Tűpárna és habverő

Ordásbatyu gm, cm

Elkészítettem a ordásbatyu glutén- és cukormentes változatát is. A töltelékből elhagyható a tojás, a krém készíthető tejjel, növényi tejjel hígítva is, így tojásmentes lesz. Hozzávalók: Tésztához: 100 g barnarizsliszt 15 g kókuszliszt 2 ek. útifűmaghéj 75 g darált lenmag vagy lenmagpehely 25 g eritrit fahéj 15 g kókuszzsír 2 dl víz 2 tk. szódabikarbóna 2… Tovább »

Ordásbatyu

A recept Gáll Tímea Kölcsönkért kovász című gyönyörű receptes-mesélős könyvéből származik, amelyet akkor is érdemes lapozgatni, ha az ember nem tör főszakácsi babérokra. A receptekhez a Zsigmond Malom szolgáltat kitűnő hátteret. Egy picit azért változott a recept az eredetihez képest, így ezt a változatot írom le. Hozzávalók: Tésztához: 50 dkg teljes kiőrlésű liszt 4 dkg… Tovább »

Sajtos-tehéntúrós pogácsa – gm.

Könnyű tésztájú, igazi pogácsa-feeling nyári kirándulásokhoz. Hozzávalók: 125 g tehéntúró 125 g kemény sajt reszelve 150 g kölesliszt 1 ek. bambuszrostliszt 1 tojása zöldfűszerek (bazsalikom, borsikafű stb.) só 1 ek. almaecet 1 tk. szódabikarbóna Villával összekevertem a tehéntúrót, a reszelt sajtot és a tojást, majd összegyúrtam a liszttel és a többi összetevővel. Nagyobb diónyi adagokból… Tovább »

Morzsás-meggyes túrós pite

Újabb recept a tehéntúrós-gyümölcsös nyári desszertek sorában. A kiindulási recept innen származik, ezt szabtuk át egy picit. Hozzávalók: A tésztához: 1,25 dl tej fél zacskó porélesztő 25 dkg teljes kiőrlésű liszt 2 evőkanál cukor 4 dkg vaj A töltelékhez: 500 g magozott friss vagy fagyasztott meggy 15 dkg vaj 3 evőkanál vaníliás pudingpor 1 csomag… Tovább »

Túrós fonott kalács

Ezeket túrós fonatokat utazáshoz sütöttem elemózsiának, ezúttal édesen, de készülhet juhtúróval sósan is. Hozzávalók: 100 g barnarizsliszt 125 g Szafi Free expressz lisztkeverék kelesztés nélküli tésztákhoz 60 g eritrit 250 g krémes tehéntúró 30 g kókuszzsír 50 ml víz 1 tojás fahéj csipet só Összekevertem a száraz összetevőket, majd hozzáadtam a többit is, összegyúrtam. 10… Tovább »

Hámán táska “mindenmentesen”

A “próbáljunk ki új recepteket” hulláma hozta a rugelach mellett a Hámán táska vagy Hámán füle nevű süteményt is. Szinte ahány recept, annyi változat, úgyhogy a külalakból kiindulva készítettem el az én variánsomat. Készülhet diós, mákos, lekváros töltelékkel. Hozzávalók kb. 25 db.-hoz: 150 g darált gluténmentes zabpehely 20 g bambuszrost 30 g eritrit 50 g… Tovább »

Citromszelet, a békebeli – Közös Sütés 6

Többéves terv vált valóra életünk első, lapokból álló süteményének elkészítésével. Ismét beigazolódott, hogy a hagyományosan rettegettnek mondott receptek elkészítése sem ördöngösség, csak neki kell fogni. Az egyetlen titok az idő, amit bizony rá kell szánni, mert nem 20 perc alatt készül el. Valószínűleg ezért nem tartozik a 21. század instant slágersütijei közé. Hogy is tartozna,… Tovább »

Citromkrémes pavlova

Év elejére, a fajsúlyos karácsonyi finomságok után érkezik egy (legalábbis látszatra) pillekönnyu, a kavargó hópelyhek és a téli szezont áttáncoló balerinák ihlette desszert. Micsoda költői képek szakadnak fel 14 óra vonatút után! A valóság ennél (szokás szerint) jóval prózaibb: a szilveszteri sok majonézes fogás után megmaradt tojásfehérjék előtt két út állt: vagy a kutya reggelijében… Tovább »

Rákóczi túrós torta ismét

Vannak receptek, amelyek időről időre újra felbukkannak a blogon különböző változatokban. Ilyen a zserbó, a mézeskalács, a brownie és a Rákóczi túrós is. Készült már sütemény, torta és pohárkrém képében. Ezt a torta szilveszterre készült a Csak, mert szeretem… blogon talált recept alapján. Hozzávalók: Tészta  20 dkg liszt 10 dkg vaj 2 ek. cukor 1… Tovább »

Narancsos csokitorta

Ha télen nem mézeskalács vagy dió, akkor a ragsorban következő  a csoki és a narancs párosa. A narancsot nem is annyira enni szeretem, mint inkább kibontani. Megvan annak a varázsa, amikor december elején, már a karácsony hangulatában kibont az ember egy narancsot és megcsapja az illat, majd betölti az egész helyiséget. Ilyenkor jöhet a narancs… Tovább »

