidrát nélkül blogon zajló játékra választottam Gasztro Baráth-tól. Nagyon megörvendtem, hogy olyan receptet találtam, ami nagyjából olyan alapanyagokat tartalmaz, amelyeket én is gyakran használok. A köles nagy kedvencem, még ha nem is szokott nagyon sokszor megjelenni a receptjeimben, mert legtöbbször sósan, egyszerűen csak kásának megfőzve… Tovább »

Alapanyag-kalauz 1.: Álgabonák + barnarizs

Az álgabonákból kása főzhető, lisztté őrölhetőek, de másképp lehet velük dolgozni, mint a gluténtartalmú gabonákkal. Néhány infó a gluténról: itt, itt és itt. Egyébként érdekes, hogy nem nagyon lehet objektív leírást találni magyarul arról, hogy mi is a glutén. A legtöbb cikk vagy csak arról szól, hogy milyen rossz is a glutén, vagy pedig arról,… Tovább »

Csokikrémes kölestorta tojás és sütés nélkül

Köles alapú piskótát szerettem volna készíteni, de nem akartam a már amúgy is puhára főzött kölest mégtőbb hőnek kitenni, illetve úgy több összetevőre lett volna szükség.  Mivel kölesből szokás hamis túrót is készíteni, túróból meg zselatinnal készül a sütés nélküli torta, így ez adta az ötletet, hogy ezt a megoldást válasszam. A csokikrém csak “hab… Tovább »

Köles-kókusz keksz

A kedvenc köleskekszem egy újabb változata. Hozzávalók: -100 g darált köles -15 g mandulaliszt (maradék volt, helyettesíthető kókuszliszttel) -30 g kókuszliszt -40 g vaj -1 tojás -30 g eritrit -fahéj Mindent összegyúrtam, kinyújtottam és kekszecskéket vágtam ki belőle. Vigyázni kell, mert könnyen megég, ha nagyon vékonyra nyújtjuk. (77 g CH)... Tovább »

Idei felhozatal

Az elmúlt két hét nagyon sűrű volt, utolsó hetek az egyetemen, hazautazás, készülődés, így nem is született új bejegyzés. Most mutatom, miket készítettem idén karácsonyra. Ezeken kívül persze jelen van a hagyományos mézeskalás és bájgli is, illetve a bonbonok nem “mentes” változata. Hamis mézeskalács Kakaós, omlós paleo csigakeksz Diós bájgli Házi marcipános bonbon... Tovább »

Karácsonyi desszertajánló

Már csak 17 nap van karácsonyig, így jöhetnek a jól bevált finomságok. Nem túl szép dolog, hogy csak édességeket sorakoztatok fel, de nálunk a sós menü mindig ugyanaz: húsleves, töltött káposzta. A receptek többsége cukor-, glutén- és tejmentes, néhány paleo és akad pár hagyományos változat is.  Mindent összegyűjtöttem, amiről úgy gondolom, hogy helye lehet a… Tovább »

Sajtos pogácsa kölessel

Jó ki sajtos rágcsa tízóraira. Hozzávalók:-100 g darált köles-60 g szezámliszt-50 g kókuszreszelék-1 tojás-50 g reszelt kemény sajt-1 ek. útifűmaghéj vízben zselésítve-sóMinden elkeverve, összegyúrva. 27 db. lett. (3,3 g CH/db.)... Tovább »

Átalakított citromtorta blogszülinapra

Janka, a Csak, mert szeretem… blog írója mostanság ünnepli a blog 2. szülinapját. Ezalkalomból egy játékott hirdetett meg, amire jelentkezni lehet a kedvenc húsvéti finomságunkkal vagy egy tőle választott recepttel. Én az utóbbi lehetőségnél maradtam, mivel a határidő húsvét előtt lejár. Sokat keresgéltem, hogy valami olyat találjak, amit át tudok úgy alakítani, hogy azért még… Tovább »

Diós morzsás pite

Valami diósat szerettem volna sütni, eredetileg rácsosat, de ahhoz, hogy ebből a tésztából rácsokst lehessen készíteni, habzsákra lett volna szükség. Hát maradtam a morzsás változatnál. Előre szólok (és ez igazából majdnem minden receptemre érvényes, csak eddig még nem írtam), hogy abszolút nem nevezhető édesnek. Még én is csak kicsit érzem annak, és az, aki édesebb… Tovább »

Diós bájgli mindenmentesen

Nagyjából ugyanaz, mint a próbaverzió, csak kicsit nagyobb adag és vaj helyett kókuszzsír van benne. Ettől kicsit megrepedezett, de sebaj, legalább mégegészségesebb. 🙂Hozzávalók 2 rúdhoz:-200 g darált köles-140 g darált mandula vagy mandulaliszt-20 g eritrit-60 g kókuszzsír-2 tojás-1 kk. fahéjTöltelék:-165 g darált dió-40 g eritrit-citromhéj-4 ek. kókusztejA próba alkalmával leírtak szerint jártam el. Egy rúd… Tovább »

Tengernyi kakaós csillag – VKF! 60.

