Tűpárna és habverő

2016 kedvencei

Már csak két nap van hátra a sokak által szidott 2016-ból. Számomra is sok változást hozott ez az év, összességében jókat, vagy legalábbis olyanokat, amelyek előre visznek, még ha közben nem is annyira kellemesek. A változások szele a blogot is érintette, több lett a nem gasztro témájú bejegyzés, aztán sajnos minden típusú bejegyzés megfogyatkozott. Ennek… Tovább »

Pizzás csiga cukkinis tésztából

Kakaós csigaként készült először, de azóta kipróbáltam a sós, bambuszrostliszttel felturbózott változatát is, és tökéletes tízórainak bizonyult. Hozzávalók: 1 nagy cukkini (400 g) 1 tojás 90 g kókuszliszt 90 g barnarizsliszt 20 g útifűmaghéj 1 tk. bambuszrostliszt só 1 tk. szódabikarbóna 1 ek. almaecet Tölteléknek: 50 g reszelt sajt 2 ek. paradicsomszósz pizza vagy más… Tovább »

Zabpelyhes zsemle

Már régen nem frissült a repertoárom kenyér/zsemle kategóriában. Ennek többek között az volt az oka, hogy nem találkoztam mostanában új hozzávalókkal, amelyekkel kísérletezni lehetne, illetve megállapodtam egy beváltnak tekinthető hajdinalisztes receptnél (szinte mindig ezt készítem, de legtöbbször sajt nélkül). Most viszont sikerült gluténmentes zabpelyhet találnom, amiből nagyon finom, levegős zsemlét sütöttem. Hozzávalók 8 kis zsemléhez:… Tovább »

Tojás tekercs – 29. Blogkóstoló

A Blogkóstoló jelenlegi fordulójának házigazdája Gabi, a Fűszermánia blog írója. A sors (vagy a dobókocka) egy szimpatikus, számomra új bloggal hozott össze, ez a Cooking with Fantasy. Már a játék kezdetétől többször is visszatértem, találtam is kedvemre való recepteket, de valami mindig az utamat állta az elkészítésben, hol nem találtam meg a megfelelő hozzávalót, hol… Tovább »

Sajtos kölesgombóc

A köles az egyik leggyakrabban fogyasztott köretem, reggelim a hajdina mellett. Legtöbbször egyszerűen megfőzve, olvasztott sajttal eszem, de készítettem már belőle tortát és sajtos lepényt is. Most gombóc formában készült. Hozzávalók: 50 g köles kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzve 15 g útifűmaghéj 30 g szezámliszt 1 tojás 60 g reszelt sajt kurkuma só, fűszerek… Tovább »

Cukkinis-sajtos alapú gluténmentes minipizzák

Készítettem már cukkinis pizzát, de ez most felülmúlta azt mind íz, mind megjelenés szempontjából. Az első változat hajdinaliszttel és sajt helyett élesztőpehellyel készült. Könnyen csomagolható, magunkkal vihető ebéd. Hozzávalók 4 minipizzához: 1 nagyobb cukkini reszelve (250 g) 100 g reszelt sajt 100 g barnarizsliszt 1 tojás só, pizza fűszerkeverék (oregánó, bazsalikom) 1 tonhalkonzerv paradicsomszósz A… Tovább »

Avokádós zöldborsókrémleves – 27. Blogkóstoló

Ahogy a cukkinis-sajtos lepény receptjénél írtam, egy másik receptet is választottam Vöröskaktusztól a blogkóstolóra, ez az avokádós zöldborsókrémleves. Nem teljesen újdonság ez számomra, készítettem már ilyesmit, és most sem csalódtam benne. A két zöld finomság már-már azért kiált, hogy egy finom meleg levesben egyesüljenek. Hozzávalók 2 (nálam) nagyobb adaghoz: 200 g zöldborsó 3 dl víz… Tovább »

Cukkinis-sajtos lepény – 27. Blogkóstoló

A Blogkóstoló 27. fordulójának házigazdája Bogi, a Vöröskaktusz diétázik blog írója, és a véletlen folytán ezúttal pont tőle kóstolgathatok. Nagyon megörültem a sors döntésének, hiszen az ő blogján is cukor- és lisztmentes (de nem mind gluténmentes) receptek sorakoznak. Két sós finomságra esett a választásom, már csak azért is, hogy bővítsem a sós felhozatalt a blogon…. Tovább »

Avokádós mártogatós

A szilveszteri vacsorához készült, paprika és uborka csíkokkal mártogattuk. Hozzávalók: 1 avokádó 1 ek. házi majonéz (tojássárga, olaj, mustár, só, gondolom, mindenkinek megvan a maga majonéz receptje) pár csepp citromlé só, bors Provece-i fűszerkeverék Mindezt csak össze kell turmixolni és már kész is!... Tovább »

Sajtos kölespuffancs

A köles az egyik leggyakrabban fogyasztott köretféleségem. Főként köleskásaként fogyasztom sósan, de készítettem már belőle tortát sütve és sütés nélkül is. Ezúttal két másik kedvenccel, a sajttal és a tojással karöltve készült belőle ez a vidám színű puffancs. Hozzávalók: 100 g köles kb. háromszoros sós vízben megfőzve 1 tojás 100 g reszelt sajt kurkuma, Provence-i… Tovább »