Karácsonyi válogatás – 2016

Más blogokon az ilyen válogatások az edventi időszak kezdetén kerülnek elő, nálam kissé megcsúszott idén minden, egy hét alatt akarom pótolni, ami elmaradt az adventben. Elsőként jöjjenek az elmúlt évek válogatásai, utána pedig az idén született, ünnephez illő receptek. Jó szemezgetést! Talán még nem késő az új ötletetkhez. 🙂 Többségében most is cukor-, glutén- és… Tovább »

Szilvalekváros zserbótorta “mentesen”

Már majdnem a karácsonyi hangulat jegyében jött a zserbó ötlete. Ízre szerintem teljesen olyan lett, mint az “igazi”. Nem ez az első zserbós kísérletem, és tulajdonképpen egyik sem sült el rosszul, de mindig változtatok rajta kicsit. Volt már tekercs, palacsinta, mandulás-epres és paleo változat. Most lássuk a szilvásat torta formában. Hozzávalók: Tésztához: 70 g hajdinaliszt… Tovább »

Pizzás csiga cukkinis tésztából

Kakaós csigaként készült először, de azóta kipróbáltam a sós, bambuszrostliszttel felturbózott változatát is, és tökéletes tízórainak bizonyult. Hozzávalók: 1 nagy cukkini (400 g) 1 tojás 90 g kókuszliszt 90 g barnarizsliszt 20 g útifűmaghéj 1 tk. bambuszrostliszt só 1 tk. szódabikarbóna 1 ek. almaecet Tölteléknek: 50 g reszelt sajt 2 ek. paradicsomszósz pizza vagy más… Tovább »

Vianne csokitortája

Emlékeztek még a Csokoládé című filmre? Én bizony igen, és már nem először említem meg a blogon. A mandulás csokitorta receptjére akkor akadtam rá, amikor a nálam zajló 77. VKF! Egy falat irodalom című fordulójához kerestem inspirációt. Végül most sikerült alkalmat találnom az elkészítésre, bár tény, hogy ösztönzőleg hatott az a tudat, hogy egyelőre nem… Tovább »

Áfonyás-citromkrémes minipiték – 33. SAD!

Áfonyák csücsülnek puha, halványsárga krémmel bélelt kosárkában. Ez a kép villant fel előttem, mikor a Táncoló fakanál blog SAD! pite-témáját megláttam. A recept az avokádókrémes kosárkákkal rokon, ugyanolyan tésztája van. Hozzávalók: Tésztához: 40 g darált dió 60 g barnarizsliszt (itt beszerezhető) 20 g eritrit (itt beszerezhető) 1 tojásfehérje Krémhez: 1 tojás 1 tojássárgája 2 dl… Tovább »

Szilvás clafoutis vagy tejes pite – 80. VKF!

Jelenleg a Vigyáz, kész, főzz! játék is a Táncoló fakanál blog szervezésében zajlik, ahogy sok más is, a téma pedig az épp aktuális szilva, amiből készülhet bármi, így mindenki megtalálhatja az ínyére való elkészítési módot. Mi mást készítettem volna, ha nem pitét, méghozzá tejeset, azaz kókusztejeset. Hozzávalók: 2 tojás 5 dl kókusztej 40 g eritrit… Tovább »

Diétás “mézeskalács” – 30. Blogkóstoló

A parókia konyháján zajló Blogkóstoló játékban a Vöröskaktusz diétázik blog és írója, Bogi lett a párom, aminek örültem, mivel elég hasonlóan főzünk, hasonló alapanyagokat használunk. Érdekesség, hogy a 27. fordulóban is tőle kóstoltam, akkor épp két sósat: cukkinis-sajtos lepényt és avokádós zöldborsókrémlevest. Ezúttal a diétás mézeskalácsot készítettem el. Ezúton is köszönöm a receptet, gyakran fogom… Tovább »

Avokádós-kókuszkrémes kosárka

Vidám, zöld színű desszertet készítettem abból, amit épp itthon találtam. Hozzávalók: Tésztához: 40 g darált dió 60 g barnarizsliszt (itt beszerezhető) 20 g eritrit (itt beszerezhető) 1 tojásfehérje Krémhez: 1 tojássárgája 2 dl kókusztej (itt beszerezhető) 1 tk. konjac liszt (itt beszerezhető) 40 g eritrit 1 avokádó (130 g) A tészta hozzávalóit összegyúrtam, majd kibéleltem… Tovább »

Tehéntúrós rizsfelfújt

Gyorsan összedobható, békebeli finomság, bármilyen idénygyümölccsel feldobható. Hozzávalók: 100 g barnarizs (itt beszerezhető) 30 g eritrit (itt beszerezhető) 2 tojás 15 g kókuszzsír (itt beszerezhető) 250 g tehéntúró 1 citrom reszelt héja és leve tetejére vajkrém és piros ribizli A barnarizset háromszoros vízben puhára főztem (sosem lesz olyan puha és ragadós, mint a fehér rizs,… Tovább »

Zabpelyhes zsemle

Már régen nem frissült a repertoárom kenyér/zsemle kategóriában. Ennek többek között az volt az oka, hogy nem találkoztam mostanában új hozzávalókkal, amelyekkel kísérletezni lehetne, illetve megállapodtam egy beváltnak tekinthető hajdinalisztes receptnél (szinte mindig ezt készítem, de legtöbbször sajt nélkül). Most viszont sikerült gluténmentes zabpelyhet találnom, amiből nagyon finom, levegős zsemlét sütöttem. Hozzávalók 8 kis zsemléhez:… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!