Tűpárna és habverő

Sajtos kölesgombóc

A köles az egyik leggyakrabban fogyasztott köretem, reggelim a hajdina mellett. Legtöbbször egyszerűen megfőzve, olvasztott sajttal eszem, de készítettem már belőle tortát és sajtos lepényt is. Most gombóc formában készült. Hozzávalók: 50 g köles kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzve 15 g útifűmaghéj 30 g szezámliszt 1 tojás 60 g reszelt sajt kurkuma só, fűszerek… Tovább »

Szezámos csavart kifli

Most jött el az ideje annak, hogy elkészítsem a sós csavart kifli saját változatát. Részben innen is inspirálódtam. Hamis pizzás ízvilágú, hisz sajt helyett inaktív élesztőpelyhet szórtam bele. Hozzávalók: 80 g szezámliszt (itt beszerezhető) 70 g hajdinaliszt 20 g kókuszliszt (ezt használtam) 20 g nyílgyökérliszt (itt beszerezhető) 2 ek. útifűmaghéj (itt beszerezhető) 1 tojás 1,5… Tovább »

Soklisztes bagett

Ismét egy tojásfehérjés kenyérféleség, sokféle liszttel, többek között maradék felhasználás céljából. Nagyon jól szeletelhető. Az ötlet innen származott. Mostanában egyre több paleo receptben látom megjelenni a tápiókakeményítőt és a nyílgyökérport, ráadásul elég nagy mennyiségben. Azt értem, hogy gluténmentesek és segítségükkel a finomliszteshez nagyon hasonló süteményeket, kenyereket lehet készíteni, de majdnem csak keményítőből állnak, gyors felszívódású… Tovább »

Alapanyag-kalauz 2.: Magvak, kókusz, őrlemények, lisztek

Ebben a részben a paleoban is használatos olajos magvakról és maglisztekről lesz szó. Tudtommal az egyetlen mag, amit nem ajánl a paleo, az a földimogyoró, ami csak nevében mogyogyó, igazából a babfélékkel rokon. Ezt mondjuk amúgy sem ajánlott pajzsmirigy problémák esetén, na meg nem is nagyon szeretem. 🙂 Érdekes, hogy mig a legtöbb paleo recept… Tovább »

Tonhalas táska (tojásmentes, gm.)

A nem magas keményítőtartalmú gluténmentes lisztek hátulütője, hogy tojást igényelnek ahhoz, hogy összeálljanak. A tojás szerencsére helyettesíthető chia mag vagy útifűmaghéj zseléjével, így teljesen jól formázható, nyújtható, kelt tésztához hasonló állagot kapunk. Persze sütve már nem hasonlít a kelt tésztára. A következő receptet készítettem már lenmagliszt helyett szezámliszttel is. A chia mag és útifűmaghéj aránya… Tovább »

Hajdinás tehéntúrós csiga

Elég prózai oka van annak, hogy ennyit sütöttem mostanában. Gondok voltak a fűtéssel, így jól jött egy kis plusz meleg. 🙂 Így kihasználtam az alkalmat a kísérletezésekhez. Hozzávalók: -100 g hajdinaliszt -20 g lenmagliszt -30 g barnarizsliszt -30 g szezámliszt -15 g vaj -2 tojás -3/4 bögre mandulatej/víz -só -szódabikarbóna, ecet Töltelékhez: -150 g tehéntúró… Tovább »

Pöttyös linzer hajdinaliszttel

Eredetileg ez a rácsos linzer volt, de gluténmentes lisztekből nem igazán lehet szép rácsokat sodorni, így maradtam a golyócskáknál. Dédnagymamámtól származik a rácsos süti receptje, azt kezdtem alakítgatni. Szerintem ízre nagyon közel áll az eredetihez, már amennyire én meg tudom ítélni így 3-4 év távlatából. Hozzávalók: -125 g hajdinaliszt -75 g kókuszliszt -50 g szezámliszt… Tovább »

Tehéntúrós tésztájú kenyér

A kiinduló recept Szafi kenyere volt, azt alakítgattam át elég alaposan. Hozzávalók: 150 g tehéntúró 50 g mandulatej 4 tojás 1 tk. só ½ teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanál almaecet 82 g szezámliszt 22 g kókuszliszt 75 g házi őrlésű barnarizsliszt Mivel nincs turmixom, az összetevőket habverő robottal kevertem össze. Először a túrót a mandulatejjel, majd… Tovább »

Sajtos-túrós pite – 70. VKF! A sajt!

…mert a sajt mindent jobbá tesz… Ezt a címet adta a fordulónak a Kabóca a konyhában blog házigazdája. Egyetértek vele! A sajt valóban jobbá teszi minden étel ízét, így az életet is. 🙂 Lehet nyúlós, krémes, lyukacsos, friss, érlelt, penészes, büdös… Olyan, mint Gombóc Artúrnak a csoki. Lássuk, mire inspirált most. Hozzávalók: Pitetésztához: -100 g… Tovább »

Gyors csirkefasírt

Rég készítettem már a jól sikerült csirkevagdaltamat. Most más liszte használtam hozzá, már összekevertem mindent, mikor jött az ötlet, hogy próbáljam meg golyócskák formájába elkészíteni.  Hozzávalók: -1 egész csirkemell -1 tojás -50 g szezámliszt -só, bors A csirkemellet megtisztítottam, és botmixerrel aprítottam, a tojás hozzáadásával folytattam ezt a műveletet. Hozzákevertem a többi összetevőt, kicsit állni… Tovább »

Túrós tésztájú kakaós csiga

Ez a recept is úgy született, ahogy általában az én receptjeim szoktak. Támad egy ötletem, hogy mit kéne készíteni, utánanézek, hogy létezik-e már ilyen (általában igen, vagy valami hasonló), elolvasok több receptet, majd megalkotok belőlük egy újabbat. És sokszor nyomokban sem lehet már felfedezni benne, hogy milyen receptekből is inspirálódtam.  Most ezért nem kerültem olyan… Tovább »

Édesburgonyás pogácsa 2.