És egy újabb keksz. Annyi lett, mint csillag az… abroszon.Hozzávalók:-80 g darált köles-70 g mandulaliszt-50 g darált kókuszreszelék -40g xilit -2 tojás-só-15 g vaj-2 ek. kakaópor -1 kk. fahéj-1 kk.  mézeskalács fűszerkeverékEgy omlós, linzer-szerű tésztát kapunk. Folpack között kinyújtottam és izi-pici csillagokat vágtam ki belőle, így 165 db. lett. Előmelegített, 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütöttem…. Tovább »

Glutén- és cukormentes bájgli főpróba (kölessel és mandulaliszttel)

Már rég tudom, hogy a bájglipitéhez hasonló tésztával akarom elkészíteni a bájglimat. Nem szerettem volna, hogy akkor derüljön ki, hogy szétesik, megreped, nem lehet feltekerni, mikor már élesben készíten, így tettem egy próbát. Meggyőző az eredmény. 🙂Hozzávalók:-70 g darált köles-50 g mandulaliszt-22 g eritrit-35 g vaj-1 tojás-1 csipet szódabikarbóna-1 kk. fahéjÖsszegyúrtam és folpackon kinyújtottam.Töltelék:-100 g… Tovább »

Mandulakrémes mákos süti (gluténmentes)

Majdnem paleo, csak a darált kölest kell kiváltani mandula vagy lenmaglisztre. Hozzávalók:Piskóta:-50 g darált mák-20 g darált köles-1 tojássárgája-2 tojásfehérje felverve-5 ek. kókusztej-25 g eritritA száraz összetevőket, a sárgát és a kókusztejet összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a felvert fehéréjét. Sütőpapírra símítjuk vékonyan és 20 perc alatt megsütjük. Három részre vágjuk. Krém:-70 g darált mandula-35 g eritrit-5… Tovább »

Hamis almás pite reggelire is

Azért lényeges, hogy reggelire is ehető, mert igazi almás pitét nem ehetnék reggelire, mivel a gyümölcsök gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak. A zöldségek viszont lassút. Ez a megoldás. 🙂 Hozzávalók:Pitealap:-50 g darált köles-140 g darált dió-30 g eritrit-5 csepp stevia-1 tojás-1 ek. útifű maghéj-szódabikarbónaÖsszegyúrjuk és kicsit a hűtőbe tesszük, utána kibéleljük vele a formát és 180… Tovább »

Mandulás-kókuszos-köleskeksz

Egy nagyon finom fahéjas vajas keksz kerekedett ezekből a hozzávalókból. Pocak Panna receptjéből inspirálódtam.Hozzávalók:-80 g darált köles-70 g mandulaliszt-50 g darált kókuszreszelék-35 g xilit-10 g eritrit-2 tojás-só-20 g vaj -fél tk. fahéjÖsszegyúrtam és hűtőbe tettem. Gombócokat formáztam belőle, amiket két sütőpapír között kilapítottam és 180 fokon kb. 12-15 perc alatt megsütöttem. 48 db. lett belőle,… Tovább »

Diós köleskeksz (tojásmentes)

Nagyon kevés hozzávalóból nagyon finom és egészséges keksz. Hozzávalók:-70 g darált köles-70 g darált dió-20 g xilit-60 g vajÖsszegyúrtam, fél órára hűtőbe tettem, kis rudacskákat formáltam belőle, majd sütőpapíros tepsiben 10 perc alatt megsütöttem. 29 db. lett, 2,3 g CH tartalommal.... Tovább »

Batátás (édesburgonyás) köleskenyér

Már írtam ilyet, de most ez az eddigi legjobb gm. kenyerem! A batáta és a köles is lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaznak, gluténmentesek és nagyon finomak. 🙂 Nem utolsó szempont, hogy a kenyér nem morzsálódik, mint a legtöbb gm. és nem is “szalonnás”, mint a korábbi cukkinis változat. Hozzávalók:-most 368 g batáta (szóval kb. 350 g)… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!