Tűpárna és habverő

Szilvás morzsasüti (crumble)

Még a szilvaszezonban készítettem először, azóta kétszer is megismételtem. Igazi őszi desszert, de bármilyen más gyümölccsel elkészíthető. Hozzávalók 3 adaghoz: 60 g darált mandula 60 g darált zabpehely 30 g eritrit 1 tojás fahéj 4 nagyobb szilva A darált zabpelyhet, mandulát, eritritet és fahéjat összegyúrtam a tojással, és hűtőbe tettem. A szilvákat felkozkáztam, és három… Tovább »

Vianne csokitortája

Emlékeztek még a Csokoládé című filmre? Én bizony igen, és már nem először említem meg a blogon. A mandulás csokitorta receptjére akkor akadtam rá, amikor a nálam zajló 77. VKF! Egy falat irodalom című fordulójához kerestem inspirációt. Végül most sikerült alkalmat találnom az elkészítésre, bár tény, hogy ösztönzőleg hatott az a tudat, hogy egyelőre nem… Tovább »

Szilvás sütemény “mentesen”

Miután elkészült a hagyományos változat, egyértelmű volt, hogy ezt szokásosan glutén-, cukor- és tejmentesen (nem tejtermékmentes, hisz tehéntúrót tartalmaz) is el kell készítenem. Krémes, szilvás, fahéjas, azt hiszem nem is kell ennél több. 🙂 Hozzávalók: Tésztához: 100 g barnarizsliszt (itt beszerezhető) 70 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 30 g eritrit (itt beszerezhető) 60 g kókuszzsír (itt… Tovább »

Szilvás sütemény hagyományosan

Idén korán kezdődött a szilvaszezon, ráadásul a minap bukkantam rá Notburga konyhájában erre a guszta szilvás süteményre, úgyhogy már meg is volt a hétvégi finomság ötlete. Hozzávalók egy nagy tepsihez: Tésztához: 40 dkg teljes kiőrlésű liszt 4 kk. sütőpor 14 dkg cukor 20 dkg puha vaj 2 tojás Krémhez: 1/2 l tej 2 csomag vaníliás… Tovább »

Paleo Sacher torta ismét – 79. VKF!

Egy nyár, egy történet, egy recept… Ez a címe a most zajló 79. VKF!-nek, amely az Ági főz blogon zajlik. Először időm nem volt rá, hogy ezzel foglalkozzak, utána pedig hiába kutakodtam az emlékeimben (azzal igazán nem vagyok megvádolható, hogy ne emlékeznék szinte mindenre az életemből), nem ugrott elém egyetlen olyan történet sem, amelyben fontos… Tovább »

Maja forró csokoládé – 77. VKF!

A Vigyázz, kész, főzz! 77. fordulóját én szervezem. Arra gondoltam, hogy ne csak a hasunkkal törődjünk, hanem az elmét is tápláljuk egy kicsit, így születette a téma: Egy falat irodalom. Olyan ételeket várok, amelyeket egy irodalmi mű vagy egy film ihletett. Két recepttel is készülök, az első a maja forró csoki a Chocolat című filmből…. Tovább »

Eperlekváros kevert sütemény

Egy gyors és finom kevert sütemény készült a nagyböjti minimál jegyében krémes és tejbegrízes ízzel. Hozzávalók: 70 g barnarizsliszt 40 g kókuszreszelék 30 g kókuszzsír 2 tojás 1 kis üveg (170 g) házi mindenmentes eperlekvár 5 ek. víz 35 g eritrit A lekvárt és a vizet elkevertem, a tojásokat felvertem az eritrittel, majd a lekvárhoz… Tovább »

Marcipánmorzsás almáspite

Lassan 3 éve lesz, hogy valami hasonlót készítettem, akkor még teljeskiőrlésű lisztet használva. Tervezem egy ideje néhány finom, de nem tökéletesített vagy nem túl szépen lefotózott recept újraalkotását, ez is egy azok közül. És tényleg nagyon finom. 🙂   Hozzávalók egy 22 cm-es pitéhez: 120 g darált mandula 40 g eritrit 50 g barnarizsliszt 1… Tovább »

Marie Antoinette narancsos forrócsokija

A blogjáték ezen fordulójának házigazdája Timi, aki a Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában blog szerzője. Egy, számomra nagyon izgalmasnak ígérkező témát választott “Hírességek asztalánál” címmel. Mindig érdekelt, hogy hogyan éltek a régiek, mit tettek, ittak, ettek, hol, mikor, szóval gyakorlatilag minden érdekel, ami a múlthoz, történelemhez kötődik, úgyhogy örömmel fogadtam a feladatot, hogy egy… Tovább »

Almás finomságok októberre

Kezdődik az igazi almaszezon! Itt megtalálható az össze almás receptem, alább pedig következnek a kedvencek, természetesen mind cukor-, glutén- és tejmentesen. Jó kóstolgatást! Paleo almás rétes Hamis almás süti Paleo szabolcsi almás máktorta Macis almáspite Krémes almáspite Kókuszos-almás lepénykék Paplanos almás süti Almarózsás pite mandulakrémmel Madártejben sült alma Almás palacsinta Almás rétes... Tovább »

