Tűpárna és habverő

Harisnyás Pippi palacsintája – 77. VKF!

A maja forró csoki után itt az újabb irodalom/film inspirálta recept. A Vigyázz, kész, főzz! jelenlegi fordulója épp nálam zajlik Egy falat irodalom címmel. 7 éves voltam (úgy látszik, az egy meghatározó időszak volt), amikor először láttam a Harisnyás Pippi című filmet, néhány évvel később a könyvet is elolvastam. A film nagy kedvencem volt akkoriban,… Tovább »

Ordás palacsinta torta

Receptversenyre készült ez a palacsinta torta, ahová a magyar ízvilágból inspirálódó recepteket várnak. Azon gondolkodtam, hogy melyek is azok az alapanyagok, amelyeket a külföldiek nem szoktak ismerni, és az orda is közéjük tartozik. Hogy kicsit feldobjam az egyszerű palacsintát, torta formájában készítettem el. 18 cm-es tortaformában készült. Palacsintához: 1 tojás 6 ek. teljes kiőrlésű liszt… Tovább »

Palacsinta világnapjára

Tavaly is összeállítottam egy palacsinta napi válogatást, amit itt találtok, most jöhetnek az elmúlt év megreformált palacsintái. Jó válogatást még ma, holnaptól úgyis kezdődik a nagyböjt. Crêpes suzette – narancsos palacsinta Gluténmentes almás palacsinta Zöldbanánlisztes palacsinta Hamis túrós palacsinta Kókusztúrós kölespalacsinta  ... Tovább »

Crêpes suzette – narancsos palacsinta – 76. VKF!

Az Életem ételei blogon, Judit szervezésében zajlik a Vigyáz, kész, főzz! 76. fordulója Romantikus ételek alcímmel. Nem műfajom, ami a nagyon rózsaszín, nagyon szivecskés, de végül sikerült kiötlenem valamit, ami beleillik ebbe a témakörbe. A crêpes suzette-el állítólag maga Medici Katalin aratott győzelmet, mivel segítségével sikerült magához édesgetnie addig nem túl lelkes férjét. Vagy ez… Tovább »

Almás finomságok októberre

Kezdődik az igazi almaszezon! Itt megtalálható az össze almás receptem, alább pedig következnek a kedvencek, természetesen mind cukor-, glutén- és tejmentesen. Jó kóstolgatást! Paleo almás rétes Hamis almás süti Paleo szabolcsi almás máktorta Macis almáspite Krémes almáspite Kókuszos-almás lepénykék Paplanos almás süti Almarózsás pite mandulakrémmel Madártejben sült alma Almás palacsinta Almás rétes... Tovább »

Gluténmentes almás palacsinta

Aki már egy ideje figyelemmel kíséri a blogomat, észre vehette, hogy szeretem a palacsintát. 🙂 Volt már eddig is rengeteg változat, de almás még nem. Hozzávalók 7 db.-hoz: 1 alma reszelve 1 tojás 120 ml víz 50 g barnarizsliszt 10 g útifűmaghéj 1 tk. chiamag (elhagyható) 1 ek. kókuszolaj fahéj Mindezt összekevertem és hagytam, hogy… Tovább »

Citromkrémes kakaós palacsintatorta eperrel (paleo)

Ez nem annyira önálló recept, inkább csak egy kísérlet, amiben összedobtam néhány, már bevált receptet. Palacsintának az eddigi kedvencemet használtam volna, a zöldbanánlisztes palacsintát, egy kis kakaóval feldobva, ha lett volna hozzá elég liszt. Ennek hiányában, és hogy a citromkrémből kimaradó tojásfehérjéket felhasználjam, így készítettem el a palacsintákat: 10 g zöldbanánliszt 10 g nyílgyökérliszt 20… Tovább »

Zöldbanánlisztes palacsinta – Ez igen!

Mármint igen, olyan, amilyennek egy palacsintának lennie kell. Könnyen feltekerhető, nem szakad, nem ragad, nem lyukacsos. Aki nézelődött már a blogon, tapasztalhatta, hogy elég sok palacsinta recept van. Egyrészt imádom a palacsintát, olyan gyerekkort idéző étel, másrészt mindig kihívás, hogy újabbnál újabb lisztekkel is elkészítsem az ahhoz passzoló verziót, illetve leteszteljem, hogy működik-e vele az… Tovább »

Cukkinis és kapor, ami nem főzelék, hanem “túró”

A piacon friss zöld kaprot találtam (otthon a kertben csak júniustól lehet ilyesmivel találkozni), egyből az jutott eszembe, hogy ha már készítettem hamis kókusztúrót, akkor kipróbálhatnám ezt kaporral is. Az ordás palacsintára hasonlítana, mi abba szoktunk kaprot tenni. Ismét rá kellett döbbennem, hogy milyen fölösleges ragaszkodni egy alapanyaghoz, mondván, hogy a nélkül teljesen más lesz… Tovább »

Kókusztúrós kölespalacsinta

Végre elmondhatom, hogy sikerült kikísérleteznem egy sokféle liszttel (és serpenyőtípussal, mert ez is fontos szempont) alkalmazható palacsintareceptet. Működött már barnarizs-, szezám- és hajdinaliszttel, most pedig az újdonsággal, a kölesliszttel is. A palacsintát semleges ízűre készítettem, csak egy pici só került bele. Így az egyik felét főtt céklával, a másikat pedig paleo kókusztúróval fogyasztottam. Ezzel a… Tovább »

