Tűpárna és habverő

Pizzás csiga cukkinis tésztából

Kakaós csigaként készült először, de azóta kipróbáltam a sós, bambuszrostliszttel felturbózott változatát is, és tökéletes tízórainak bizonyult. Hozzávalók: 1 nagy cukkini (400 g) 1 tojás 90 g kókuszliszt 90 g barnarizsliszt 20 g útifűmaghéj 1 tk. bambuszrostliszt só 1 tk. szódabikarbóna 1 ek. almaecet Tölteléknek: 50 g reszelt sajt 2 ek. paradicsomszósz pizza vagy más… Tovább »

Tojás tekercs – 29. Blogkóstoló

A Blogkóstoló jelenlegi fordulójának házigazdája Gabi, a Fűszermánia blog írója. A sors (vagy a dobókocka) egy szimpatikus, számomra új bloggal hozott össze, ez a Cooking with Fantasy. Már a játék kezdetétől többször is visszatértem, találtam is kedvemre való recepteket, de valami mindig az utamat állta az elkészítésben, hol nem találtam meg a megfelelő hozzávalót, hol… Tovább »

Sajtos kölesgombóc

A köles az egyik leggyakrabban fogyasztott köretem, reggelim a hajdina mellett. Legtöbbször egyszerűen megfőzve, olvasztott sajttal eszem, de készítettem már belőle tortát és sajtos lepényt is. Most gombóc formában készült. Hozzávalók: 50 g köles kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzve 15 g útifűmaghéj 30 g szezámliszt 1 tojás 60 g reszelt sajt kurkuma só, fűszerek… Tovább »

Cukkinis-sajtos alapú gluténmentes minipizzák

Készítettem már cukkinis pizzát, de ez most felülmúlta azt mind íz, mind megjelenés szempontjából. Az első változat hajdinaliszttel és sajt helyett élesztőpehellyel készült. Könnyen csomagolható, magunkkal vihető ebéd. Hozzávalók 4 minipizzához: 1 nagyobb cukkini reszelve (250 g) 100 g reszelt sajt 100 g barnarizsliszt 1 tojás só, pizza fűszerkeverék (oregánó, bazsalikom) 1 tonhalkonzerv paradicsomszósz A… Tovább »

Cukkinis-sajtos lepény – 27. Blogkóstoló

A Blogkóstoló 27. fordulójának házigazdája Bogi, a Vöröskaktusz diétázik blog írója, és a véletlen folytán ezúttal pont tőle kóstolgathatok. Nagyon megörültem a sors döntésének, hiszen az ő blogján is cukor- és lisztmentes (de nem mind gluténmentes) receptek sorakoznak. Két sós finomságra esett a választásom, már csak azért is, hogy bővítsem a sós felhozatalt a blogon…. Tovább »

Sajtos kölespuffancs

A köles az egyik leggyakrabban fogyasztott köretféleségem. Főként köleskásaként fogyasztom sósan, de készítettem már belőle tortát sütve és sütés nélkül is. Ezúttal két másik kedvenccel, a sajttal és a tojással karöltve készült belőle ez a vidám színű puffancs. Hozzávalók: 100 g köles kb. háromszoros sós vízben megfőzve 1 tojás 100 g reszelt sajt kurkuma, Provence-i… Tovább »

Alapanyag-kalauz 3: Finom vegyes

Ebben a részbe nem egy kategóriát, hanem több különböző típusú alapanyagot válogattam össze, amik az én kis “titkos” összetevőim és vagy nagyban megkönnyítik a sütés-főzést, vagy pedig azért fontosak, mert majdnem minden receptemben szerepelnek. útifűmaghéj Két éve ismerkedtem meg ezzel a nagyon hasznos kis alapanyaggal, ami kulcsösszetevője lehet egy gluténmentes tésztának, helyettesíti a glutén ragasztó… Tovább »

Zöldborsós zöldségkenyér – 25. Blogkóstoló

Ahogy már említettem, a Blogkóstoló keretében két receptet is választottam Mártitól az Egészséges ételek – Egészségesen elkészítve blogról, jöjjön most a sós, egy zöldségkenyér. Bab helyett, ahogy a szerző is ajánlja opcióként, zöldborsót használtam, a párolt hagymát pedig kihagytam, mivel nem tartozik a kedvenceim közé, illetve féladagot készítettem. Nagyon finom lett és a vidám sárga… Tovább »

Sajtos barnarizslepény

Itt egy olyan recept, ami úgy “mentes”, hogy nem ördöngös összetevőkből áll, amiknek hallatás a legtöbben csak pislognak. Barnarizset szinte minden élelmiszerüzletben kaphatunk, úgyhogy ajánlom ezt a receptet azoknak, akik gluténmentesen táplálkozó vendéget várnak és nem tudják, mivel kínálják. Persze azt is figyelembe kell venni a lisztérzékenyeknél, hogy a főzéshez használt eszközök biztosan ne legyenek… Tovább »

Sajtos cukkinitekercs

Már jó régen nem került a blogra semmilyen sósság. Főleg a bevált kekszeket, zsemléket készítettem a nyáron. Most is egy bevált alapreceptemhez nyúltam vissza, amiből eddig mindig édes tekercseket készítettem. Hozzávalók: 1 nagy cukkini (300 g) 1 nagy tojás 50 g hajdinaliszt 20 g tökmagliszt 10 g útifűmaghéj 1 dl víz só Provence-i fűszerkeverék 60… Tovább »