Lisztmentes mandulás csokitorta – 23. Blogkóstoló

Ez a köles alapú, mandulás finomság második recept, amit a Szénhidrát nélkül blogon zajló játékra választottam Gasztro Baráth-tól. Nagyon megörvendtem, hogy olyan receptet találtam, ami nagyjából olyan alapanyagokat tartalmaz, amelyeket én is gyakran használok. A köles nagy kedvencem, még ha nem is szokott nagyon sokszor megjelenni a receptjeimben, mert legtöbbször sósan, egyszerűen csak kásának megfőzve… Tovább »

Kapros-tehéntúrós bájgli

Olyan, mint az ordás palacsinta és a bájgli keresztezése. Vagyis az is, csak jelenleg épp nem orda, hanem tehéntúró van benne, de akár még juhtúróval, sósan is el tudom képzelni. A húsvétra készítette bájglitésztát használtam hozzá. A tölteléke: -250 g tejéntúró -50 g kókuszkrém -30 g eritrit -vágott kapor Ezzel kentem meg a tésztát, amit… Tovább »

Narancsos teasütemény barnarizs- és mandulaliszttel

Egyszerű kis keksz tízóraira, tea mellé vagy csak úgy rágcsálni.   Hozzávalók: -100 g barnarizsliszt -100 g mandulaliszt/őrlemény -50 g eritrit -2 tojás -2 ek. útifűmaghéj -fahéj, szegfűszeg -1 narancs héja Mindent összekeverünk, kicsit állni hagyunk, hogy jól gyúrható legyen. Kézzel kb. 3 cm átmérőjű kekszeket formázunk, sütőpapíron megsütjük kb. 15 perc alatt. Miután kihűlt,… Tovább »

Almarózsás pite mandulakrémmel

Múlt héten megláttam ezt a rózsapitét és egyből befészkelte magát a fejembe a gondoltam, hogy ezt el kell készítenem. Sejtettem, hogy nem fog egyből olyan szépen sikerülni, de azért én elégedett vagyok. Igazából csak maga az ötlet származik máshonnal, a tészta, a krém és a krém is saját. Az alamrózsákat másképp készítettem, nem uborkagyaluval vágtam… Tovább »

Alapanyag-kalauz 2.: Magvak, kókusz, őrlemények, lisztek

Ebben a részben a paleoban is használatos olajos magvakról és maglisztekről lesz szó. Tudtommal az egyetlen mag, amit nem ajánl a paleo, az a földimogyoró, ami csak nevében mogyogyó, igazából a babfélékkel rokon. Ezt mondjuk amúgy sem ajánlott pajzsmirigy problémák esetén, na meg nem is nagyon szeretem. 🙂 Érdekes, hogy mig a legtöbb paleo recept… Tovább »

Paleo zsemle tojásfehérjével

Ezt a receptet itt találtam pár napja. Megmaradt 2 tojásfehérjém (ez nálam nagyon ritkán fordul elő, de ezen a recepten felbuzdulva igyekezni fogok, hogy még történjen ilyen) és azon morfondíroztam, hogy mit is készítsek belőle. Talán totut? Aztán a múltkori totu receptemet megnézve rájöttem, hogy két fehérjéért nem érdemes ezzel foglalkozni. Akkor eszembe jutott ez… Tovább »

Mandulakrémes, medvehagymapestós paleo “spagetti”

Annyira jól sikerült az útifűmaghéjas  metélt, hogy ki akartam próbálni spagetti formában is. El is képzeltem, hogy beletöltöm a masszát a habkinyomóba és azzal készítem a spagettit. Csak épp a legkisebb átmérőjű fej túl kicsi volt, a következő méret meg egyrész túl nagy, másrészt meg recés, de nem volt több választási lehetőségem, az utóbbit vetettem… Tovább »

Csokikrémes kölestorta tojás és sütés nélkül

Köles alapú piskótát szerettem volna készíteni, de nem akartam a már amúgy is puhára főzött kölest mégtőbb hőnek kitenni, illetve úgy több összetevőre lett volna szükség.  Mivel kölesből szokás hamis túrót is készíteni, túróból meg zselatinnal készül a sütés nélküli torta, így ez adta az ötletet, hogy ezt a megoldást válasszam. A csokikrém csak “hab… Tovább »

Krémsajtos brownie

Összefutottam a napokban egy krémsajtos, mandulás brownie-val. Készítettem már hasonlót, így nem kellett sok, hogy fel akarjam idézni azokat az ízeket. Hozzávalók: -60 g darált mandula -1 g kókuszzsír -1 tojás -50 g cukormentes feketecsoki -30 +10 g eritrit -30 g kakaópor -125 g sótlan krémsajt -kb. 1,5 dl mandula (vagy más) tej A csokit,… Tovább »

Idei felhozatal

Az elmúlt két hét nagyon sűrű volt, utolsó hetek az egyetemen, hazautazás, készülődés, így nem is született új bejegyzés. Most mutatom, miket készítettem idén karácsonyra. Ezeken kívül persze jelen van a hagyományos mézeskalás és bájgli is, illetve a bonbonok nem “mentes” változata. Hamis mézeskalács Kakaós, omlós paleo csigakeksz Diós bájgli Házi marcipános bonbon... Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!