Tűpárna és habverő

Citromos-mákos kalács – 18. Szakácsmustra

A Táncoló fakanál blogon zajló 18. Szakácsmustra kiszemeltje Mary Berry, egy számomra eddig ismeretlen angol szakács-hölggyel, akinek több könyve is megjelent, illetve TV-műsort vezet. Mindezt 80 évesen. Ez a mondat különösen megtetszett tőle: „A sütés az életre tanít. Például, ha siettetsz valamilyen folyamatot, akkor borítékolható a csalódás” A kiválasztott citromos-mákos kalács receptjét sikerült alaposan átalakítanom…. Tovább »

Zebratorta – 16. Szakácsmustra: Lorraine Pascale (Közös Sütés 4)

A 16. Szakácsmustra házigazdája Konyhavirtuóz, aki Lorraine Pascale-t választotta ki számunkra. Lorraine fiatalabb korában modellként dolgozott, aztán a gasztronómia felé vette az irányt, már saját főzős műsora is van. A választásom erre az egyszerű, de nagyon látványos zebratortára esett, amelyet K-val közösen készítettünk el virágvasárnap alkalmából. Hozzávalók (23 cm-es formához): 250 ml napraforgómag olaj 200… Tovább »

Citromos-diós kalács – 15. Szakácsmustra

A Szakácsmustra 15. fordulójának házigazdája Okki, a Kipróbált és bevált receptek blog írója, aki erre a fordulóra Martha Stewart-ot választotta nekünk. Martha-nak sok gluténmentes receptje is van, volt miből válogatnom. Elsőként a citromos, mákos kalácsra esett a választásom, amit be kell vallanom, alaposan átalakítottam. Az egyik fő változás abban áll, hogy mák helyett dióval készítettem,… Tovább »

Csokis körtepuding – 13. Szakácsmustra

A 13. Szakácsmustra szervezője, az Egészséges ételek – Egészségesen elkészítve blog írója, Curtis Stone-t, egy számomra eddig ismeretlen szakácsot választott. Nagyon sok szimpatikus receptet találtam nála, de igyekeztem őszi hangulatút választani. Így esett a választásom a Choc Pear Puddings néven szereplő finomságra. Pont mostanra kezdtek megpuhulni a körték a pincében, nem is időzíthették volna jobban…. Tovább »

Feketeáfonyás-kókuszkrémes mini pite – 12. Szakácsmustra

A második receptem a Anna Olson-tól a Habverő és fakanál blog által szervezett játékra. Természetesen kicsit változtattam az eredeti recepten, hogy az étrendemnek megfelelő legyen, de a lényege, a kókuszkrém és az áfonya találkozása változatlan maradt. Hozzávalók (fél adag, 6 db. 6 cm-es szilikonos muffinformában, mennyiségek g-ba átírva): Tészta: 50 g barnarizsliszt 30 g kókuszliszt… Tovább »

Anna Olson-féle brownie – 12. Szakácsmustra

A játék 12. fordulójának háziasszonya, Melinda, a Habverő és fakanál blog írója (mintha az én blogom rokona lenne :D) Anna Olsont szemelte ki nekünk. Egy újabb, számomra eddig ismeretlen szakácsról van szó. Nagyon megtetszett a receptjei sokszínűsége, van köztük édes, sós, könnyű nyárias, laktató télies, sőt, még néhány gluténmentes is. Így néztem ki magamnak a… Tovább »

Sült padlizsán-/vinetekrém sajttal – 10. Szakácsmustra

Ahogy már említettem, két receptet is választottam a 10. Szakácsmustrára, és, bármily meglepő, mindkettő sós. Ezt sült padlizsánkrémet sajttal a receptet azért találtam szimpatikusnak, mert nincs benne liszt, a vinetekrémet meg nagyon szeretem, sajttal feldobva (amivel minden sós étel jobb, mint nélküle) meg csak jó lehet. Jó is lett. 🙂 A mennyiségeken módosítottam, mert ez… Tovább »

Tonhalas fasírt – 10. Szakácsmustra

A Szakácsmustra 10. fordulójának házigazdája Bogi, a Vöröskaktusz blog írója, aki Stahl Juditot szemelte ki a játékra. Emlékszem, hogy elég kicsi voltam még, mikor jó 10 éve a Nők Lapjában először láttam a receptjeit. Utána nem is nagyon tudtam róla, csak két éve találtam rá véletlenül egy marcipános receptjére, amit el is készítettem egészségesebb kiadásban…. Tovább »

Avokádókrém paprikaladikban, avagy guacomole – 9. Szakácsmustra

A 9. Szakácsmustra háziasszonya, a Fűszermánia blog Gabija, Lajos Marit választotta a játékra. Szerencsére az ő receptjeit már ismertem a Nők Lapjából, illetve a neten is sok receptje elérhető. Már csak az jelentett kihívást, hogy olyan receptet válasszak, amit nem kell teljesen szétszednem ahhoz, hogy a végeredményt én is megehessem. Lajos Mari receptjeire nagyrészt a… Tovább »

