Tűpárna és habverő

Eperfagyi = Vakáció!

Nagyon régen nem volt még ekkora szünet a blogon, talán csak az érettségi idején (5 éve, te jó ég!), de akkor is inkább azért, mert még csak formálódóban volt a blog profilja, nem jöttek könnyen a bejegyzések. Ami meg most volt… Biztosan lehetett volna időt szakítani valahogyan a kreatív konyhai akciókra, de már azért is… Tovább »

Citromkrémes pavlova

Év elejére, a fajsúlyos karácsonyi finomságok után érkezik egy (legalábbis látszatra) pillekönnyu, a kavargó hópelyhek és a téli szezont áttáncoló balerinák ihlette desszert. Micsoda költői képek szakadnak fel 14 óra vonatút után! A valóság ennél (szokás szerint) jóval prózaibb: a szilveszteri sok majonézes fogás után megmaradt tojásfehérjék előtt két út állt: vagy a kutya reggelijében… Tovább »

2016 kedvencei

Már csak két nap van hátra a sokak által szidott 2016-ból. Számomra is sok változást hozott ez az év, összességében jókat, vagy legalábbis olyanokat, amelyek előre visznek, még ha közben nem is annyira kellemesek. A változások szele a blogot is érintette, több lett a nem gasztro témájú bejegyzés, aztán sajnos minden típusú bejegyzés megfogyatkozott. Ennek… Tovább »

Karácsonyi válogatás – 2016

Más blogokon az ilyen válogatások az edventi időszak kezdetén kerülnek elő, nálam kissé megcsúszott idén minden, egy hét alatt akarom pótolni, ami elmaradt az adventben. Elsőként jöjjenek az elmúlt évek válogatásai, utána pedig az idén született, ünnephez illő receptek. Jó szemezgetést! Talán még nem késő az új ötletetkhez. 🙂 Többségében most is cukor-, glutén- és… Tovább »

Vianne csokitortája

Emlékeztek még a Csokoládé című filmre? Én bizony igen, és már nem először említem meg a blogon. A mandulás csokitorta receptjére akkor akadtam rá, amikor a nálam zajló 77. VKF! Egy falat irodalom című fordulójához kerestem inspirációt. Végül most sikerült alkalmat találnom az elkészítésre, bár tény, hogy ösztönzőleg hatott az a tudat, hogy egyelőre nem… Tovább »

Paleo Sacher torta ismét – 79. VKF!

Egy nyár, egy történet, egy recept… Ez a címe a most zajló 79. VKF!-nek, amely az Ági főz blogon zajlik. Először időm nem volt rá, hogy ezzel foglalkozzak, utána pedig hiába kutakodtam az emlékeimben (azzal igazán nem vagyok megvádolható, hogy ne emlékeznék szinte mindenre az életemből), nem ugrott elém egyetlen olyan történet sem, amelyben fontos… Tovább »

Epres paleo pavlova – 78. VKF!

A pavlova olyan mutatós tud lenni, mint amilyen egyszerű, emellett igazi ezerarcú nyári desszert, hiszen épp a szezonális gyümölcsökkel díszíthetjük. Cukor nélkül és tejszínhab helyett kókuszhabbal készítettem, így lett paleo. Mármint elvileg… Nehezen képzelem el az ősembert, amint falja a tejszínhabos epret. 🙂 Na de ez részletkérdés, annyit viszont megtehetünk, hogy terítsünk meg a szabad… Tovább »

Eperkrém

Még receptnek sem igazán nevezhető, de nagyon finom és nyers, ami ilyenkor tavasszal-nyár elején különösen jól esik. Hozzávalók: 2 marék eper 2 dl kókuszkrém 2 csapott tk. eritrit 1 csapott tk. konjac liszt A konjac liszten kívül mindent összeturmixoltam, majd az utóbbival besűrítettem a krémet. Fél órát állni hagytam, közben néhányszor megkevertem. Két adag lett… Tovább »

Fagyinap

Engem valahogy mindig váratlanul ér a fagyinap. Május 8. még nem feltétlenül az a nap (főleg mifelénk), amikor az ember szívesen jégre vinné magát. Tegnap például sapkát és kesztyűt is elviseltem volna magamon. Viszont aztán egyik napról a másikra itt a kánikula (úgy látszik, mostanság az időjárás nem gatyázik, csak győzzük követni), úgyhogy nem árt… Tovább »

Epres paleo csokitorta

Végre itt a gyümölcsszezon, amikor a piac igazi élményeket kínál látásnak, szaglásnak, ízlelésnek. Általában az első epervásárláskor hiszem el, hogy idén is lesz nyár. Az illatos eper pedig évről-évre tortára kívánkozik. Tavaly is hasonló alapanyagokból készült, de az eredmény mégis más lett. A tavalyi tortát itt találod. Hozzávalók (14 cm-es szilikon formához): Csokis alaphoz: 100… Tovább »