Zöldborsós zöldségkenyér – 25. Blogkóstoló

Ahogy már említettem, a Blogkóstoló keretében két receptet is választottam Mártitól az Egészséges ételek – Egészségesen elkészítve blogról, jöjjön most a sós, egy zöldségkenyér. Bab helyett, ahogy a szerző is ajánlja opcióként, zöldborsót használtam, a párolt hagymát pedig kihagytam, mivel nem tartozik a kedvenceim közé, illetve féladagot készítettem. Nagyon finom lett és a vidám sárga… Tovább »

Tojásmentes, levegős hajdinazsemle

Aki már próbálkozott gluténmentes lisztekből sütni (és nem a bolti keményítős keverékekre gondolok, amikből nagyon szép dolgok készülhetnek, csak épp nem túl egészségesek), az tudja, hogy elég nehéz levegős, az igazi “békebeli” péksüteményekre hasonlító valamit létrehozni. Persze egy medvehajító, jó tömör zsemle is lehet finom (nekem sokszor jobban ízlik már, mint a túl pihe-puha), de… Tovább »

Juhtúrós kiflik gluténmentesen

Az édesen más bevált péksütemény alaptésztámat használtam, amiből először ordás papucsot készítettem, külalakra pedig a dédnagymamám köménymagos kifliére hajaz. Hozzávalók: 50 g hajdinaliszt 30 g barnarizsliszt 30 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 20 g nyílgyökérliszt (itt beszerezhető) 20 g útifűmaghéj (itt beszerezhető) 1 tojás 1 dl langyos víz só A tésztát összegyúrtam, majd két részre osztottam…. Tovább »

Hajdinás-chia magos zsemle/muffin

Második alkalommal készítettem el ezt a muffint, amihez a kiinduló receptet itt találtam. A tészta állaga nagyon jó, kelt tésztás jellegű, ráadásul tojásmentes is. A chia magról itt olvashatsz. Hozzávalók 8 közepes muffinhoz : 150 g egész hajdina mag 2 órát áztatva (itt beszerezhető) 30 g chia mag fél órát áztatva (itt beszerezhető) 125 ml… Tovább »

Sajtos barnarizslepény

Itt egy olyan recept, ami úgy “mentes”, hogy nem ördöngös összetevőkből áll, amiknek hallatás a legtöbben csak pislognak. Barnarizset szinte minden élelmiszerüzletben kaphatunk, úgyhogy ajánlom ezt a receptet azoknak, akik gluténmentesen táplálkozó vendéget várnak és nem tudják, mivel kínálják. Persze azt is figyelembe kell venni a lisztérzékenyeknél, hogy a főzéshez használt eszközök biztosan ne legyenek… Tovább »

Sajtos cukkinitekercs

Már jó régen nem került a blogra semmilyen sósság. Főleg a bevált kekszeket, zsemléket készítettem a nyáron. Most is egy bevált alapreceptemhez nyúltam vissza, amiből eddig mindig édes tekercseket készítettem. Hozzávalók: 1 nagy cukkini (300 g) 1 nagy tojás 50 g hajdinaliszt 20 g tökmagliszt 10 g útifűmaghéj 1 dl víz só Provence-i fűszerkeverék 60… Tovább »

Cukkinit mindenbe!

Javában tart a cukkini-szezon, ezért megragadom az alkalmat, hogy összeválogassak néhány kedvenc receptet ezzel a sokoldalúan hasznosítható növénnyel. Kifejezetten gyakran használom édes ételekbe, készítettem már cukkinis tortát, pizzát, krémet is. Itt található az összes cukkinis receptem, a következőkben pedig a “dobogós” helyezettek sorakoznak fel. Cukkinis hamis sajttorta Cukkinis zsemle Citromkrémes kakaós tekercs Cukkini “túrós” palacsinta… Tovább »

Rizslisztes-tökmagos kekszek – 24. Blogkóstoló

A Blogkóstoló 24. fordulójának szervezője Melinda, a Habverő és fakanál blog írója, aki Tortafüggő Marisz blogját sorsolta nekem. Eddig sem volt ismeretlen számomra, most viszont alkalmam volt jobban belemerülni. Már most két receptet néztem ki, amelyekből egyet el is készítettem, ez pedig a Rizslisztes diabetikus kekszek névre hallgató. Nagyon megtetszett az ötlet, viszont én sósan… Tovább »

Kovászos uborka, ahogy nálunk készül – 73. VKF!

A Vigyázz, kész, főzz! 73. fordulóját Konyhavirtuóz szervezi, aki a szezonra való tekintettel a Nyári ízek télire témakört választotta. A kovászos uborka nem kifejezetten télire eltett savanyúság, de jól lezárva, vizes dunsztolással tartósíthajuk is. A kovászos uborka eredetileg azért kovászos, mert kenyérrel készül, egy másik módszer szerint pedig krumplival, nálunk viszont egyik sem kerül az… Tovább »

Lenmagos keksz mártogatósokhoz (paleo)

Ideális zöldségkrémekhez, mártogatósokhoz. Ehhez a régebbi recepthez hasonlóan készült, a tojás elhagyható, ha további 1 ek. útifűmaghéjjal és kb. 50 ml vízzel helyettesítjük. Hozzávalók: 50 g lenmagpehely (itt beszerezhető) 40 g kókuszliszt (itt beszerezhető) 1 púpozott ek. útifűmaghéj (itt beszerezhető) 1 tk. chiamag (itt beszerezhető) ½ tk. szódabikarbóna 2 ek. almaecet só 1 tojás 1… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!