7. Szakácsmustra – Julia Child

Ebben a fordulóban arra kértem a gasztobloggereket, hogy Julia Child-tól alkossanak valami kedvükre valót. Sajnos mindössze 2 jelentkező volt, gondolom, hogy az ünnepek miatt. Volt határidő módosítás is két héttel, de eredmény nélkül. Elsőként Őrült Szakácstól, az Őrülten jó ételek blog írójától érkezett a nagyon guszta padlizsán (nálunk vinete) pizza receptje. Az a ráolvadt sajt!… Tovább »

Julia Child brownie-ja narancskrémmel – 7. Szakácsmustra

A Szakácsmustra 7. fordulójának, Julia Child főszereplésével, én vagyok a házigazdája, ebből az apropóból választottam szilveszteri desszertnek az ő brownie-ját. Önmagában kicsit szerény lett volna, ezért narancskrémmel dobtam fel.  A csoki és a narancs mindig jó párost alkot. Az eredeti recepthez képest persze változtattam rajta, egyrészt csak féladagot készítettem, így is kb. 26 cm-e tortácska… Tovább »

7. Szakácsmustra – Julia Child

Süni Süti megkérdezte, hogy nem lenne-e kedvem elvállalni a Szakácsmustra következő fordulójának megrendezését. “Igen, persze!”- kiáltott egy hang belül, de az eszem közbeszólt, hogy hogy is gondolom, mikor még arra is alig van időm a nagy egyetemi hajtásban, hogy magamnak főzzek, nem hogy még ilyenekkel is szórakozzak. De mégis a szívem győzött, azzal véve rá… Tovább »

Almahab mandulás omlós sütivel saját képre fomálva- 6. Szakácsmustra (Hugh Fearnley-Whittingstall)

Ahogy reméltem, el tudtam készíteni még egy szimpatikus receptet erre a fordulóra. Vannak benne változtatások, de a lényege megmaradt. 🙂 Itt találtam az eredeti receptet, aminek csak felét készítettem el, egyes alapanyagokat mással helyettesítve.Hozzávalók nálam:-250 g (1 nagy) alma-fél citrom leve-75 ml kókusztejszín-2 ek. útifűmaghéj -50 g darált mandula-50 g hajdinaliszt-50 g puha vaj-25 g… Tovább »

Tökmagos lángos – 6. Szakácsmustra (Hugh Fearnley- Whittingstall)

A Szakácsmustra 6. fordulójában egy újabb, számomra eddig ismeretlen, szakácsot ismerhettem meg Hugh Fearnley- Whittingstall személyében, Süti Süni jóvoltából. Sok receptet átbogarásztam, de, ahogy megtöbbször történik, nem találtam olyan receptet, amit alapvető változtatások nélkül elkészíthetnék magamnak. Már arra gondoltam, hogy ismét teljesen ki kell forgatnom önmagukból a recepteket, ami számomra jó szórakozás, csak épp a… Tovább »

Ír almás morzsasüti – 5. Szakácsmustra

Ahogy ígértem, erre a fordulóra két pályaművel jelentkezem, íme a második. Donal Skehan Irish Apple Crumbe Cake-je nagyon megtetszett, gondoltam, itt az alkalom, hogy az utolsó tavalyi fűszeres almalekváromat felhasználjam. Most nagyjából csak a lisztekkel zsonglőrködtem egy kicsit.Hozzávalók:-105 g hajdinaliszt -50 g zsírtalanított kókuszliszt-2 tojás-100 g vaj-15 g xilit-kb. 30 g eritrit-1 üveg fűszeres almalekvár… Tovább »

Mini sajt szuflé – 5. Szakácsmustra

Ennek  a fordulónak Juci a házigazdája, aki egy kevésbé ismert szakácsot választott nekünk Donal Skehan személyében. Ő egy 28 éves ír szakács, aki mellesleg énekel is. Nagyon megtetszettek a recepjei, mert aránylag egyszerűek, háziasak, nem igényelnek beszerezhetetlen hozzávalókat. Éppen ezért kettőt is kiválasztottam a játékre. Íme az első:Sajt szuflé6 helyett 3 adagot készítettem, na meg… Tovább »

Kókuszos habcsókrolád citromkrémmel – 4. Szakácsmustra (Rachel Allen)

Dina, a Dina világa blog írója, Rachel Allent, az ír konyhatündért szemelte ki nekünk, hogy tőle főzzünk. Eddig csak a nevét hallottam, így már itt volt az alkalom, hogy megismerjem a főztjét is.Több  receptet is kiválasztottam tőle, valami könnyű, nyárias finomságot szerettem volna készíteni. Így esett a választásom erre a habcsókroládra. Sajnos a külalakja hagy… Tovább »

Kókuszmacaron – Szakácsmustra: Nigella Lawson

A Szakácsmustra egy újkeletű gasztrojáték, első alkalommal veszek részt benne. E forduló házigazdája Kisildi, aki Nigella Lawsont szemelte ki nekünk. Nigelláról a brutálcsokis, nem épp egészségesnek mondható finomságok jutnak eszembe. Nem hiába, az oldalán böngészve legalább nyolcféle csokitortával találkoztam. Már készítettem tőle valamit, naná, hogy csokitortát. 🙂Most valami könnyűt választottam, eredeti neve Coconut macaroons.Persze kicsit… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!