Tűpárna és habverő

Áfonyás-citromkrémes minipiték – 33. SAD!

Áfonyák csücsülnek puha, halványsárga krémmel bélelt kosárkában. Ez a kép villant fel előttem, mikor a Táncoló fakanál blog SAD! pite-témáját megláttam. A recept az avokádókrémes kosárkákkal rokon, ugyanolyan tésztája van. Hozzávalók: Tésztához: 40 g darált dió 60 g barnarizsliszt (itt beszerezhető) 20 g eritrit (itt beszerezhető) 1 tojásfehérje Krémhez: 1 tojás 1 tojássárgája 2 dl… Tovább »

Szilvás clafoutis vagy tejes pite – 80. VKF!

Jelenleg a Vigyáz, kész, főzz! játék is a Táncoló fakanál blog szervezésében zajlik, ahogy sok más is, a téma pedig az épp aktuális szilva, amiből készülhet bármi, így mindenki megtalálhatja az ínyére való elkészítési módot. Mi mást készítettem volna, ha nem pitét, méghozzá tejeset, azaz kókusztejeset. Hozzávalók: 2 tojás 5 dl kókusztej 40 g eritrit… Tovább »

Meggyes pite – 33. SAD!

A Süss! Alkoss! Díszíts! játék több mint egy év után a Táncoló fakanál blognak hála feltámadt poraiból, ráadásul egyik kedvenc témámmal rukkolt elő, amely nem más, mint a pite! A pite általában egyszerűbb, mint egy torta, de látványosabb, mint a lepények, kavart tészták, nem hiába örvend nagy népszerűségnek mindenütt. Nagyon egyszerű receptről van szó, fejből… Tovább »

Citrompite “mentesen”

Mostanában sokszor érzem azt, mintha visszatért volna az elmúlt idő, a négy évvel ezelőtti események. Vizsga, felvételi, új hely, változás, nyárelő… Érdekes, hogy mintha pont a változásban lenne az állandóság. A deja vu-szerű (könyörgöm, nem “VÚ”!) érzés margójára készült ez a citromtorta, bár ebben az esetben nem kérdés, hogy hol és mikor láttam már ilyesmit…. Tovább »

Jamie citromos pitéje

Éppen vendéget vártunk másnapra, mikor véletlenül rábukkantam erre az íncsiklandó citromos pitére a Konyhalál blogon. Desszertötletünk még nem lévén, kihagyhatatlannak tűnt megsütni őt, főként mert minden alapanyag megvolt hozzá. Azaz szinte minden, mert kiderült, hogy lassan már nem tartunk itthon cukrot. Sajnos a sütőnknek megvan az a nem túl kedves tulajdonsága, hogy nagyon erősen süt,… Tovább »

Marcipánmorzsás almáspite

Lassan 3 éve lesz, hogy valami hasonlót készítettem, akkor még teljeskiőrlésű lisztet használva. Tervezem egy ideje néhány finom, de nem tökéletesített vagy nem túl szépen lefotózott recept újraalkotását, ez is egy azok közül. És tényleg nagyon finom. 🙂   Hozzávalók egy 22 cm-es pitéhez: 120 g darált mandula 40 g eritrit 50 g barnarizsliszt 1… Tovább »

Almás finomságok októberre

Kezdődik az igazi almaszezon! Itt megtalálható az össze almás receptem, alább pedig következnek a kedvencek, természetesen mind cukor-, glutén- és tejmentesen. Jó kóstolgatást! Paleo almás rétes Hamis almás süti Paleo szabolcsi almás máktorta Macis almáspite Krémes almáspite Kókuszos-almás lepénykék Paplanos almás süti Almarózsás pite mandulakrémmel Madártejben sült alma Almás palacsinta Almás rétes... Tovább »

Diókrémes, szilvás minipiték (Közös Sütés 2)

Az első, már blogban is dokumentált, unokatestvéremmel közös sütésünk után (Rákóczi túrós) végre sor került a másodikra is. A Nők Lapja Konyha 2014 márciusi számából választottuk ki a receptet, ha már szilvaszezon van. Nagyjából az eredeti recept szerint jártunk el, a fő különbség az lett, hogy nem egy nagy, hanem 14 kis pitét sütöttünk 7,5… Tovább »

Feketeáfonyás-kókuszkrémes mini pite – 12. Szakácsmustra

A második receptem a Anna Olson-tól a Habverő és fakanál blog által szervezett játékra. Természetesen kicsit változtattam az eredeti recepten, hogy az étrendemnek megfelelő legyen, de a lényege, a kókuszkrém és az áfonya találkozása változatlan maradt. Hozzávalók (fél adag, 6 db. 6 cm-es szilikonos muffinformában, mennyiségek g-ba átírva): Tészta: 50 g barnarizsliszt 30 g kókuszliszt… Tovább »

Cukkinis hamis sajttorta

Jöjjön egy könnyen és gyorsan elkészíthető krémes desszert, ha már az időjárás megengedte, hogy begyújtsuk a sütőt. A krém receptje innen származik, az alaphoz pedig a tojásmentes alaptésztámat használtam. A barnarizslisztet kókuszliszttel helyettesítve paleo receptet kapunk. Ebben az esetben 2 dl vizet használjunk. Tésztához: 10 g útifűmaghéj (itt beszerezhető) 25 g barnarizsliszt 30 g kókuszliszt… Tovább »

