Tűpárna és habverő

Zabpelyhes zsemle

Már régen nem frissült a repertoárom kenyér/zsemle kategóriában. Ennek többek között az volt az oka, hogy nem találkoztam mostanában új hozzávalókkal, amelyekkel kísérletezni lehetne, illetve megállapodtam egy beváltnak tekinthető hajdinalisztes receptnél (szinte mindig ezt készítem, de legtöbbször sajt nélkül). Most viszont sikerült gluténmentes zabpelyhet találnom, amiből nagyon finom, levegős zsemlét sütöttem. Hozzávalók 8 kis zsemléhez:… Tovább »

Tojásmentes, levegős hajdinazsemle

Aki már próbálkozott gluténmentes lisztekből sütni (és nem a bolti keményítős keverékekre gondolok, amikből nagyon szép dolgok készülhetnek, csak épp nem túl egészségesek), az tudja, hogy elég nehéz levegős, az igazi “békebeli” péksüteményekre hasonlító valamit létrehozni. Persze egy medvehajító, jó tömör zsemle is lehet finom (nekem sokszor jobban ízlik már, mint a túl pihe-puha), de… Tovább »

Hajdinás-chia magos zsemle/muffin

Második alkalommal készítettem el ezt a muffint, amihez a kiinduló receptet itt találtam. A tészta állaga nagyon jó, kelt tésztás jellegű, ráadásul tojásmentes is. A chia magról itt olvashatsz. Hozzávalók 8 közepes muffinhoz : 150 g egész hajdina mag 2 órát áztatva (itt beszerezhető) 30 g chia mag fél órát áztatva (itt beszerezhető) 125 ml… Tovább »

Ropogós héjú cukkinis zsemle

Narancsos-cukkinis kalácsot terveztem sütni. Nem az lett. Rájöttem, hogy ha narancs híjján citromot tennék bele, már nem sok köze lenne az eredeti elképzeléshez, így jobb is, ha leteszek az ötletről. Jól tettem, mert zsemlének viszont nagyon finom lett! Hozzávalók: 250 g reszelt cukkini 2 tojás 100 g hajdinaliszt 20 g nyílgyökérliszt 20 g kókuszliszt 15… Tovább »

Hajdinás sajtos kifli

Mindig van egy aktuális kedvenc kenyerem, zsemlém, aminek a receptje a fejemben van és 1-2 hónapig azt készítem. Már el sem tudnám képzelni, hogy mindig ugyanolyan ízű és formájú kenyeret egyek, ahogy az régen volt. Az aktuális kedvenc ez a sajtos kiflicske, amihez már nem kell semmi más, csak sok friss zöldség.  Hozzávalók: 100 g… Tovább »

Tökmaglisztes zsemle

Első alkalommal próbáltam ki a meghökkentően zöld tökmaglisztet. A végeredmény végül nem lett annyira zöld, mint amire számítottam. Finom ropogós kérgű, levegős zsemlék születtek. Hozzávalók: 50 g barnarizsliszt 50 g tökmagliszt 30 g útifűmaghéj (most útifűmaghéj, chia mag és kendermag bolti keveréke volt) olasz fűszerkeverék 2 tojásfehérje 1 dl víz só szódabikarbóna almaecet Egy régebbi… Tovább »

Paleo mini bagett

Egy újabb kenyérféleség a paleo sorban. Mindig azzal próbálkozom, hogy minél jobb állagú, de ugyanakkor tojásmentes vagy nem túl sok tojást tartalmazó “pékárut” süssek. Sajnos a legszebb ilyen kenyerek receptjei általában 4-8 tojást tartalmaznak, ami azért elég elrettentő számomra. Ezt a receptet itt találtam még ősszel, most jutottam oda, hogy kipróbáljam.  100 g lenmagpehely 100… Tovább »

Hajdinás zsemle tojásfehérjével

Egy újabb zsemle és egy újabb paleoból átalakított recept. Gondoltam, ha ott olyan jól működött a tojásfehérjés megoldás (jobban, mint mikor 3 egész tojás került bele), hátha hajdinaliszttel is menni fog. Persze nem lett olyan levegős és puha, de azért itt is működött. Hozzávalók 4 db.-hoz: 100 g hajdinaliszt 30 g útifűmaghéj szódabikarbóna 2 evőkanál… Tovább »

Paleo zsemle tojásfehérjével

Ezt a receptet itt találtam pár napja. Megmaradt 2 tojásfehérjém (ez nálam nagyon ritkán fordul elő, de ezen a recepten felbuzdulva igyekezni fogok, hogy még történjen ilyen) és azon morfondíroztam, hogy mit is készítsek belőle. Talán totut? Aztán a múltkori totu receptemet megnézve rájöttem, hogy két fehérjéért nem érdemes ezzel foglalkozni. Akkor eszembe jutott ez… Tovább »

Újabb zsemle

Ahogy mindennel, a kenyerekkel és zsemlékkel is szeretek kísérletezni. Néha rákapok egy receptre és azt készítem akár két hónapig is, de néha nincs minden hozzávaló vagy ki akarok próbálni valami újat, olyankor jön az újítás. Ez a mostani nagyon finomra sikerült. Előtte egy levegősebb zsemlét készítettem köleslisztből, de a kettőt összehasonlítva rá kellett jönnöm, hogy… Tovább »