Apróbb változtatásokkal, új képekkel és duplázott mennyiséggel elevenítettem fel az első kísérlet emlékét. Kevés összetevője van könnyű elkészíteni, finom. 🙂  Lehetne ennél jobb? Hozzávalók: -fél kg édesburgonya (batáta) -250 g szezámliszt -3 tojás -15 g útifűmaghéj -só, bazsalikom A batátát kuktában megfőztem, majd villával összetörtem. Hozzáadtam a többi összetevőt és pogácsákat formáltam belőle. 27 db…. Tovább »

“Élethű” gluténmentes kenyér

Ezt a kenyeret készítettem többször is az ünnepek alatt nagyon megszerettem, egyrészt az ízét, másrészt azt, hogy gusztán néz ki és jól lehet szeletelni, ami nem minden gm. kenyérről mondható el, hacsak nem keményítős lisztet használunk vagy rengeteg tojást. Ebben is van mondjuk 3… Hozzávalók: -70 g hajdinaliszt -40 g szezámliszt -20 g kókuszliszt -25… Tovább »

Narancskrémes kakaós paleo sütemény

Hókockának indult… Még gondolatban.  Egy árválkodó narancs tehet róla, hogy nem az lett belől, hanem egy nagyon finom krémes, karácsonyos ízvilágú sütemény. Hozzávalók: A tojásmentes tésztalapot készítettem el, megduplázva a mennyiségeket. -10 g útifűmaghéj -300 ml víz -14 g kókuszolaj Mindezt összekevertem és állni hagytam pár percig. -30 g eritrit -1 kk. fahéj -szódabikarbóna, almaecet… Tovább »

“Krumplis” pogácsa

Ez a recept a Pillecukor blogról származik. Legalábbis nagyjából. 🙂 Már rég kinéztem magamnak ezt a receptet, el is készítettem egy hasonlót édesburgonyával. Most jön a paszternákos változat. Hozzávalók:-500 g paszternák-3 tojás-125 g szezámliszt-125 g csicseriborsóliszt-só, bors, paprika, egyéb fűszerek ízlés szerint-tökmag/napraforgómag a szóráshozA paszternákot kuktában 20 perc alatt megfőztem, a tojásokkal együtt botmixerrel pürésítettem… Tovább »

Szezámlisztes paleo kenyér a kenyér világnapjára

Rita konyhájában találtam rá erre nagyszerű paleo kenyérre. Nagyon finom és igazi kenyérre hajazó lett, csak az vele a problémám, mint minden paleo kenyérrel, hogy nem lehet megúszni egy tojással vagy tojás nélkül a készítését és hogy a maglisztek nem éppen diétásak, ha csak nem sikerül olajtalanított változatot szerezni, ami viszont sokkal drágább. Én nem… Tovább »

Cukkinis rakott palacsinta

Több helyen is láttam mostanában cukkinis palacsintát. A pufisága engem nagyon emlékeztet a csúsztatott, rakott palacsintára, ezért gondoltam, hogy ilyen formában készítem, csak sósan.Hozzávalók:-1 db. (280 g) cukkini reszelve-40 g szezámliszt-85 g hajdinaliszt-2 tojás-3 dl víz-só, fűszerek-2 ek. útifűmaghéj -pici kókuszolaj a sütéshezTöltelékhez:-130 g reszelt sajt-75 g sós vízben főtt vöröslencseA palacsinta hozzávalóit összekevertem és… Tovább »

Hajdinalisztes túrós pogácsa

Hozzávalók:-70 g hajdinaliszt-30 g szezámliszt-50 g juhtúró-2 ek. útifűmaghéj -víz-sóÖsszegyúrtam, annyi vizet adagoltam hozzá, hogy formázható legyen és összeálljon. Gesztenye nagyságú golyócskákat formáztam belőle. (51 g CH)... Tovább »

Hajdinalisztes reform szilvásgombóc – 66. VKF!

Ahogy reméltem, sikerült összehozni mégegy gyümölcsös finomságot az őszi gyümölcsözön jegyében a VKF!-re. A szilvásgombóc igazi nyár végi-őszi finomság és most döbbentünk rá, hogy idén nem is készítettünk. Ezt az idei rossz szilvatermés is magyarázza, a piacon is alig lehet kapni, a mi udvarunkon meg semmi sem termett idén. Bezzeg két évvel ezelőtt minden szilvából… Tovább »

Sajtos pogácsa kölessel

Jó ki sajtos rágcsa tízóraira. Hozzávalók:-100 g darált köles-60 g szezámliszt-50 g kókuszreszelék-1 tojás-50 g reszelt kemény sajt-1 ek. útifűmaghéj vízben zselésítve-sóMinden elkeverve, összegyúrva. 27 db. lett. (3,3 g CH/db.)... Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!