Túrókrémes pite

Ez a pitécske úgy született, hogy két tojásfehérjét felhasználtam zsemlébe és valamit ki kellett találnom a tojássárgákhoz. Tipikus gombhoz kabátot eset. 🙂 Ha már krémbe ment a két sárga, ezért a pitetésztát tojás nélkül akartam készíteni. Ahol lehet, igyekszem kispórolni a tojást, mert a gluténmentes dolgok általában amúgy is több tojást, kötőanyagot igényelnek. Az almarózsás… Tovább »

Almarózsás pite mandulakrémmel

Múlt héten megláttam ezt a rózsapitét és egyből befészkelte magát a fejembe a gondoltam, hogy ezt el kell készítenem. Sejtettem, hogy nem fog egyből olyan szépen sikerülni, de azért én elégedett vagyok. Igazából csak maga az ötlet származik máshonnal, a tészta, a krém és a krém is saját. Az alamrózsákat másképp készítettem, nem uborkagyaluval vágtam… Tovább »

Habcsókos citrompite

Régebb nem voltam egy nagy citromrajongó. Szerettem a citromlevet halon, vízben, túrótortában, de nem igazán gondoltam rá úgy, mint gyümölcsre vagy olyasmire, ami egy desszert alapját képezheti. Mióta másképp táplálkozom, átalakult az ízérzékelésem. Jobban érzem az ízeket, kevesebb só vagy édesítő kell az ételeimbe. Aki máshoz szokott, az ízre talán fel sem ismeri, hogy édességet… Tovább »

Sajtos-túrós pite – 70. VKF! A sajt!

…mert a sajt mindent jobbá tesz… Ezt a címet adta a fordulónak a Kabóca a konyhában blog házigazdája. Egyetértek vele! A sajt valóban jobbá teszi minden étel ízét, így az életet is. 🙂 Lehet nyúlós, krémes, lyukacsos, friss, érlelt, penészes, büdös… Olyan, mint Gombóc Artúrnak a csoki. Lássuk, mire inspirált most. Hozzávalók: Pitetésztához: -100 g… Tovább »

Karácsonyi desszertajánló

Már csak 17 nap van karácsonyig, így jöhetnek a jól bevált finomságok. Nem túl szép dolog, hogy csak édességeket sorakoztatok fel, de nálunk a sós menü mindig ugyanaz: húsleves, töltött káposzta. A receptek többsége cukor-, glutén- és tejmentes, néhány paleo és akad pár hagyományos változat is.  Mindent összegyűjtöttem, amiről úgy gondolom, hogy helye lehet a… Tovább »

Legjobban sikerült receptek 1

Egy évnek kellett eltelnie, hogy igazán megismerkedjek a gluténmentes lisztekkel és felfedezzem, miből mit lehet a legjobban elkészíteni. A cukor, a tej és a fehér búzaliszt mellőzésében már lassan 3 éves gyakorlatom van. Szerencsére nekem nem volt nehéz a váltás, mert szeretek kísérletezni, úgy alapanyagokat felfedezni, egészségesen finomat enni (és kilógni a sorból…). Arra gondoltam,… Tovább »

Krémes almáspite hagyományosan

Ilyen sem volt még, hogy előbb találjam ki egy recept reform változatát és abból szülessen meg a búzalisztes, cukros verzió. Persze azért igyekeztem legalább egy kis teljes kiőrlésű lisztet belecsempészni, cukorból meg nem sokat használni. Az én pitémmel ellentétben az almát megpároltam, mert nem mindenki szereti, ha egy sütiben herseg az alma. Nagyon jó illata… Tovább »

Krémes almás pite

Néhány napja almás bodzalekvárt főztem, a nagyszüleimtől a bodza mellett hoztam egy nagy zacskó almát is. Nyersen enni inkább a szép piacit szoktam, azt viszont sajnálnám sütéshez használni. Vagyis adott volt az alma, az őszi hangulat, amihez hozzátartozik az almás pite és egy kép, ami a neten jött szembe velem. Ezen a képen egy almás… Tovább »

Cukkinis kevert meggyes lepény (gm., cm., lm.) 66. VKF!: A mindenízű gyümölcs

Az a szerény kis meggy nem nagyon nevezhető mindenízű gyümölcsnek, de szerettem volna egy jó kis meggyes lepényt sütni a kedvenc cukkinis piskótámat felhasználva. Remélem, ez is megfelel a játék feltételeinek és talán még lesz időm a hét folyamán más gyümölcsöset is készíteni és több receptet is küldeni. Hozzávalók:-1 cukkini (270 g)-40 g hajdinaliszt-14 g… Tovább »

Gluténmentes meggyes galette

Már régóta ki szerettem volna próbálni ezt a guszta, batyu-szerű süteményt. Elég nehéz megoldani gm. lisztekből, hogy ne essen szét az összehajtogatás közben.Hozzávalók:-80 g hajdinaliszt-70 g kókuszliszt-30 g mandulaliszt-1 tojás-60 g kókuszzsír-10 g útifűmaghéj 1 dl vízbe zselésítve-220 g magozott meggyA tésztát összegyúrtam és 10 percre hűtőbe tettem. Kinyújtottam fólia között, a közepére halmoztam a… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!