Vöröslencsés muffin/zsemle

Szeretem a vöröslencsét és szeretem a liszt kiváltós módszereket, legyen szó babról, cukkiniről, paszternákról vagy akár a vöröslencséről. Ezek az alapanyagok, puhábbá és finomabbá teszik a tésztát és jobban össze is áll, mintha csak a gluténmentes lisztet használnánk magában. Hozzávalók: -150 g vöröslencse kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzve -100 g hajdinaliszt -20 g kendermagliszt -10… Tovább »

Majdnem paleo soklisztes kenyérkék

Épp csak egy kis hajdinaliszt  van benne, az összes többi paleo. Nagyon finom lett, főleg a kókuszlisztnek közönhetően. Elkészíthető tojás nélkül is, akkor több víz és útifűmaghéj vagy lenmag kell bele. Általában nem szoktam ilyen bonyolult kenyereket, zsömiket sütni, hanem egy gluténmentes, nem paleo, nagyobb CH tartalmú, lassú felszívódású lisztet használok (hajdina, barnarizs, quinoa) és… Tovább »

Újabb cukkinis zsömi amarántliszttel

Nemrég készítettem paleo cukkinis mini kenyereket, most ezt reprodukáltam nem paleo, de gm. lisztekkel. Meglepően kenyeres lett az illata és a kérge.Hozzávalók:-300 g reszelt cukkini-só-szódabikarbóna, ecet-1 tojás-2 ek. útifűmaghéj-40 g amarántliszt-40 g hajdinalisztÖsszekeverni, 10 percig állni hagyni. 8 kis zsömit formáztam belőle, fél óra alatt megsütöttem, előbb nagy lángon, majd kisebben. 8,75 g CH/db.... Tovább »

Guszta gm. buci

Ez most nagyon gusztára sikerült. Készítettem már ezt a receptet egyben sütve kenyérnek, de így sokkal jobban néz ki.Hozzávalók:-90 g hajdinaliszt-50 g quinosa (most nem daráltam meg, úgy is megfő sütés közben)-20 g kókuszreszelék-15 g útifűmaghéj vízben zselésítve-1 tojás-só-zöldfűszerekMindent összegyúrtam (a legtöbb receptem elkészítése nagyjából ebből a mondatból áll) és négy bucit formáztam belőle, majd… Tovább »

Paleo buci

Nagyon finom és nagyon jól néz ki!Hozzávalók:-1 tojás-5 g útifű maghéj-5 g szezámliszt-5 g kókuszreszelék-só-szódabikarbónaAz egészet összekevertem és 5 percig állni hagytam. Vizes kézzel zsömlét formáztam belőle és megszórtam szezámmaggal. 20 perc alatt megsütöttem.... Tovább »

Paleo zsömle batátakrémmel – VKF! 61. forduló

A VKF! 61. fordulójának házigazdája Katuci, aki a Szendvicsek és burgerek témát találta ki. Valami olyasmire gondoltam, amit még nem próbáltam, ami különleges és nem feltétlenül egy viccesen dekorált szendvics. Például egy hotdog 😀 Már régóta szerettem volna sütni egy igazán paleo, nem csak gluténmentes kenyeret vagy zsömlét. Most megragadtam az alkalmat.Hozzávalók 8 db.-hoz:-3 tojás-1… Tovább »

Cukkinis-quinoás zsömle

Ez most nagyon jó pufisra, igazi zsömlésre sikerült a cukkini miatt. Jól vágható, nem morzsálódik és guszta szendvicset lehet belőle készíteni.Hozzávalók 3 db. 25 g CH-os zsömihez:-130 g reszelt cukkini-97 g darált quinoa (persze lehet 100 g is, nekem most ennyi volt)-30 g kókuszreszelék-1 ek. útifű maghéj-2 tojás -1/2 tk. szódabikarbóna-só A hozzávalókat összekevertem és sütőpapíron… Tovább »

Gluténmentes zsemle (lassú felszívódású)

-100 g barnarizsliszt -77 g zabpehely -29 g zabkorpa -4 ek útifű maghéj -2 ek útifű mag (mindenestől) -tejszín (lehet csak víz vagy kókusztej is) és víz, hogy jó állagú legyen -só, pizza fűszerkeverék -fél csomag sütőpor 5 db. 30 g CH-os zsömi lett belőle, nagy muffinformában sütöttem.... Tovább »

Első gluténmentes zsemlém

A boltban kapható gluténmentes liszkeverékek nekem egyáltalán nem jók az IR miatt. Főleg kukoricaliszt és keményítő van bennük, amit kerülnöm kell, így kipróbáltam egy házi keveréket.-60 g hajdina-30 g barnarizs-30 g amaránt  Ezeket mind összedaráltam.Élesztőt tettem tejszínbe, ebbe kevertem bele a lisztkeverékemet, 2 ek útifű maghéjat és sót. A hajdina íze dominál, ami nekem nem… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!