Diókrémes sült alma – 17. Szakácsmustra

A Vöröskaktusz diétázik blogon zajló 17. Szakácsmustra kiszemeltje Mautner Zsófia. Egyike a legelső és legismertebb gasztrobloggereknek. Egy videóban is szereplő receptjét választottam, a diókrémes sült almát, amelyen nem is kellett sokat változtatnom, lisztmentes lévén. Hozzávalók (az eredeti adag feléhez, 4 adaghoz): 3 alma 5 dkg vaj 50 g eritrit 1 tojás 5 dkg darált dió… Tovább »

Kivis avokádókrém

Egy nagyon gyorsan összedobható kis desszert következik, egyelőre még téli alapanyagokból, de már nagyon várva a friss gyümölcsökre. Hozzávalók (2-3 adag): 1 avokádó 1 kivi 200 ml kókuszkrém 30 g eritrit 1 tk. konjac liszt 50 ml víz Mindezt összeturmixoljuk, 30 percig sűrűsödni hagyjuk, néha megkeverjük és már kanalazhatjuk is!... Tovább »

Feketeribizlis pavlova

A szülinapra készült Oreo tortából megmaradt 4 tojásfehérje. Magamnak is szerettem volna valamilyen desszertet készíteni, így a pavlovára esett a választásom. Nagyon gyorsan elkészíthető, látványos finomság. Hozzávalók: 4 tojásfehérje csipet só 35 g eritrit 2 tk. nyílgyökérliszt A fehérjéket a csipet sóval elkezdtem felverni. Mikor már habos volt, de nem kemény, hozzáadtam a nyílgyökérliszttel elkevert… Tovább »

Fűszeres almapuding kókusztejjel

Nagymamám szokott almapudingot készíteni karamelles pudingporral, de azért valahogy soha nem rajongtam. Most viszont megpróbáltam valami hasonlót készíteni, csak sokkal könnyedebb változatban.   Hozzávalók 2 nagyobb vagy 3 kisebb adaghoz: 3 alma 3 dl kókusztej 1 tk. konjac liszt 20 g eritrit fahéj szegfűszeg Az almákat meghámoztam és felkockáztam, fahéjjal és pár szem szegfűszeggel puhára… Tovább »

Avokádós mártogatós

A szilveszteri vacsorához készült, paprika és uborka csíkokkal mártogattuk. Hozzávalók: 1 avokádó 1 ek. házi majonéz (tojássárga, olaj, mustár, só, gondolom, mindenkinek megvan a maga majonéz receptje) pár csepp citromlé só, bors Provece-i fűszerkeverék Mindezt csak össze kell turmixolni és már kész is!... Tovább »

Új év – 2015 kedvencei

Boldog új évet kívánok minden olvasómnak és idetévedőnek egyaránt! Az elmúlt év nagy előrelépést hozott a blog életében, sokkal többen látogattatok el ide, mint valaha is reméltem. Ez motiválóan hatott rám is, igyekeztem egyre színvonalasabb tartalmakkal előállni, minden olyan témát érintve, ami engem foglalkoztat. Így jelentek meg a menüpontok a fejlécben és a kategóriák ikonjai… Tovább »

Diós rudacskák – 26. Blogkóstoló

Lassan a végéhez közeledik a 26. blogkóstolás is. Ez a forduló most úgy alakult, hogy a sorsolás után nem sokkal úgy éreztem, képtelen teljesíteni a feladatot, örültem, ha épp arra volt energiám, hogy valami egyszerűt főzzek magamnak, csak a túlélésre koncentrálva, így talán jobb lenne visszamondani. Ez még december első napjaiban volt. Végül meggyőztem magam,… Tovább »

Válogatás karácsonyra

Már csak 9 nap van karácsonyig, így itt az ideje, hogy én is előrukkoljak egy ünnepi válogatással. Első sorban érkezzen a tavalyi válogatásom, majd következzen az utóbbi év terméséből az, ami megállná a helyét az ünnepi asztalon. A receptek, néhány kivétellel, glutén-, cukor- és tejmentesen készülnek. Jó szemezgetést és sütés-főzést kívánok! Ez a narancsos-tehéntúrós torta… Tovább »

Paleo tiramisu

Ez volt az első ilyen jellegű próbálkozásom tiramisu terén. Sokféle “mentes” recepttel találkoztam már, de egyik sem volt olyan, amilyent és kerestem. Sikerült egy aránylag egyszerű változatot elkészítenem, ami nem is annyira nehéz, mint az eddig talált változatok, illetve kevesebb különleges összetevőt is tartalmaz. Ebből az adagból két nagy kehely lett, nekem nagyon ízlett, fogom… Tovább »

Alapanyag-kalauz 3: Finom vegyes

Ebben a részbe nem egy kategóriát, hanem több különböző típusú alapanyagot válogattam össze, amik az én kis “titkos” összetevőim és vagy nagyban megkönnyítik a sütés-főzést, vagy pedig azért fontosak, mert majdnem minden receptemben szerepelnek. útifűmaghéj Két éve ismerkedtem meg ezzel a nagyon hasznos kis alapanyaggal, ami kulcsösszetevője lehet egy gluténmentes tésztának, helyettesíti a glutén ragasztó… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!