Pizzás csiga zöldbanánliszttel, tojásmentesen

Én nem éticsigára gondolok (akár az is lehetne, pizzaszósszal). 🙂 Kb. fél éve láttam először, hogy létezik ilyen, hogy zöldbanán liszt, de eddig itt nem lehetett kapni. Most megláttam a bioboltban és lecsaptam rá, hogy kipróbáljam. Egyébként nem hiszem, hogy nagy kereslet lenne rá, mert kérni kell és csak magyar felirat van rajta, így a… Tovább »

Sült padlizsán-/vinetekrém sajttal – 10. Szakácsmustra

Ahogy már említettem, két receptet is választottam a 10. Szakácsmustrára, és, bármily meglepő, mindkettő sós. Ezt sült padlizsánkrémet sajttal a receptet azért találtam szimpatikusnak, mert nincs benne liszt, a vinetekrémet meg nagyon szeretem, sajttal feldobva (amivel minden sós étel jobb, mint nélküle) meg csak jó lehet. Jó is lett. 🙂 A mennyiségeken módosítottam, mert ez… Tovább »

Kesusajt cukkinis alapú pizzán

Én sem hiszem el, hogy ennyire sajtos tud lenni valami, aminek semmi köze a sajthoz! Pedig itt a bizonyíték. Hozzávalók: -75 g kesudió minimum 2 órát áztatva (lehet egy fél napot is) -2 ek. inaktív élesztőpehely -só -fél zacskó zselatinpor (5 g) -1 dl forró víz A kesuról letöltöttem az áztatóvizet, a többi összetevővel összeturmixoltam,… Tovább »

Növényi krémsajt cukkiniből

Rég ki akartam már próbálni ezt a cukkinis-zselatinos “sajt” receptet, de csak most találtam rá egy kulcsösszetevőre, az inaktív élesztőpehelyre. Kellemes, sajtos ízt, krémes állagot ad az ételeknek, és a sütéshez használt élesztővel ellentétben nem “dolgozik” tovább a gyomrunkban. Ha több zselatint használunk, keményebb sajtot kapunk, így krémsajtom lett. Hozzávalók: -1 nagy cukkini (390 g)… Tovább »

Indiai fűszeres sajtszósz/sajtkrém tejmentesen

Hogy minek nevezzük, csak azon múlik, hogy mennyire sűrítjük be, illetve hidegen vagy meleges fogyasztjuk. Hozzávalók: -100 g reszelt sajt -4 dl kókusztej -1 tk. tandoori masala fűszer -só -1 tojás -útifűmaghéj Minden hozzávalót összekevertem és főzni kezdtem. A sajt felolvadt, a tojás és az útifűmaghéj pedig sűríteni kezdte a szószt. Ha inkább krémet szeretnénk,… Tovább »

Sajtgombóc – 70. VKF!

Mivel még van egy hét a VKF! 70. fordulójából, összeütöttem még egy sajtos finomságot. Az első a sajtos pitém volt, most jöjjenek a gomcóckák! Hozzávalók 2-3 adaghoz: -100 g reszelt kemény sajt -15 g puha vaj -1 tojás -30 g szezámliszt -só, bors, bazsalikom Ezeket mind összekevertem és 1,5-2 cm-es golyócskákat formáltam belőle. Forró vízben… Tovább »

Sajtos-túrós pite – 70. VKF! A sajt!

…mert a sajt mindent jobbá tesz… Ezt a címet adta a fordulónak a Kabóca a konyhában blog házigazdája. Egyetértek vele! A sajt valóban jobbá teszi minden étel ízét, így az életet is. 🙂 Lehet nyúlós, krémes, lyukacsos, friss, érlelt, penészes, büdös… Olyan, mint Gombóc Artúrnak a csoki. Lássuk, mire inspirált most. Hozzávalók: Pitetésztához: -100 g… Tovább »

Cukkinis rakott palacsinta

Több helyen is láttam mostanában cukkinis palacsintát. A pufisága engem nagyon emlékeztet a csúsztatott, rakott palacsintára, ezért gondoltam, hogy ilyen formában készítem, csak sósan.Hozzávalók:-1 db. (280 g) cukkini reszelve-40 g szezámliszt-85 g hajdinaliszt-2 tojás-3 dl víz-só, fűszerek-2 ek. útifűmaghéj -pici kókuszolaj a sütéshezTöltelékhez:-130 g reszelt sajt-75 g sós vízben főtt vöröslencseA palacsinta hozzávalóit összekevertem és… Tovább »

Sajtos pogácsa kölessel

Jó ki sajtos rágcsa tízóraira. Hozzávalók:-100 g darált köles-60 g szezámliszt-50 g kókuszreszelék-1 tojás-50 g reszelt kemény sajt-1 ek. útifűmaghéj vízben zselésítve-sóMinden elkeverve, összegyúrva. 27 db. lett. (3,3 g CH/db.)... Tovább »

Mini sajt szuflé – 5. Szakácsmustra

Ennek  a fordulónak Juci a házigazdája, aki egy kevésbé ismert szakácsot választott nekünk Donal Skehan személyében. Ő egy 28 éves ír szakács, aki mellesleg énekel is. Nagyon megtetszettek a recepjei, mert aránylag egyszerűek, háziasak, nem igényelnek beszerezhetetlen hozzávalókat. Éppen ezért kettőt is kiválasztottam a játékre. Íme az első:Sajt szuflé6 helyett 3 adagot készítettem, na meg… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!