Panukakku, finn tepsis palacsinta paleo módra- 31. SAD! A Föld körül

A játék 31. fordulójának házigazdája Lilla, a Kisbogár blog tulajdonosa lett, aki egy Föld körüli utazásra hívta meg a résztvevőket, legalábbis az ízek szárnyán. Én nem vagyok egy utazós típus, kevésbé vágyom a változatosságra, mint a megszokott dolgokra. Éppen ezért, ha már utazásról van szó, akkor először a skandináv vagy balti államokba látogatnék el, ahol… Tovább »

Palacsinta-napi válogatás

Este lett, mire leesett nekem is, hogy mire fel ez a sok palacsinta minden blogon. 🙂 Nyilván én sem maradhatok ki és így könnyebb lesz számontartani a palacsintáimat.  Csak a sikeresebbeket gyűjtöm itt össze és a régiekkel kezdem. Kölespalacsinta Zabpelyhes csúsztatott palacsinta Juhtúrós minipalacsinta Emeletes minipalacsinta Első normális gluténmentes palacsintám 🙂 Cukkinis rakott palacsinta Csicseriborsólisztes… Tovább »

Zserbó-palacsinta – 30. SAD!

Az utolsó, azaz harmadik palacsinta a játékra. Ismét barnarizslisztet használtam, de most nem házi őrlésűt és kisebb mennyiséget, illetve a kerámia bevonatú serpenyőben készítettem. Továbbra is az a kedvenc. Hozzávalók 10 palacsintához: -80 g barnarizsliszt -2 tojás -250 ml kókusztej -só -30 g eritrit Töltelékhez: -1 üveg házi “mentes” barackelvár -70 g darált dió -fahéj… Tovább »

Lecsós rakott palacsinta/lasagne-szerűség – 30. SAD!

Ez már a második palacsintaváltozat a játékra és a határidőig talán még születik egy. Már az előző receptnél, ami barnarizslisztes palacsinta volt, ígértem, hogy a játék kapcsán fogok még kísérletezgetni, mert a jó palacsinta elég nehéz ügy az általam használt alapanyagokkal. Szeretném mindenféle liszttel kitalálni az annak megfelelő receptet. Jöjjön most a hajdinalisztes változat, ezúttal… Tovább »

Házi barnarizslisztes palacsinta – 30. SAD!

Végre sikerült! Gluténmentes palacsinta, ami nem keményítős, átsül, nem szakad szét, meg lehet fordítani, feltekerhető és még nekem is sikerül. Eddig a palacsinta okozta a legnagyobb fejtörést, sokat kísérleteztem már. Sikerült is hajdinalisztből megalkotnom a számomra tökéletes változatot, de aztán kiderült, hogy csak kerámia borítású sepenyőben működik, teflonban már nem, így folytathattam a kísérletezést. Az… Tovább »

“Gundel palacsinta” csicseriborsóliszttel, tojás és tej nélkül

Elég merész dolog Gundel palacsintának nevezni ezt a képződményt, majdnem semmi sem az, mint ami az eredeti receptben, habár palacsinta, dió és csokikrém van benne. Elég sok jót olvastam a csicseriborsóról és a belőle készült lisztről is. Sok rostot tartalmaz, a hagyományos liszthez képes több fehérjét, alacsony a GI-je (glikémiás index) és a GL-je (glikémiás… Tovább »

Cukkinis rakott palacsinta

Több helyen is láttam mostanában cukkinis palacsintát. A pufisága engem nagyon emlékeztet a csúsztatott, rakott palacsintára, ezért gondoltam, hogy ilyen formában készítem, csak sósan.Hozzávalók:-1 db. (280 g) cukkini reszelve-40 g szezámliszt-85 g hajdinaliszt-2 tojás-3 dl víz-só, fűszerek-2 ek. útifűmaghéj -pici kókuszolaj a sütéshezTöltelékhez:-130 g reszelt sajt-75 g sós vízben főtt vöröslencseA palacsinta hozzávalóit összekevertem és… Tovább »

Tökmagos lángos – 6. Szakácsmustra (Hugh Fearnley- Whittingstall)

A Szakácsmustra 6. fordulójában egy újabb, számomra eddig ismeretlen, szakácsot ismerhettem meg Hugh Fearnley- Whittingstall személyében, Süti Süni jóvoltából. Sok receptet átbogarásztam, de, ahogy megtöbbször történik, nem találtam olyan receptet, amit alapvető változtatások nélkül elkészíthetnék magamnak. Már arra gondoltam, hogy ismét teljesen ki kell forgatnom önmagukból a recepteket, ami számomra jó szórakozás, csak épp a… Tovább »

A tökéletes glutén-, cukor- és tejmentes palacsinta

1 éves kísérletezem az ilyen palacsintával, ami az IR étrendbe is beilleszthető. Végre sikerült megalkotni! Találtam egy receptet amiben a hajdinalisztet keményítővel egészítik ki. Ezt ki akartam küszöbölni, ezért amaránt lisztet használtam, de végül arról is kiderült, hogy elég magas a GI-je. Viszont csak kis mennyiségben tettem a palacsintában és még ezt az adagot is… Tovább »

Végre feltekerhető gluténmentes ordás palacsinta mikróban

Mióta áttértem a gluténmentes étkezésre az inzulinrezisztencia diéta mellett, nem sikerült normális palacsintát sütnöm. Ha nagyon kritikus vagyok, akkor most sem, mert nem serpenyőben sültek ezek sem, hanem mikróban. Majdnem soha nem szoktam mikrózni, nem feltétlenül elvből, de mikor a sok rosszat olvasom róla, azért örvendek ennek a szokásomnak. Most viszont mikróztam, nem is keveset…. Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!